Organizacja terenowego przemysłu spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1954.A-43.628

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1954 r.

UCHWAŁA NR 216
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 28 kwietnia 1954 r.
w sprawie organizacji terenowego przemysłu spożywczego.

W pierwszych latach po wyzwoleniu kraju produkcja artykułów spożywczych w gospodarce socjalistycznej koncentrowała się w przemyśle spożywczym kluczowym, a dopiero w latach 1949-1951 zaczęto ją prowadzić również w przemyśle drobnym, jednak tylko w spółdzielczości inwalidów.
W ostatnich miesiącach 1953 r. także Związek Spółdzielni Przemysłowych i Rzemieślniczych rozpoczął działalność w tej dziedzinie i osiągnął w ciągu krótkiego czasu produkcję wartości około 200 milionów zł.

Istnieją możliwości znacznego i szybkiego zwiększenia produkcji terenowego przemysłu spożywczego, o ile stworzone zostaną odpowiednie warunki i formy organizacyjne dla jego rozwoju.

Terenowy przemysł spożywczy powinien rozwinąć produkcję artykułów, przeznaczoną na zaspokojenie potrzeb miejscowej ludności:

1)
opartą w zasadzie na bazie rezerw surowców miejscowych oraz na surowcach wtórnych, powstających w przemyśle kluczowym,
2)
wykonywaną w drobnych zakładach przemysłowych, nie nadających się do centralnego kierowania,

oraz artykułów, które ze względu na swoje właściwości nie mogą być dostarczane do miejscowości zbytnio odległych od zakładu produkującego te artykuły.

W celu stworzenia podstaw organizacyjnych dla działalności terenowego przemysłu spożywczego Prezydium Rządu uchwala, co następuje:

