§ 6. - Ogólne warunki sanitarne przy przewozie środków spożywczych.
Monitor Polski
M.P.1971.50.320
Akt utracił moc
Wersja od: 15 października 1971 r.
§ 6.
1.
Środki spożywcze, które dla zachowania właściwej jakości zdrowotnej wymagają temperatury przechowywania nie przekraczającej 10oC, jeżeli nie zostały dla nich ustalone warunki transportu w Polskich Normach lub normach branżowych, powinny być przewożone wagonami chłodniami lub samochodami chłodniami, a w braku takich wagonów lub samochodów - innymi środkami transportu przygotowanymi do należytego chłodzenia.
2.
W razie bezzwłocznej potrzeby dostarczenia środków spożywczych, o których mowa w ust. 1, wolno je przewozić innymi środkami transportu, jeżeli nie ma środków transportu przystosowanych do należytego chłodzenia, a czas trwania przewozu nie przekracza 1 godziny.
3.
Wymagania określone w ust. 1-2 nie mają zastosowania, jeśli temperatura otoczenia nie przekracza 10oC.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .