Rozdział 2 - Organizacja kontroli. - Organizacja i funkcjonowanie kontroli wewnętrznej w Ministerstwie Przemysłu Rolnego i Spożywczego oraz urzędach, instytucjach i przedsiębiorstwach podległych, wydane w porozumieniu z Prezesem Najwyższej Izby Kontroli na wniosek Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1949.A-102.1197

Akt utracił moc
Wersja od: 24 grudnia 1949 r.

II.

Organizacja kontroli.

§  5.
1.
Organami kontroli są:
a)
w Ministerstwie Przemysłu Rolnego i Spożywczego - Departament Kontroli, podległy bezpośrednio Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego;
b)
w Centralnych Zarządach Przemysłu: Cukrowniczego, Fermentacyjnego i Tłuszczowego oraz w Państwowym Monopolu Spirytusowym i Polskim Monopolu Tytoniowym - Biura Kontroli, podległe bezpośrednio Naczelnym Dyrektorom tych przedsiębiorstw z Dyrektorami Biur na czele;
c)
w Państwowej Centrali Zielarskiej, Zjednoczeniach Przemysłu i Ekspozyturach Centralnych Zarządów - Inspektoraty Kontroli, podległe bezpośrednio Naczelnym Dyrektorom tych przedsiębiorstw z Głównymi Inspektorami Kontroli na czele.

Zależność, wymieniona w punkcje b) i c) niniejszego §, nie narusza uprawnień Dyrektora Departamentu Kontroli, określonych w §§ 6 i 7.

2.
Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego, po zasięgnięciu opinii Biura Organizacji i Spraw Osobowych Prezydium Rady Ministrów oraz po uzgodnieniu z Ministrem Skarbu i Prezesem Najwyższej Izby Kontroli, ustala etaty osobowe poszczególnych organów kontroli.
§  6.
Całokształtem kontroli w Ministerstwie Przemysłu Rolnego i Spożywczego w zakresie organizacji, wyszkolenia, planowania i wykonywania kontroli oraz sprawozdawczości kieruje Dyrektor Departamentu Kontroli w Ministerstwie Przemysłu Rolnego i Spożywczego, odpowiedzialny przed Ministrem Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  7.
Do szczególnych obowiązków i uprawnień Dyrektora Departamentu Kontroli Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego z tytułu kierownictwa kontroli należą:
a)
wnioskowanie i opiniowanie w sprawach organizacji kontroli oraz w sprawach obsady personalnej na stanowiskach kontrolerskich (§ 42),
b)
współpraca i bezpośrednie uzgadnianie spraw kontroli, a w szczególności planu i sprawozdawczości z Najwyższą Izbą Kontroli,
c)
wydawanie ogólnych instrukcji, wytycznych itp. w przedmiocie planowania kontroli, w szczególności celem uniknięcia zbieżności kontrolowania przez organa różnych stopni kontroli co do czasu i przedmiotu kontroli oraz wytycznych, podręczników fachowych, wzorów itp. w sprawie wykonywania kontroli, sposobu kontroli i sprawozdawczości,
d)
sprawowanie ogólnego fachowego nadzoru nad wykonywaniem kontroli przez organa kontroli wszystkich stopni,
e)
prawo żądania od wszystkich organów kontroli podległych Ministerstwu Przemysłu Rolnego i Spożywczego wykonania określonych czynności kontrolnych,
f)
programowe szkolenie inspektorów kontroli, prowadzenie odpraw, instruktaży, egzaminów.
§  8.
Departament Kontroli Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego prowadzi centralną ewidencję planów kontroli oraz kontroli wykonanych na podstawie otrzymywanych sprawozdań okresowych.
§  9.
Wydziały Przemysłu Rolnego i Spożywczego w Urzędach Wojewódzkich oraz referaty tegoż przemysłu w starostwach nie posiadają odrębnych organów kontroli. Kontrolę tę wykonywa wydział (referat) kontroli przy wojewodzie (staroście).