§ 7. - Opłaty za przemiał gospodarczy zbóż oraz ceny za zboże, pochodzące z tytułu opłat za przemiał gospodarczy i wpłat na rzecz Funduszu Remontów Młynów Gospodarczych.

Monitor Polski

M.P.1954.A-56.761

Akt utracił moc
Wersja od: 12 czerwca 1954 r.
§  7.
1.
Opłaty w naturze za przemiał gospodarczy zbóż wynoszą:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 60% - 14% żyta,
b)
przy przemiale żyta na mąkę 82% - 12,5% żyta,
c)
przy przemiale żyta na mąkę 97,5% - 10,5% żyta,
d)
przy przemiale pszenicy na mąkę 50% - 11% pszenicy,
e)
przy przemiale pszenicy na mąkę 72% - 9% pszenicy,
f)
przy przemiale pszenicy na mąkę 97,5% - 8% pszenicy,
g)
przy przemiale jęczmienia lub innych zbóż na mąkę 6-7% - 12% odpowiedniego zboża,
h)
przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 16% jęczmienia,
i)
przy przerobie jęczmienia na kaszę 63% - 12,5% jęczmienia,
j)
przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 7% gryki,
k)
przy przerobie gryki na kaszę prażoną - 7,5% gryki,
l)
przy przerobie prosa na kaszę - 0,5% prosa,
ł)
przy śrutowaniu żyta, jęczmienia lub innych zbóż - 7% odpowiedniego zboża,

dostarczonych do przemiału.

2.
Za zboże dostarczone do przemiału w rozumieniu ust. 1 uważa się ilość zboża, która pozostaje po odliczeniu ilości zboża odstąpionej na rzecz Państwa (odsypów).
3.
Opłaty w naturze za przemiał zboża należy pobierać w tym zbożu, które zostało dostarczone do przemiału, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 4.
4.
W razie dostarczenia do przemiału gospodarczego zboża pośledniego lub stęchłego opłatę za przemiał pobiera się w zbożu normalnej jakości.