Organizacja Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.
Monitor Polski
M.P.1951.A-19.245
Akt utracił moc Wersja od: 9 marca 1951 r.
UCHWAŁA Nr 86
PREZYDIUM RZĄDU
z dnia 3 lutego 1951 r.
w sprawie organizacji Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.
Centralnemu Inspektoratowi Standaryzacji Artykułów Rolniczych i Spożywczych, powołanemu uchwałą Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 1949 r. w sprawie utworzenia przy Ministrze Handlu Zagranicznego Centralnego Inspektoratu Standaryzacji Artykułów Rolniczych i Spożywczych, nadaje się nazwę "Centralny Inspektorat Standaryzacji".
Do zadań Centralnego Inspektoratu Standaryzacji należą:
1)
kontrola jakości towarów stanowiących przedmiot obrotu z zagranicą pod względem zgodności z normami standaryzacyjnymi lub warunkami kontraktu oraz wystawianie świadectw standaryzacyjnych na towary eksportowane pochodzenia krajowego, 2)
badania i ocena:a)
poszczególnych faz produkcji eksportowej,b)
towarów pochodzących z importu z chwilą przekroczenia granicy do momentu ich dystrybucji bądź prefabrykacji, 3)
studia nad zagadnieniami eksportu i importu w zakresie jakości towarów i ich standartów, 4)
opracowywanie w porozumieniu z Polskim Komitetem Normalizacyjnym i zainteresowanymi resortami norm i przepisów standaryzacyjnych dla towarów eksportowanych pochodzenia krajowego oraz oznaczenie, klasyfikacja jakości i wydawanie zaświadczeń dotyczących towarów importowanych.
Upoważnia się Ministra Handlu Zagranicznego do obejmowania kontrolą standaryzacyjną grup towarów w zależności od potrzeb zewnętrznego obrotu towarowego, do powoływania w miarę potrzeby rejonowych ekspozytur i laboratoriów oraz do powoływania w drodze zarządzeń w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami komisji dla opracowywania norm i przepisów standaryzacyjnych.
Nadaje się Centralnemu Inspektoratowi Standaryzacji tymczasowy statut organizacyjny, stanowiący załącznik do niniejszej uchwały.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia. Jednocześnie uchyla się §§ 2 i 3 uchwały Komitetu Ekonomicznego Rady Ministrów z dnia 13 grudnia 1949 r. w sprawie utworzenia przy Ministrze Handlu Zagranicznego Centralnego Inspektoratu Standaryzacji Artykułów Rolniczych i Spożywczych.
Załącznik
TYMCZASOWY STATUT ORGANIZACYJNY CENTRALNEGO INSPEKTORATU STANDARYZACJI
TYMCZASOWY STATUT ORGANIZACYJNY CENTRALNEGO INSPEKTORATU STANDARYZACJI
Centralny Inspektorat Standaryzacji składa się z Wydziałów:
1)
Planowania, 2)
Analiz i Norm Eksportu, 3)
Analiz i Norm Importu, 4)
Mięsnego, 5)
Nabiału i Drobiu, 6)
Rybnego, 7)
Owoców i Warzyw, 8)
Ziemiopłodów i Przemysłu Rolnego, 9)
Towarów Różnych, 10)
Opakowań, 11)
Budżetowo-Gospodarczegooraz
12)
Samodzielnego Referatu Weterynaryjno-Sanitarnego.Szczegółowy zakres czynności Centralnego Inspektoratu Standaryzacji, nowoutworzonych wydziałów oraz ich podział na referaty ustali Minister Handlu Zagranicznego.