1.
Prezydia właściwych rad narodowych utworzą za zgodą Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego, które będą zorganizowane jako przedsiębiorstwa powiatowe lub wojewódzkie.
2.
Przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować drobne zakłady przemysłowe, nie nadające się do prowadzenia w ramach przemysłu kluczowego.
3.
Przedsiębiorstwa powiatowe (miejskie) terenowego przemysłu spożywczego powinny objąć zakłady przemysłu spożywczego znajdujące się na terenie powiatu (miasta), których produkcja jest w zasadzie przeznaczona na zaspokojenie potrzeb ludności powiatu (miasta).
4.
W przypadku gdy ilość lub zdolność produkcyjna zakładów przemysłu spożywczego na terenie danego powiatu (miasta) nie daje możliwości utworzenia samodzielnego przedsiębiorstwa, zakłady te mogą wchodzić w skład powiatowych (miejskich) przedsiębiorstw wielobranżowych.
5.
Przedsiębiorstwa wojewódzkie terenowego przemysłu spożywczego powinny obejmować zakłady przemysłu spożywczego, których produkcja przeznaczona jest na zaspokajanie potrzeb ludności więcej niż jednego powiatu (miasta).
Do zakresu działania przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego, należy:
1)
produkcja artykułów spożywczych nie wytwarzanych przez przemysł kluczowy lub wytwarzanych w ilości niedostatecznej dla zaspokojenia potrzeb miejscowej ludności,
2)
produkcja nowych artykułów spożywczych przy wykorzystaniu w pierwszym rzędzie surowców miejscowych i wtórnych,
3)
świadczenie usług w zakresie przemysłu spożywczego na rzecz miejscowej ludności.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do zgłoszenia, w ramach wniosków dotyczących reorganizacji administracji terenowej, wniosku w sprawie utworzenia w prezydiach wojewódzkich rad narodowych organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego.
2.
Do czasu utworzenia organów, o których mowa w ust. 1, prezydia wojewódzkich rad narodowych utworzą w ramach wojewódzkich zarządów przemysłu terenowego odrębne komórki organizacyjne (działy) dla spraw terenowego przemysłu spożywczego.
3.
Koszty utrzymania organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego pokrywane będą z kredytów właściwych budżetów terenowych.
1.
Zwierzchni nadzór nad przedsiębiorstwami terenowego przemysłu spożywczego sprawuje Minister Przemysłu Drobnego i Rzemiosła.
2.
Minister Przemysłu Drobnego i Rzemiosła uzgadnia z Ministrem Przemysłu Rolnego i Spożywczego roczne plany rejonizacji zbytu terenowego przemysłu spożywczego.
3.
Plany produkcji terenowego przemysłu spożywczego powinny być uzgadniane z właściwym terenowo aparatem handlu.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do złożenia wniosku w sprawie utworzenia w Ministerstwie Przemysłu Drobnego i Rzemiosła Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego, do którego zadań będą należeć sprawy planowania i koordynacja zagadnień związanych z działalnością terenowego przemysłu spożywczego w skali ogólnokrajowej oraz sprawowanie zwierzchniego nadzoru nad tym przemysłem.
2.
Upoważnia się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do utworzenia komisji organizacyjnej Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego.
Zobowiązuje się prezydia wojewódzkich rad narodowych do:
1)
szczegółowego zbadania w terminie do dnia 30 czerwca 1954 r. nieczynnych oraz niewłaściwie wykorzystanych zakładów przemysłu spożywczego na terenie województwa i ustalenia możliwości ich uruchomienia,
2)
złożenia Ministrowi Przemysłu Drobnego i Rzemiosła w terminie do dnia 31 lipca 1954 r. wykazów nieczynnych zakładów przemysłu spożywczego oraz zakładów prowadzonych przez inne przedsiębiorstwa i instytucje, a które powinny być prowadzone przez przedsiębiorstwa terenowego przemysłu spożywczego oraz przedstawienia wniosków co do trybu przejęcia tych zakładów.
1.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego do przekazania prezydiom właściwych rad narodowych wytwórni makaronu, octu i musztardy, przetwórni owocowo-warzywnych, wytwórni win, rozlewni piwa i wód gazowych oraz innych zakładów, które ze względu na ich rozmiar, stan zatrudnienia lub w zasadzie lokalny zasięg działania powinny być prowadzone w ramach przedsiębiorstw terenowego przemysłu spożywczego.
2.
Zobowiązuje się Ministra Handlu Wewnętrznego do przekazania prezydiom właściwych rad narodowych wytwórni wód gazowych, rozlewni piwa i wód gazowych, niektórych przetwórni owocowo-warzywnych i wytwórni win, prowadzonych dotychczas przez przedsiębiorstwa i instytucje nadzorowane przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
1.
Wykaz zakładów podlegających przekazaniu stosownie do § 7 oraz terminy ich przekazywania ustali komisja powołana przez Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego pod przewodnictwem dyrektora Departamentu Przemysłu Rolnego i Spożywczego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z udziałem przedstawicieli Ministrów: Przemysłu Drobnego i Rzemiosła, Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz Handlu Wewnętrznego. Komisja powinna rozpocząć swe prace bezzwłocznie i ukończyć je najpóźniej do dnia 31 maja 1954 r.
2.
Przedsiębiorstwa i zakłady powinny być przekazywane w trybie przewidzianym obowiązującymi przepisami z pełnym wyposażeniem technicznym i kadrami.
Zobowiązuje się Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła do wygospodarowania w ramach reorganizacji resortu 25 etatów dla Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego oraz upoważnia się Prezesa Państwowej Komisji Etatów do przydzielenia na wniosek Ministra Przemysłu Drobnego i Rzemiosła dodatkowych etatów dla Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego oraz odpowiedniej ilości etatów prezydiom wojewódzkich rad narodowych dla organów nadzorujących działalność terenowego przemysłu spożywczego.
Upoważnia się Ministra Finansów oraz prezydia wojewódzkich rad narodowych do przyznania niezbędnych środków budżetowych, związanych z utworzeniem Centralnego Zarządu Terenowego Przemysłu Spożywczego, rozszerzeniem zadań wojewódzkich zarządów przemysłu terenowego oraz utworzeniem przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.