§ 2. - Opłaty za przemiał gospodarczy zbóż.
Monitor Polski
M.P.1956.93.1037
Akt utracił moc Wersja od: 15 listopada 1956 r.
§ 2.
1.
Opłaty w naturze za przemiał gospodarczy zbóż wynoszą:a)
przy przemiale żyta na mąkę 60% - 10%b)
" " " " " 82% - 10%c)
" " " " " 98% - 7%d)
" " " pszenicy na mąkę 50% - 7%e)
" " " " " 72% - 7%f)
" " " " " 98% - 5%g)
"" jęczmienia lub innych zbóż na mąkę 67% - 10%h)
przy przerobie jęczmienia na kaszę 46% - 10%i)
" " " " " " 63% - 10%j)
przy przerobie gryki na kaszę nie prażoną - 5%k)
" " gryki na kaszę prażoną - 5%l)
" " prosa na kaszę - 6%ł)
" śrutowaniu żyta, jęczmienia, kukurydzy lub innych zbóż - 4%m)
przy śrutowaniu kukurydzy na śrutę z odciągnięciem 20% kaszki - 7%n)
przy śrutowaniu miałkim - 7%odpowiedniego zboża dostarczonego do przemiału.
2.
Opłaty w naturze za przemiał zboża należy pobierać w tym zbożu, które zostało dostarczone do przemiału, z wyjątkiem przypadków określonych w ust. 3.3.
W razie dostarczenia do przemiału gospodarczego zboża pośledniego lub stęchłego opłaty za przemiał pobiera się w zbożu normalnej jakości.