Oddział B - grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego: - Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.

Monitor Polski

M.P.1953.A-68.836

Akt utracił moc
Wersja od: 23 lipca 1953 r.

B.

grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:

1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy,
2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama,
3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy,
4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki,
5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale,
d)
obwarzanki,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe,
7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie,
8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem,
9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem,
10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;