Rozdział 3 - Opodatkowanie zakładów gastronomicznych. - Podatek obrotowy od jednostek gospodarki uspołecznionej.
Monitor Polski
M.P.1952.A-97.1488
Akt utracił moc Wersja od: 1 czerwca 1954 r.
Rozdział 2.
Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.
Opodatkowanie zakładów gastronomicznych.
§ 35.
1.
Zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) podlegają opodatkowaniu w zakresie obrotu osiągniętego ze sprzedaży produktów (przerobionych i nie przerobionych) zarówno pochodzenia krajowego jak też zagranicznego.2.
Jednostki usługowe, których działalność polega na równoczesnym prowadzeniu zakładu gastronomicznego (hotele, pensjonaty itd.), podlegają opodatkowaniu od łącznego obrotu osiągniętego przez te jednostki, w przypadku gdy przeważają obroty osiągnięte z prowadzenia zakładu gastronomicznego (ust. 1).§ 36.
1.
W zakładach, o których mowa w § 35, obrotem jest przypadająca należność (odpłata), obliczona według ceny sprzedażnej, mieszczącej w sobie zysk brutto przewidziany dla zakładów gastronomicznych.2.
W przypadku sprzedaży produktów po cenach hurtowych, obrotem jest należność obliczona według tych cen.§ 37.
Wolne są od podatku obroty, osiągnięte przez: 1)
zakłady gastronomiczne (żywienia zbiorowego) ze sprzedaży po obowiązującej cenie detalicznej, zawierającej jedynie ogólnie obowiązującą marżę handlową, nabytych i nie przerobionych (nie przyrządzonych) przez nie produktów; 2)
stołówki pracownicze oraz stołówki akademickie (szkolne); 3)
bufety przyzakładowe oraz bufety akademickie (szkolne).