§ 2. - Organizacja sprzedaży napojów alkoholowych.
Monitor Polski
M.P.1956.6.51
Akt utracił moc Wersja od: 26 stycznia 1956 r.
§ 2.
Przedsiębiorstwom handlowym i zakładom gastronomicznym nie wolno sprzedawać ani podawać do spożycia: 1)
wszelkich napojów zawierających alkohol:a)
małoletnim (przed ukończeniem 18 lat),b)
w lokalach szkół i w innych placówkach oświatowo-wychowawczych,c)
osobom nietrzeźwym; 2)
napojów zawierających więcej niż 4,5% alkoholu:a)
w zakładach pracy, hotelach robotniczych, stołówkach i bufetach przyzakładowych,b)
w lokalach i miejscach przeznaczonych do ćwiczeń sportowych i gimnastycznych oraz na zabawach na otwartym powietrzu i w parkach kultury,c)
w domach kultury i świetlicach,d)
na targowiskach; 3)
napojów zawierających więcej niż 18% alkoholu:a)
w wagonach restauracyjnych oraz restauracjach i bufetach na dworcach kolejowych, autobusowych, portowych i lotniskowych,b)
w domach wypoczynkowych, schroniskach turystycznych i klubach,c)
w sklepach czynnych w godzinach nocnych.