§ 4. - Organizacja skupu owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych.
Monitor Polski
M.P.1968.10.65
Akt utracił moc Wersja od: 8 marca 1968 r.
§ 4.
1.
Skup może być dokonywany tylko bezpośrednio od producentów.2.
Skup może być dokonywany: 1)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 1 i 2 - w stałych albo sezonowych punktach skupu lub magazynach, zgłoszonych organowi do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej zgodnie z przepisem § 5, 2)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 3 - w stałych lub sezonowych punktach skupu, na których uruchomienie właściwy organ do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej udzielił zezwolenia, 3)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 1 - ponadto we własnych punktach sprzedaży detalicznej lub na targowiskach.3.
Stałe i sezonowe punkty skupu mogą na terenie swego działania dokonywać skupu poza siedzibą (np. na stacjach kolejowych lub w gospodarstwach producentów).4.
Osoby, które w imieniu przedsiębiorstwa dokonują skupu na targowiskach, powinny być zaopatrzone w zaświadczenie stwierdzające, że są upoważnione do dokonywania skupu.