Ogólne warunki umów sprzedaży i umów dostawy jaj, drobiu i ich przetworów między jednostkami gospodarki uspołecznionej.

Monitor Polski

M.P.1976.19.87

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 1976 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW
z dnia 22 kwietnia 1976 r.
w sprawie ogólnych warunków umów sprzedaży i umów dostawy jaj, drobiu i ich przetworów między jednostkami gospodarki uspołecznionej.

Na podstawie art. 384 § 1 Kodeksu cywilnego oraz § 1 ust. 1 pkt 1 lit. b) i ust. 2 uchwały nr 193 Rady Ministrów z dnia 3 sierpnia 1973 r. w sprawie upoważnienia naczelnych organów administracji państwowej do ustalania ogólnych warunków i wzorów umów (Monitor Polski Nr 36, poz. 219) zarządza się, co następuje:
Ustala się ogólne warunki umów sprzedaży i umów dostawy jaj, drobiu i ich przetworów między jednostkami gospodarki uspołecznionej, stanowiące załącznik do zarządzenia.
Ilekroć w zarządzeniu jest mowa o towarze, należy przez to rozumieć jaja w skorupach i ich przetwory oraz drób bity i jego przetwory.
W sprawach nie uregulowanych zarządzeniem do umów sprzedaży i umów dostawy jaj, drobiu i ich przetworów stosuje się przepisy uchwały nr 192 Rady Ministrów z dnia 3 sierpnia 1973 r. w sprawie umów sprzedaży i umów dostawy między jednostkami gospodarki uspołecznionej (Monitor Polski z 1973 r. Nr 36, poz. 218 i z 1974 r. Nr 9, poz. 65).
1.
Do umów zawartych przed dniem wejścia w życie zarządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Przepisy zarządzenia stosuje się jednak do umów zawartych przed dniem jego wejścia w życie, jeżeli chodzi o skutki prawne zdarzeń, które nastąpiły po dniu jego wejścia w życie.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 19 grudnia 1967 r. w sprawie ogólnych warunków umów sprzedaży jaj i ich przetworów oraz drobiu i jego przetworów w obrocie krajowym pomiędzy jednostkami gospodarki uspołecznionej (Monitor Polski z 1968 r. Nr 1, poz. 5 i z 1970 r. Nr 11, poz. 101).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 1976 r.

ZAŁĄCZNIK

OGÓLNE WARUNKI UMÓW SPRZEDAŻY I UMÓW DOSTAWY JAJ, DROBIU I ICH PRZETWORÓW MIĘDZY JEDNOSTKAMI GOSPODARKI USPOŁECZNIONEJ

Rozdział  1

Zawieranie umów i składanie dyspozycji.

§  1.
Umowy powinny być zawierane w zasadzie na okresy nie krótsze niż kwartał.
§  2.
1.
Nie należy odmawiać przyjęcia zamówienia tylko z tego powodu, że żądany termin dostarczenia towaru jest zbyt krótki, jeżeli zamówienie zostało złożone nie później niż na 21 dni przed tym terminem.
2.
Na termin wyprzedzenia nie można się powoływać, jeżeli zamówienie dotyczy drobnych ilości towaru, przeznaczonego dla punktów sprzedaży detalicznej, zakładów gastronomicznych lub garmażeryjnych oraz dla innych jednostek, w których prowadzone jest żywienie zbiorowe.
§  3.
Jeżeli w umowie zastrzeżono, że rozmiar świadczeń częściowych, termin ich spełnienia oraz asortyment towaru określone zostaną przez kupującego w terminie późniejszym, kupujący jest obowiązany złożyć sprzedawcy dyspozycje w tym zakresie nie później niż na 10 dni, a gdy towar ma być dostarczony do punktów sprzedaży detalicznej, zakładów gastronomicznych lub garmażeryjnych oraz dla innych jednostek, w których prowadzone jest żywienie zbiorowe, nie później niż na 2 dni przed żądanym terminem dostarczenia towaru, chyba że umowa przewiduje inny termin złożenia dyspozycji.

Rozdział  2

Wykonywanie umów.

