§ 6. - Ogólne warunki sanitarne przy przewozie środków spożywczych.

Monitor Polski

M.P.1971.50.320

Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1971 r.
§  6.
1.
Środki spożywcze, które dla zachowania właściwej jakości zdrowotnej wymagają temperatury przechowywania nie przekraczającej 10oC, jeżeli nie zostały dla nich ustalone warunki transportu w Polskich Normach lub normach branżowych, powinny być przewożone wagonami chłodniami lub samochodami chłodniami, a w braku takich wagonów lub samochodów - innymi środkami transportu przygotowanymi do należytego chłodzenia.
2.
W razie bezzwłocznej potrzeby dostarczenia środków spożywczych, o których mowa w ust. 1, wolno je przewozić innymi środkami transportu, jeżeli nie ma środków transportu przystosowanych do należytego chłodzenia, a czas trwania przewozu nie przekracza 1 godziny.
3.
Wymagania określone w ust. 1-2 nie mają zastosowania, jeśli temperatura otoczenia nie przekracza 10oC.