Rozdział 3 - Opodatkowanie zakładów gastronomicznych. - Podatek obrotowy od jednostek gospodarki uspołecznionej.

Monitor Polski

M.P.1952.A-97.1488

Akt utracił moc
Wersja od: 1 czerwca 1954 r.

Rozdział  2.

Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.

§  35.
1.
Zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) podlegają opodatkowaniu w zakresie obrotu osiągniętego ze sprzedaży produktów (przerobionych i nie przerobionych) zarówno pochodzenia krajowego jak też zagranicznego.
2.
Jednostki usługowe, których działalność polega na równoczesnym prowadzeniu zakładu gastronomicznego (hotele, pensjonaty itd.), podlegają opodatkowaniu od łącznego obrotu osiągniętego przez te jednostki, w przypadku gdy przeważają obroty osiągnięte z prowadzenia zakładu gastronomicznego (ust. 1).
§  36.
1.
W zakładach, o których mowa w § 35, obrotem jest przypadająca należność (odpłata), obliczona według ceny sprzedażnej, mieszczącej w sobie zysk brutto przewidziany dla zakładów gastronomicznych.
2.
W przypadku sprzedaży produktów po cenach hurtowych, obrotem jest należność obliczona według tych cen.
§  37.
Wolne są od podatku obroty, osiągnięte przez:
1)
zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) ze sprzedaży po obowiązującej cenie detalicznej, zawierającej jedynie ogólnie obowiązującą marżę handlową, nabytych i nie przerobionych (nie przyrządzonych) przez nie produktów;
2)
stołówki pracownicze oraz stołówki akademickie (szkolne);
3)
bufety przyzakładowe oraz bufety akademickie (szkolne).