§ 5. - Organizacja rynku warzywno-owocarskiego.

Monitor Polski

M.P.1958.17.108

Akt utracił moc
Wersja od: 3 czerwca 1967 r.
§  5.
1.
Uspołecznione organizacje skupu warzyw i owoców mają prawo prowadzić i rozwijać kontraktację warzyw i owoców w odpowiednim asortymencie gatunków i odmian w celu właściwego dostosowania wzrostu produkcji ogrodniczej, jej asortymentu i jakości do potrzeb gospodarczych kraju, lepszego powiązania uspołecznionych przedsiębiorstw i organizacji handlu z producentami, właściwego zaopatrzenia rynków deficytowych, eksportu i przemysłu.
2.
Umowy kontraktacyjne powinny przewidywać gwarancyjne ceny minimalne na dostawy warzyw i owoców kontraktowanych.
3.
Plany, rozmieszczenie i warunki kontraktacji warzyw i owoców uzgadniają właściwe centralne organy z Ministerstwem Rolnictwa.