§ 4. - Organizacja rynku warzywno-owocarskiego.

Monitor Polski

M.P.1957.28.190

Akt utracił moc
Wersja od: 11 kwietnia 1957 r.
§  4.
1.
Uspołecznione przedsiębiorstwa skupu powinny płacić producentom ceny wynikające z podaży i popytu. Ceny te powinny być w zasadzie uzgodnione uprzednio z odbiorcami: przedsiębiorstwami handlu detalicznego, przemysłu, handlu zagranicznego itp.
2.
Przedsiębiorstwa handlu detalicznego (jak również przedsiębiorstwa skupu) kupują warzywa i owoce od producentów po cenach umownych.
3.
Prezydia rad narodowych w uzgodnieniu z Państwową Komisją Cen mają prawo okresowego ustalania maksymalnych cen detalicznych na niektóre podstawowe warzywa i owoce. Ceny takie mogą być wprowadzone w ściśle określonych miejscowościach o charakterze przemysłowym oraz wypoczynkowym.
4.
Przedsiębiorstwa detaliczne nie uspołecznione kupują warzywa i owoce od producentów i sprzedają je po cenach przez siebie wyznaczonych.