§ 2. - Organizacja skupu owoców, warzyw i ziemniaków wczesnych.

Monitor Polski

M.P.1968.10.65

Akt utracił moc
Wersja od: 8 marca 1968 r.
§  2.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe (skupu) mogą prowadzić skup w rejonie określonym w zarządzeniu o powołaniu przedsiębiorstwa (statucie spółdzielni), w szczególności na terenie przydzielonych baz produkcyjnych, oraz na targowiskach na obszarze województwa i miasta wyłączonego z województwa, w którym przedsiębiorstwo ma siedzibę.
2.
Przedsiębiorstwa przetwórcze oraz chłodnie składowe mogą prowadzić skup na terenach wyznaczonych im baz surowcowych (rejonów kontraktacji) gatunków owoców i warzyw, stanowiących dla nich surowiec do produkcji (składowania); pozostałe gatunki owoców, warzyw, a także ziemniaki wczesne na terenie tych baz skupują jednostki wymienione w ust. 1.
3.
Dokonywanie skupu poza terenami wymienionymi w ust. 1 i 2 wymaga zezwolenia właściwego dla miejsca skupu organu do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej. Organ do spraw skupu prezydium powiatowej rady narodowej wydaje zezwolenie w formie decyzji.
4.
Przedsiębiorstwa dokonujące skupu na tym samym terenie obowiązane są ze sobą współpracować, a w szczególności uzgadniać poziom cen, stosownie do przepisów o ustalaniu i uzgadnianiu cen skupu.