Określenie właściwości Ministra Handlu Wewnętrznego w zakresie ustalania cen na niektóre artykuły i usługi.

Monitor Polski

M.P.1958.13.80

Akt utracił moc
Wersja od: 1 marca 1958 r.

UCHWAŁA NR 26
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 stycznia 1958 r.
w sprawie określenia właściwości Ministra Handlu Wewnętrznego w zakresie ustalania cen na niektóre artykuły i usługi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 3 czerwca 1953 r. o ustalaniu cen, opłat i stawek taryfowych (Dz. U. Nr 31. poz. 122) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
Minister Handlu Wewnętrznego ustala:
1)
ceny detaliczne artykułów produkowanych we własnym zakresie lub systemem nakładczym przez państwowe przedsiębiorstwa handlowe podległe lub nadzorowane przez Ministra Handlu Wewnętrznego w ramach norm i stawek stosowanych w produkcji,
2)
wynagrodzenia za dodatkowe usługi handlowe, świadczone klientom przez państwowe przedsiębiorstwa handlowe i przemysłu gastronomicznego, podległe lub nadzorowane przez Ministra Handlu Wewnętrznego.
Przepisu § 1 nie stosuje się do ustalania cen na artykuły przetwórstwa mięsnego i garmażeryjnego opartego na surowcu mięsnym oraz produkcji piekarniczej.
Minister Handlu Wewnętrznego może wynikające z § 1 uprawnienia przekazać podległym lub nadzorowanym państwowym przedsiębiorstwom albo organom handlu wojewódzkich rad narodowych i rad narodowych miast wyłączonych z województw.
W sprawach określonych w § 1 nie stosuje się przepisów uchwały nr 406 Rady Ministrów z dnia 3 czerwca 1953 r. w sprawie właściwości organów do ustalania niektórych cen, opłat i stawek taryfowych oraz w sprawie zasad i trybu składania wniosków o ustalenie cen, opłat i stawek taryfowych oraz określenia wytycznych do ich ustalenia (Monitor Polski Nr A-57, poz. 722 z późniejszymi zmianami).
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.