Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach.

Monitor Polski

M.P.1954.86.976

Akt utracił moc
Wersja od: 16 września 1954 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 17 sierpnia 1954 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) - w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
W uspołecznionych sklepach piekarniczych, ogólnospożywczych, nabiałowych i nabiałowo-piekarniczych powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

grupę I - obejmującą pieczywo żytnie (7 gatunków):

1)
chleb żytni z mąki typu 580 (45%), tzw. lubelski,
2)
" " " " 800 (60%),
3)
" " " " 1400 (82%),
4)
" " " pośledniej typu 1250 (45-72%), tzw. sitkowy,
5)
" " " razowej specjalnej typu 1850, tzw. starogardzki,
6)
" " " razowej gruboziarnistej specjalnej, tzw. razowiec
7)
" " " razowej typu 2000 (97%);

grupę II - obejmującą pieczywo pszenne zwykłe (8 gatunków):

1)
chały zdobne z mąki typu 580 (50%) luksusowe,
2)
" zwykłe " " 850 (72%) smarowane jajkiem,
3)
chały zwykłe z mąki typu 850 (72%) posypane makiem,
4)
drobne pieczywo pszenne z mąki typu 850 (72%) (gatunek ten dzieli się na 10 typów różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale zwykłe,
d)
obwarzanki zwykłe,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
5)
chleb pszenny z mąki pośledniej typu 1450 (50-72%), tzw. białostocki,
6)
bułki pszenne z mąki pośledniej typu 1450 (50-72%), tzw. białostockie,
7)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej typu 1850, tzw. graham,
8)
chleb pszenny z mąki typu 2000 (97%), tzw. razowy;

grupę III - obejmującą pieczywo mieszane (6 gatunków):

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 580 (50%), tzw. łęczycki,
2)
chleb żytnio-pszenny specjalny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 580 (50%), tzw. zakopiański,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 850 (72%), tzw. nałęczowski,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 950 (bułkowa) tzw. sandomierski,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i typu 1400 (82%) oraz pszennej typu 850 (72%), tzw. łódzki,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 1400 (82%) i pszennej typu 1450 (50-72%), tzw. wiejski;

grupę IV - obejmującą pieczywo pszenne wyborowe (7 gatunków):

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej typu 850 (72%) i mąki pszennej typu 580 (50%),
2)
bułki pszenne z mąki pszennej typu 850 (72%) i mąki pszennej typu 580 (50%) (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej typu 850 (72%),
4)
szwedki z mąki pszenne] typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
5)
grahamki z mąki pszennej typu 850 (72%) i specjalnej typu 1850 "graham",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki typu 850 (72%) i żytniej typu 800 (60%),
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej typu 850 (72%);

grupę V - obejmującą pieczywo pszenne półcukiernicze (4 gatunki):

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
3)
bułki maślane z mąki pszenne) typu 850 (72%) i typu 580 (50%) (gatunek ten dzieli się na 9 typów), a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
f)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%);

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze, trwałe i nietrwałe;

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 32 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

w ośrodkach miejskich:

1)
sklepy piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwałe - 5 gatunków,

g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
2)
sklepy nabiałowo-piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
3)
sklepy nabiałowe:
a)
grupa II - pieczywo zwykłe pszenne drobne - 1 gatunek,
b)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki;
4)
sklepy. ogólnospożywcze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 1 gatunek w 2 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
" VII - suchary - 1 gatunek;

w ośrodkach rolniczych:

1)
sklepy piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
" III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
2)
sklepy spożywcze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 1 gatunek,
c)
" III - pieczywo mieszane - I gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy powinny posiadać przynajmniej 50% asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu, prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów rad narodowych mogą zwolnić od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy ogólnospożywcze i nabiałowe, jeżeli w pobliżu ich znajdują się sklepy piekarnicze, które w dostateczny sposób zaspokajają potrzeby ludności. Zwolnienie takie wymaga formy pisemnej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku ceny i wagi.
§  7.
1.
Kierownik sklepu ponosi odpowiedzialność za utrzymywanie wyznaczonego minimum asortymentowego (§ 8).
2.
Kierownik sklepu nie ponosi odpowiedzialności, o której mowa w ust. 1, jeżeli udowodni odpisami zamówień, że zapotrzebowanie zgłoszone przez niego we właściwym czasie nie zostało zrealizowane.
§  8.
Wobec pracowników, którzy naruszają przepisy o minimum asortymentowym w punktach detalicznej sprzedaży, stosuje się:
a)
w pierwszym i drugim wypadku naruszenia obowiązującego minimum asortymentowego - odpowiedzialność służbową zgodnie z § 4 zarządzenia nr 162 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 13 kwietnia 1953 r. w sprawie odpowiedzialności służbowej za naruszenie przepisów o obrocie handlowym, ustalonych zarządzeniami i instrukcjami Ministra Handlu Wewnętrznego (Dziennik Urzędowy MHW nr 9, poz. 29),
b)
przy trzecim naruszeniu - należy zawiadomić prokuratora celem podjęcia decyzji co do pociągnięcia do odpowiedzialności karnej za naruszenie przepisu art. 4 ust. 1 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o ochronie interesów nabywców w obrocie handlowym (Dz. U. Nr 16, poz. 64).
§  9.
Do kontroli przestrzegania przepisów niniejszego zarządzenia obowiązane są:
a)
organy Państwowej Inspekcji Handlowej,
b)
wydziały handlu prezydiów wojewódzkich i powiatowych rad narodowych,
c)
organizacje uspołecznionego handlu detalicznego w odniesieniu do podległych sobie punktów detalicznej sprzedaży.
§  10.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu. Jednocześnie traci moc obowiązującą zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 29 czerwca 1953 r. w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych (Monitor Polski Nr A-68, poz. 836).