§ 2. - Organizacja rynku warzywno-owocarskiego.

Monitor Polski

M.P.1958.17.108

Akt utracił moc
Wersja od: 3 czerwca 1967 r.
§  2.
1.
Zakłady przemysłu owocowo-warzywnego mogą zawierać, zgodnie z obowiązującymi przepisami, umowy handlowe na dostawę warzyw i owoców z dowolnie wybranymi uczestnikami obrotu, przede wszystkim z uspołecznionymi jednostkami, ogłaszać przetargi na dostawę oraz organizować punkty skupu w zakładach.
2.
Uspołecznione zakłady przemysłu owocowo-warzywnego mogą również:
1)
organizować skup od producentów na zaopatrzenie własne w punktach skupu uruchamianych poza zakładami;
2)
kontraktować uprawę warzyw i owoców w ba.................... ..........rowcowych położonych w bezpośrednim zaplec.......... ..........dów oraz sezonowych punktów przerobowych .................... baz surowcowych uspołecznionych zakładów .................... owocowo-warzywnego zatwierdza prezydium ....................kiej rady narodowej na wniosek zainteresowanego .......... zakładu przemysłu owocowo-warzywnego;
3)
w rejonach baz surowcowych zakłady uspołecznionego przemysłu owocowo-warzywnego zachowują prawo pierwszeństwa w kontraktowaniu upraw warzyw i owoców przed innymi uczestnikami obrotu; przedsiębiorstwa skupu (spółdzielnie ogrodnicze, spółdzielnie zaopatrzenia i zbytu i państwowe przedsiębiorstwa skupujące warzywa i owoce) obowiązane są uzgadniać z zainteresowanymi zakładami przemysłu owocowo-warzywnego rejony kontraktacji warzyw i owoców, rozmieszczenie i działalność punktów skupu w bazach surowcowych przemysłu owocowo-warzywnego.