Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.
Monitor Polski
M.P.1953.A-68.836
Akt utracił moc Wersja od: 23 lipca 1953 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 29 czerwca 1953 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych.
Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
W sklepach uspołecznionych branży piekarniczej, spożywczo-kolonialnej i nabiałowo-piekarniczej powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:
grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:
grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:
1)
chleb żytni z mąki 60%, 2)
chleb żytni z mąki 82%, 3)
chleb żytni z mąki 97%, 4)
chleb żytni z mąki razowej specjalnej, tzw. starogardzki, 5)
chleb żytni z mąki 45%, tzw. lubelski, 6)
chleb żytni z mąki pośledniej 45-72%, tzw. sitkowy, 7)
chleb żytni z mąki 60% z dodatkiem łuski pszennej, tzw. kujawski, 8)
chleb żytni z mąki 82% z dodatkiem melasy, tzw. amatorski, 9)
chleb żytni z mąki 95%, tzw. razowiec;
grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:
grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:
1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy, 2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama, 3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy, 4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki, 5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:a)
montówki wodne,b)
kajzerki,c)
rogale,d)
obwarzanki,e)
mularki,f)
parki,g)
paryskie,h)
krakowskie,i)
jeżyki,j)
strucle wodne, 6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe, 7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie, 8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem, 9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem, 10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;
grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:
grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:
1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 72%, tzw. nałęczowski, 2)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 50-72%, tzw. wiejski, 3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60%, 82% i pszennej 72%, tzw. łódzki, 4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. łęczycki, 5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej bułkowej, tzw. sandomierski, 6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 50:50, tzw. poznański, 7)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 70:30, tzw. pomorski, 8)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 50:50, tzw. mazowiecki, 9)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 70:30, tzw. olsztyński, 10)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 72%, tzw. podlaski, 11)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. zakopiański;
grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:
grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:
1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej 72% i 50%, 2)
bułki pszenne z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:a)
warszawianki maszynowe i ręczne,b)
rogale,c)
obwarzanki,d)
bułki francuskie,e)
bułki karlsbadzkie,f)
bułki poznańskie,g)
małgorzatki,h)
montówki,i)
czubajki,j)
plecionki,k)
solanki,l)
specjalne, 3)
solanki z mąki pszennej 72%, 4)
szwedki z mąki pszennej 72% i 50%, 5)
grahamki z mąki pszennej 72% i specjalnej "Grahama", 6)
obwarzanki (bajgle) z mąki pszennej 72% i żytniej 60%, 7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej 72%;
grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:
grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:
1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej 72% i 50%, 2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej 72% i 50%, 3)
bułki maślane z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 9 typów) a mianowicie:a)
bułki maślane,b)
półfrancuskie,c)
bułki filipowskie,d)
maglowniczki,e)
mikada,i)
melony,g)
rozańczyki,h)
precle,i)
papatacze, 4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej 72% i 50%;
grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;
grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;
grupę VII - obejmującą suchary.
grupę VII - obejmującą suchary.
Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 40 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§ 3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:
W ośrodkach miejskich:
W ośrodkach miejskich:
1)
dla sklepów branży piekarniczej:a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,c)
grupa III - pieczywo mieszane - 4 gatunki,d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze:trwałe - 3 gatunki,
nietrwale - 5 gatunków,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek, 1 typ; 2)
dla sklepów branży nabiałowo-piekarniczej:a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,c)
grupa III - pieczywo mieszane - 3 gatunki,d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek; 3)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki w 3 typach,c)
grupa III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,e)
grupa V - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,f)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
w ośrodkach rolniczych:
w ośrodkach rolniczych:
1)
dla sklepów branży piekarniczej:a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),c)
grupa III - pieczywo pszenne mieszane - 2 gatunki,d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki,e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek; 2)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),c)
grupa III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,e)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.§ 4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy mogą posiadać asortyment obowiązkowy zmniejszony nie więcej jednak niż o 50% w stosunku do asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.§ 5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.2.
Wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych mogą zwolnić na piśmie od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy branży kolonialno-spożywczej i nabiałowej, w pobliżu których znajdują się sklepy branży piekarniczej.§ 6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku numeru właściwej receptury oraz wagi sztuki i ceny.§ 7.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »