§ 2. - Opłaty za przemiał gospodarczy zbóż.

Monitor Polski

M.P.1956.93.1037

Akt utracił moc
Wersja od: 15 listopada 1956 r.
§  2.
1.
Opłaty w naturze za przemiał gospodarczy zbóż wynoszą:
a)
przy przemiale żyta na mąkę 60% - 10%
b)
" " " " " 82% - 10%
c)
" " " " " 98% - 7%
d)
" " " pszenicy na mąkę 50% - 7%
e)
" " " " " 72% - 7%
f)
" " " " " 98% - 5%
g)
"" jęczmienia lub innych zbóż na mąkę 67% - 10%
h)
przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 10%
i)
" " " " " " 63% - 10%
j)
przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 5%
k)
" " gryki na kaszę prażoną - 5%
l)
" " prosa na kaszę - 6%
ł)
" śrutowaniu żyta, jęczmienia, kukurydzy lub innych zbóż - 4%
m)
przy śrutowaniu kukurydzy na śrutę z odciągnięciem 20% kaszki - 7%
n)
przy śrutowaniu miałkim - 7%

odpowiedniego zboża dostarczonego do przemiału.

2.
Opłaty w naturze za przemiał zboża należy pobierać w tym zbożu, które zostało dostarczone do przemiału, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 3.
3.
W razie dostarczenia do przemiału gospodarczego zboża pośledniego lub stęchłego opłaty za przemiał pobiera się w zbożu normalnej jakości.