§  4.
1.
Sprzedawca jest obowiązany dostarczyć towar kupującemu własnym staraniem do punktów odbioru ustalonych według odrębnych przepisów.
2.
W wypadkach wymienionych w ust. 1 sprzedawca jest obowiązany dostarczyć towar do wskazanych przez kupującego pomieszczeń sklepowych lub magazynów przysklepowych.
3.
Jeżeli sprzedawcą jest uspołecznione gospodarstwo rolne, dostarczenie towaru w sposób wskazany w ust. 1 i 2 następuje, gdy w umowie tak ustalono.
4.
Dowód wydania towaru dostarczonego własnym staraniem do punktów odbioru, o których mowa w ust. 1, powinien określać ilość, rodzaj towarów oraz ich cenę jednostkową.
§  5.
1.
Kupujący jest obowiązany odprzedać nie uszkodzone, kompletne opakowania fakturowane niezwłocznie po ich opróżnieniu, nie później jednak niż w ciągu 15 dni, a gdy chodzi o opakowania do konserw - w ciągu 30 dni od dnia ich otrzymania.
2.
W razie nieodprzedania w terminie opakowań fakturowanych kupujący jest obowiązany zapłacić sprzedawcy karę umowną w wysokości wartości opakowania.
§  6.
1.
Sprzedawca, który dostarczył towar własnym lub najętym środkiem transportu, jest obowiązany odebrać na własny koszt zgłoszone przez kupującego opróżnione opakowania fakturowane, nadające się do ponownego użytku, nie później niż w ciągu 10 dni od dnia zgłoszenia ich do odbioru.
2.
W razie niewykonania obowiązku, o którym mowa w ust. 1, sprzedawca jest obowiązany do zapłaty kary umownej w wysokości wartości opakowania.
§  7.
1.
Kupujący może odmówić przyjęcia jaj chłodniczych, jeżeli od dnia przygotowania ich do sprzedaży upłynęło więcej niż 10 dni.
2.
Kupujący powinien niezwłocznie zgłosić sprzedawcy w celu odprzedaży jaja chłodnicze nie sprzedane (nie zużyte) w ciągu 15 dni od dnia przygotowania ich do sprzedaży, a sprzedawca jest obowiązany jaja te odkupić jako jaja chłodnicze przemysłowe i odebrać przy najbliższej dostawie towaru.

Rozdział  3

Rękojmia sprzedawcy za wady fizyczne towaru.

§  8.
Kupujący powinien zbadać towar pod względem ilościowym przed potwierdzeniem odbioru, a jeżeli towar jest dostarczony za pośrednictwem przewoźnika - przy wyładowaniu towaru ze środka przewozowego.
§  9.
1.
Badanie pod względem jakościowym jaj, drobiu schłodzonego i nie mrożonych przetworów z drobiu, z wyjątkiem konserw, następuje w dniu otrzymania towaru, a jeżeli towar jest wydawany w punkcie odbioru kupującego lub w magazynie sprzedawcy, w czasie odbioru towaru.
2.
Badanie pod względem jakościowym przetworów jajczarskich, drobiu mrożonego oraz konserw następuje w ciągu 48 godzin od chwili otrzymania towaru.
§  10.
1.
Kupujący, który w czasie badania towaru stwierdził braki ilościowe lub wady, jest obowiązany pod rygorem utraty uprawnień z tego tytułu:
1)
zgłosić reklamację bezpośrednio sprzedawcy, gdy jest obecny przy badaniu,
2)
w pozostałych wypadkach - zawiadomić sprzedawcę o stwierdzonych brakach ilościowych lub wadach telefonicznie, telegraficznie lub dalekopisem niezwłocznie, nie później niż następnego dnia po terminie zbadania towaru, wysyłając równocześnie pisemne potwierdzenie zawiadomienia.
2.
Jeżeli sprzedawca zamierza dokonać oględzin towaru, jest obowiązany delegować swego przedstawiciela nie później niż w ciągu 48 godzin od chwili otrzymania zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2.
3.
Jeżeli sprzedawca nie udzieli odpowiedzi na reklamację w ciągu 72 godzin od chwili jej otrzymania, kupujący powinien, nie później niż następnego dnia po upływie tego terminu, zażądać przeprowadzenia ekspertyzy przez właściwy organ, w odniesieniu zaś do jaj i ich przetworów przez powołaną przez obie strony komisję.
4.
Jeżeli reklamacja zgłoszona przedstawicielowi sprzedawcy w czasie odbioru towaru w punkcie odbioru kupującego dotyczy jaj, drobiu schłodzonego lub nie mrożonych przetworów z drobiu, sprzedawca jest obowiązany niezwłocznie odebrać od kupującego reklamowany towar i nie później niż w dniu następnym dostarczyć zamiast niego towar wolny od wad.