Uspołecznione organizacje skupu warzyw i owoców mają prawo prowadzić i rozwijać kontraktację warzyw i owoców w odpowiednim asortymencie gatunków i odmian w celu właściwego dostosowania wzrostu produkcji ogrodniczej, jej asortymentu i jakości do potrzeb gospodarczych kraju, lepszego powiązania uspołecznionych przedsiębiorstw i organizacji handlu z producentami, właściwego zaopatrzenia rynków deficytowych, eksportu i przemysłu.
2.
Umowy kontraktacyjne powinny przewidywać gwarancyjne ceny minimalne na dostawy warzyw i owoców kontraktowanych.
3.
Plany, rozmieszczenie i warunki kontraktacji warzyw i owoców uzgadniają właściwe centralne organy z Ministerstwem Rolnictwa.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .