§ 9. - Ogólne warunki sanitarne przy przewozie środków spożywczych.

Monitor Polski

M.P.1971.50.320

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1971 r.
§  9.
1.
Środki spożywcze w opakowaniach zamkniętych wodoszczelnych mogą być przewożone w otwartych środkach transportu pod warunkiem zabezpieczenia ich przed zanieczyszczeniem i działaniem czynników atmosferycznych przez osłonięcie czystą plandeką. Nie ma potrzeby stosowania plandeki, jeżeli środek spożywczy jest przewożony w opakowaniu typu kontenerowego.
2.
Środki spożywcze bez opakowań, jeżeli nie są przewożone przeznaczonymi do tego środkami transportu, oraz środki spożywcze, których opakowania bezpośrednie nie zapewniają skutecznej ochrony przed zanieczyszczeniem lub innym pogorszeniem ich jakości zdrowotnej, należy przewozić w szczelnym opakowaniu transportowym.
3.
Wymagania określone w ust. 1 i 2 nie dotyczą płodów rolnych w stanie naturalnym, ryb żywych i świeżych w lodzie oraz raków żywych.