§ 4. - Organizacja skupu owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych.

Monitor Polski

M.P.1968.10.65

Akt utracił moc
Wersja od: 8 marca 1968 r.
§  4.
1.
Skup może być dokonywany tylko bezpośrednio od producentów.
2.
Skup może być dokonywany:
1)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 1 i 2 - w stałych albo sezonowych punktach skupu lub magazynach, zgłoszonych organowi do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej zgodnie z przepisem § 5,
2)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 3 - w stałych lub sezonowych punktach skupu, na których uruchomienie właściwy organ do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej udzielił zezwolenia,
3)
na terenach wymienionych w § 2 ust. 1 - ponadto we własnych punktach sprzedaży detalicznej lub na targowiskach.
3.
Stałe i sezonowe punkty skupu mogą na terenie swego działania dokonywać skupu poza siedzibą (np. na stacjach kolejowych lub w gospodarstwach producentów).
4.
Osoby, które w imieniu przedsiębiorstwa dokonują skupu na targowiskach, powinny być zaopatrzone w zaświadczenie stwierdzające, że są upoważnione do dokonywania skupu.