§ 2. - Organizacja sprzedaży napojów alkoholowych.

Monitor Polski

M.P.1956.6.51

Akt utracił moc
Wersja od: 26 stycznia 1956 r.
§  2.
Przedsiębiorstwom handlowym i zakładom gastronomicznym nie wolno sprzedawać ani podawać do spożycia:
1)
wszelkich napojów zawierających alkohol:
a)
małoletnim (przed ukończeniem 18 lat),
b)
w lokalach szkół i w innych placówkach oświatowo-wychowawczych,
c)
osobom nietrzeźwym;
2)
napojów zawierających więcej niż 4,5% alkoholu:
a)
w zakładach pracy, hotelach robotniczych, stołówkach i bufetach przyzakładowych,
b)
w lokalach i miejscach przeznaczonych do ćwiczeń sportowych i gimnastycznych oraz na zabawach na otwartym powietrzu i w parkach kultury,
c)
w domach kultury i świetlicach,
d)
na targowiskach;
3)
napojów zawierających więcej niż 18% alkoholu:
a)
w wagonach restauracyjnych oraz restauracjach i bufetach na dworcach kolejowych, autobusowych, portowych i lotniskowych,
b)
w domach wypoczynkowych, schroniskach turystycznych i klubach,
c)
w sklepach czynnych w godzinach nocnych.