Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.

Monitor Polski

M.P.1953.A-68.836

Akt utracił moc
Wersja od: 23 lipca 1953 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 29 czerwca 1953 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
W sklepach uspołecznionych branży piekarniczej, spożywczo-kolonialnej i nabiałowo-piekarniczej powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:

1)
chleb żytni z mąki 60%,
2)
chleb żytni z mąki 82%,
3)
chleb żytni z mąki 97%,
4)
chleb żytni z mąki razowej specjalnej, tzw. starogardzki,
5)
chleb żytni z mąki 45%, tzw. lubelski,
6)
chleb żytni z mąki pośledniej 45-72%, tzw. sitkowy,
7)
chleb żytni z mąki 60% z dodatkiem łuski pszennej, tzw. kujawski,
8)
chleb żytni z mąki 82% z dodatkiem melasy, tzw. amatorski,
9)
chleb żytni z mąki 95%, tzw. razowiec;

grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:

1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy,
2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama,
3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy,
4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki,
5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale,
d)
obwarzanki,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe,
7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie,
8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem,
9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem,
10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;

grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 72%, tzw. nałęczowski,
2)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 50-72%, tzw. wiejski,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60%, 82% i pszennej 72%, tzw. łódzki,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. łęczycki,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej bułkowej, tzw. sandomierski,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 50:50, tzw. poznański,
7)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 70:30, tzw. pomorski,
8)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 50:50, tzw. mazowiecki,
9)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 70:30, tzw. olsztyński,
10)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 72%, tzw. podlaski,
11)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. zakopiański;

grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki pszenne z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej 72%,
4)
szwedki z mąki pszennej 72% i 50%,
5)
grahamki z mąki pszennej 72% i specjalnej "Grahama",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki pszennej 72% i żytniej 60%,
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej 72%;

grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej 72% i 50%,
3)
bułki maślane z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 9 typów) a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
i)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej 72% i 50%;

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 40 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

W ośrodkach miejskich:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 4 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwale - 5 gatunków,

g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek, 1 typ;
2)
dla sklepów branży nabiałowo-piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 3 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
3)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
grupa V - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;

w ośrodkach rolniczych:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo pszenne mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
2)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy mogą posiadać asortyment obowiązkowy zmniejszony nie więcej jednak niż o 50% w stosunku do asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych mogą zwolnić na piśmie od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy branży kolonialno-spożywczej i nabiałowej, w pobliżu których znajdują się sklepy branży piekarniczej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku numeru właściwej receptury oraz wagi sztuki i ceny.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.