Ogólne warunki umów dostawy pieczywa i wyrobów ciastkarskich.
Monitor Polski
M.P.1967.22.102
Akt utracił moc Wersja od: 1 listopada 1973 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 7 kwietnia 1967 r.
w sprawie ogólnych warunków umów dostawy pieczywa i wyrobów ciastkarskich.
Na podstawie art. 384 Kodeksu cywilnego oraz § 1 ust. 1 pkt 3 uchwały nr 97 Rady Ministrów z dnia 27 kwietnia 1965 r. w sprawie upoważnienia naczelnych organów administracji państwowej do ustalania ogólnych warunków dla określonych kategorii umów (Monitor Polski Nr 23, poz. 109) zarządza się, co następuje:
1.
Ustala się ogólne warunki umów dostawy pieczywa żytniego, pszennego i mieszanego (żytnio-pszennego i pszenno-żytniego) oraz wyrobów ciastkarskich, zwane dalej "ogólnymi warunkami umów dostawy pieczywa", stanowiące załącznik do zarządzenia.2.
Ogólne warunki umów dostawy pieczywa stosuje się odpowiednio do umów sprzedaży pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich wymienionych w ust. 1 pomiędzy jednostkami gospodarki uspołecznionej, gdy sprzedawcą jest jednostka wypiekająca pieczywo lub wyroby ciastkarskie.ZAŁĄCZNIK
OGÓLNE WARUNKI UMÓW DOSTAWY PIECZYWA
OGÓLNE WARUNKI UMÓW DOSTAWY PIECZYWA
1.
Zawieranie umów.
Zawieranie umów.
§ 1.
Przepisy niniejszych ogólnych warunków umów dotyczą dostaw pieczywa żytniego, pszennego i mieszanego (żytnio-pszennego i pszenno-żytniego) oraz wyrobów ciastkarskich.§ 2.
1.
Dostawy pieczywa odbywają się na podstawie okresowych umów i składanych w ramach tych umów zamówień odbiorców. Sposób i terminy składania zamówień, terminy dostaw pieczywa do poszczególnych punktów odbioru pieczywa i adresy tych punktów określa umowa.2.
Dostawy jednorazowe pieczywa odbywają się na podstawie zamówień odbiorców.3.
Przez użyte w niniejszych ogólnych warunkach umów określenie "pieczywo" rozumie się pieczywo i wyroby ciastkarskie wymienione w § 1.§ 3.
Zamówienia powinny być składane najpóźniej na 24 godziny, a na dni przedświąteczne - najpóźniej na 48 godzin przed terminem dostawy.§ 4.
W razie zwiększonego nie przewidzianego popytu na pieczywo w ramach zawartych umów (§ 2 ust. 1) mogą być składane zamówienia na dostawy dodatkowe w dniu, w którym ma nastąpić dostawa.2.
Jakość i wydanie pieczywa.
Jakość i wydanie pieczywa.
§ 5.
Dostawca obowiązany jest dostarczyć pieczywo świeże, przygotowane zgodnie z zatwierdzonymi recepturami i odpowiadające obowiązującym normom jakościowym.3.
Dostawa pieczywa.
Dostawa pieczywa.
§ 6.
Pieczywo dostarczane jest po cenach ustalanych w obowiązującym trybie.§ 7.
1.
Dostawca obowiązany jest dostarczyć odbiorcy pieczywo do wskazanych przez niego punktów odbioru pieczywa własnym staraniem i na własny koszt.2.
Jeżeli w umowie zastrzeżono, że odbiorca będzie odbierać zamówione pieczywo własnym staraniem i na własny koszt, dostawca udziela odbiorcy opustu od ceny na koszty transportu według obowiązującej stawki.§ 8.
Dostawca obowiązany jest do wystawienia dowodu dostawy pieczywa oddzielnie dla każdego punktu odbioru pieczywa i doręczenia go równocześnie z dostawą pieczywa. Odbiorca (punkt odbioru pieczywa) kwituje odbiór dostarczanego pieczywa na kopiach dowodu dostawy, podając równocześnie datę i godzinę dostawy.§ 9.
W razie opóźnienia dostawy więcej niż o jedną godzinę ponad ustalony termin, odbiorca może odmówić przyjęcia całości lub części dostawy.4.
