§ 1. - Organizacja terenowego przemysłu spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-43.628

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1954 r.
§  1.
1.
Prezydia właściwych rad narodowych utworzą za zgodą Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego, które będą zorganizowane jako przedsiębiorstwa powiatowe lub wojewódzkie.
2.
Przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować drobne zakłady przemysłowe, nie nadające się do prowadzenia w ramach przemysłu kluczowego.
3.
Przedsiębiorstwa powiatowe (miejskie) terenowego przemysłu spożywczego powinny objąć zakłady przemysłu spożywczego znajdujące się na terenie powiatu (miasta), których produkcja jest w zasadzie przeznaczona na zaspokojenie potrzeb ludności powiatu (miasta).
4.
W przypadku gdy ilość lub zdolność produkcyjna zakładów przemysłu spożywczego na terenie danego powiatu (miasta) nie daje możliwości utworzenia samodzielnego przedsiębiorstwa, zakłady te mogą wchodzić w skład powiatowych (miejskich) przedsiębiorstw wielobranżowych.
5.
Przedsiębiorstwa wojewódzkie terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować zakłady przemysłu spożywczego, których produkcja przeznaczona jest na zaspokajanie potrzeb ludności więcej niż jednego powiatu (miasta).