Opakowanie i transport pieczywa.
Opakowanie i transport pieczywa.
§ 10.
Dostawca obowiązany jest dostarczyć wyroby ciastkarskie na tacach i blachach, a pozostałe pieczywo w pojemnikach drucianych, skrzyniach lub koszach. Tace i blachy oraz pojemniki druciane, skrzynie i kosze powinny być dostosowane do rodzaju i kształtu dostarczanych wyrobów ciastkarskich i innego pieczywa.§ 11.
Pieczywo nie może być przewożone w opakowaniu używanym do innych celów oraz łącznie z towarami wydzielającymi zapachy lub mogącymi spowodować pogorszenie jego jakości.§ 12.
1.
Jeżeli strony nie uzgodnią inaczej, odbiorca obowiązany jest zwrócić, a dostawca odebrać opakowanie natychmiast po przyjęciu towaru, najpóźniej zaś przy następnej dostawie.2.
Zwracane opakowanie nie może być zanieczyszczone na skutek niedbałego przechowywania lub używania go do celów nie związanych z przechowywaniem pieczywa.5.
Odbiór jakościowy i odpowiedzialność za wady fizyczne pieczywa.
Odbiór jakościowy i odpowiedzialność za wady fizyczne pieczywa.
§ 13.
1.
Odbiorca traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne dostarczonego pieczywa, jeśli nie zawiadomi dostawcy:1)
przy wadach ujawnionych na podstawie badań organoleptycznych przeprowadzonych bezpośrednio przy odbiorze - niezwłocznie po dokonaniu odbioru pieczywa, a gdy pieczywo dostarczone zostało w zaplombowanych pojemnikach - po ich otwarciu; zawiadomienie o wadach stwierdzonych bezpośrednio przy odbiorze może nastąpić przez zamieszczenie na odwrocie dowodu dostawy oświadczenia zawierającego wyszczególnienie ujawnionych wad oraz rodzaju i ilości pieczywa dotkniętego tymi wadami;2)
przy wadach ujawnionych po dokonaniu odbioru na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych - niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań.2.
Jeżeli dostawca zawiadomiony o wadach wymienionych w ust. 1 pkt 1 zamierza dokonać oględzin zakwestionowanego pieczywa, obowiązany jest uczynić to niezwłocznie po otrzymaniu zawiadomienia; niedokonanie oględzin w tym terminie uważa się za uznanie zgłoszonych przez odbiorcę wad.§ 14.
1.
Odbiorca uprawniony jest do przeprowadzenia badań laboratoryjnych dostarczonego pieczywa, gdy dostawca nie uznaje wad zgłoszonych w trybie przewidzianym w § 13 ust. 1 pkt 1 lub gdy badania organoleptyczne przeprowadzone bezpośrednio przy odbiorze (otwarciu zaplombowanego pojemnika) dostarczonego pieczywa nasuwają przypuszczenie, że posiada ono wady możliwe do ujawnienia jedynie metodą laboratoryjną.2.
Odbiorca przesyła do badań laboratoryjnych w wypadkach określonych w ust. 1 próbki pieczywa, pobrane we właściwym trybie.3.
Równocześnie z przesłaniem do badań laboratoryjnych próbki pieczywa, odbiorca obowiązany jest zawiadomić o tym dostawcę.4.
Badania laboratoryjne pieczywa powinny być zlecane Państwowej Inspekcji Handlowej, a w miejscowościach, w których brak jest laboratorium Państwowej Inspekcji Handlowej - innemu laboratorium uprawnionemu do przeprowadzania takich badań.5.
Wyniki badań laboratoryjnych przeprowadzonych w laboratoriach wymienionych w ust. 4 wiążą strony.§ 15.
1.
W razie dostarczenia pieczywa z wadami, odbiorca może odstąpić od zamówienia na dostawę lub żądać wymiany pieczywa z wadami na pieczywo bez wad; w ostatnim wypadku dostawca obowiązany jest dokonać wymiany niezwłocznie bądź w innym terminie oznaczonym przez odbiorcę.2.
Wymiana pieczywa z wadami na pieczywo bez wad nie zwalnia dostawcy od zapłacenia należnego odszkodowania za dostarczenie pieczywa z wadami oraz wynikłą zwłokę w terminie wykonania dostawy.3.
Dostawca obowiązany jest do zabrania nie przyjętego przez odbiorcę pieczywa z wadami niezwłocznie po ich ujawnieniu, nie później jednak niż w terminie przewidzianym dla następnej dostawy, gdy dostawa taka jest przewidziana.§ 16.
1.
Niezależnie od odbioru jakościowego dokonywanego w punktach odbioru pieczywa, odbiorca uprawniony jest do dokonywania odbioru jakościowego u dostawcy, przed załadowaniem pieczywa na środek transportowy. Dostawca obowiązany jest uczestniczyć w takim odbiorze.2.
Dostawca obowiązany jest wydzielić partię pieczywa przeznaczoną do odbioru jakościowego oraz zapewnić odbiorcy niezbędne warunki do przeprowadzenia odbioru we właściwym terminie. W miejscu odbioru pieczywa powinna znajdować się waga.3.
W razie stwierdzenia wad pieczywa, odbiorca powinien zgłosić natychmiast reklamację w formie protokołu, sporządzonego przy udziale dostawcy.4.
Do odbioru pieczywa dokonywanego u dostawcy mają odpowiednie zastosowanie przepisy §§ 13, 14 i 15.5.
Odbiór jakościowy pieczywa dokonany u dostawcy nie zwalnia go od odpowiedzialności za wady powstałe z jego winy po dokonaniu odbioru.6.
Kupujący nie traci uprawnień z tytułu rękojmi za wady pieczywa, jeżeli w punkcie odbioru stwierdzi wady, których nie ujawniono przy odbiorze dokonanym u dostawcy.6.
Zwroty nie sprzedanego pieczywa czerstwego.
Zwroty nie sprzedanego pieczywa czerstwego.
§ 17.
1.
Dostawca obowiązany jest do odbierania nie sprzedanego pieczywa czerstwego, z wyjątkiem pieczywa półcukierniczego, bułek maślanych, chał zdobnych, pieczywa w opakowaniu jednostkowym oraz wyrobów ciastkarskich. Odbiór zwracanego pieczywa następuje w terminach ustalonych w umowie.2.
Odbiór zwracanego nie sprzedanego pieczywa czerstwego następuje na koszt i staraniem dostawcy.3.
Zwrot nie sprzedanego pieczywa czerstwego następuje po cenie zbytu pomniejszonej o:1)
30%, gdy chodzi o pieczywo żytnie i pieczywo mieszane (żytnio-pszenne i pszenno-żytnie),2) 1
50%, gdy chodzi o pozostałe pieczywo podlegające zwrotowi.4.
Nie podlega zwrotowi nie sprzedane pieczywo czerstwe spleśniałe, stęchłe, połamane, uszkodzone przez gryzonie lub zabrudzone.7.
Kary umowne.
Kary umowne.
§ 18.
1.
Dostawca obowiązany jest do zapłacenia odbiorcy kary umownej w wysokości:1)
10% wartości zamówionego pieczywa w razie niewykonania przyjętego zamówienia,2)
50 zł w razie opóźnienia ponad 1 godzinę każdorazowej dostawy do punktu odbioru pieczywa,3)
w razie dostawy pieczywa z wadami jakościowymi, które nie dyskwalifikują go do obrotu:a)
5% wartości partii pieczywa za każdy pełny 1% stwierdzonej wilgotności pieczywa ponad normę,b)
5% wartości partii pieczywa za każdy pełny 1% tłuszczu poniżej ilości wynikającej z obowiązujących norm bądź receptur,c)
10% wartości partii pieczywa za każdy pełny 1% cukru poniżej ilości wynikających z obowiązujących norm bądź receptur,d)
5% wartości partii pieczywa za brak innych - poza tłuszczem i cukrem - dodatków wynikających z obowiązujących norm lub receptur,e)
5% wartości partii pieczywa za każdy pełny 1% niedowagi pieczywa ponad dopuszczalne odchylenia przewidziane obowiązującymi normami,f) 2
2% wartości partii pieczywa w razie dostarczenia pieczywa nie oznaczonego lub niewłaściwie oznaczonego bądź w razie gdy towar posiada inne wady niż wymienione pod lit. a) - e),4)
10% wartości partii pieczywa w razie stwierdzenia wad dyskwalifikujących towar do obrotu na zaopatrzenie ludności,5)
5% wartości partii pieczywa dostarczonego bez opakowania lub w nieodpowiednim opakowaniu,6)
30% wartości partii pieczywa dostarczonego z wadami jakościowymi kwalifikującymi towar do zniszczenia.2. 3
Jeżeli dostawca w danym roku kalendarzowym dostarczył już dwukrotnie wadliwe pieczywo tego samego rodzaju, posiadające takie same wady, począwszy od trzeciej partii towaru z wadami kary przewidziane w ust. 1 pkt 3, 4, 5 i 6 podwyższa się o 50%.3. 4
Odbiorca obowiązany jest do zapłacenia dostawcy kary umownej w wysokości:1)
50 zł w razie złożenia zamówienia z naruszeniem terminów określonych w § 3,2)
20% wartości towaru w razie nieodebrania zamówionego pieczywa,3)
50 zł, gdy w chwili dostawy dokonanej w terminie punkt odbioru pieczywa będzie zamknięty; fakt zamknięcia punktu odbioru pieczywa w chwili dostawy, z oznaczeniem daty i godziny, powinien być stwierdzony przez osobę dostarczającą pieczywo na dowodzie dostawy,4)
10% wartości opakowania za każdy dzień opóźnienia zwrotu opakowania; uiszczenie kary za zwłokę nie zwalnia kupującego od obowiązku zwrotu opakowania,5)
10% wartości opakowania w razie jego zanieczyszczenia,6)
dwukrotnej wartości nie zwróconego opakowania w razie zniszczenia, zagubienia lub takiego uszkodzenia opakowania, które uniemożliwia jego używanie.§ 19.
1.
Dostawca nie płaci kary umownej, gdy ilość jednostek pieczywa o wadze 400 g i większej z takimi wadami, jak: zdeformowany kształt, zgniecenie, popękanie, skórka mechanicznie uszkodzona, odstająca od miękisza, spalona, bądź pieczywo niewłaściwie oznaczone, wysortowana przez dostawcę z kwestionowanej partii nie przekracza 3% całej partii, jeśli wymieni natychmiast pieczywo z wadami na taką samą ilość pieczywa właściwej jakości.2.
Dostawca nie płaci kary, gdy ilość jednostek pieczywa o wadze poniżej 400 g z takimi wadami, jak: kształt zdeformowany, zgniecenie, popękanie, skórka mechanicznie uszkodzona, odstająca od miękisza, spalona, nie przekracza 5% w stosunku do próbki pobranej zgodnie z obowiązującą normą, jeżeli wymieni natychmiast pieczywo z wadami w kwestionowanej partii na taką samą ilość pieczywa właściwej jakości.§ 20. 5
W sprawach kar umownych przy dostawach pieczywa nie mają zastosowania przepisy o karach umownych, zawarte w §§ 51, 52 i 54 ust. 4 ogólnych warunków umów sprzedaży, stanowiących załącznik do zarządzenia Przewodniczącego Komisji Planowania przy Radzie Ministrów z dnia 7 października 1966 r. w sprawie ogólnych warunków umów sprzedaży oraz umów dostawy w obrocie krajowym pomiędzy jednostkami gospodarki uspołecznionej (Monitor Polski z 1966 r. Nr 57, poz. 276 i z 1967 r. Nr 6, poz. 29).1 Załącznik § 17 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 20 września 1973 r. (M.P.73.41.247) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 listopada 1973 r.
2 Załącznik § 18 ust. 1 pkt 3 lit. f) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) zarządzenia z dnia 5 marca 1970 r. (M.P.70.8.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 17 kwietnia 1970 r.
3 Załącznik § 18 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 1 lit. b) zarządzenia z dnia 5 marca 1970 r. (M.P.70.8.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 17 kwietnia 1970 r.
4 Załącznik § 18 ust. 3 według numeracji ustalonej przez § 1 pkt 1 lit. c) zarządzenia z dnia 5 marca 1970 r. (M.P.70.8.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 17 kwietnia 1970 r.
5 Załącznik § 20 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 5 marca 1970 r. (M.P.70.8.75) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 17 kwietnia 1970 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »