§ 9. - Obowiązek prowadzenia tuczu trzody chlewnej i zbiórki odpadków pokarmowych.

Monitor Polski

M.P.1950.A-49.574

Akt utracił moc
Wersja od: 4 maja 1950 r.
§  9.
1.
Kierownictwa placówek żywienia zbiorowego, prowadzących tucz, obowiązane są w terminie do dnia 31 stycznia 1951 r. utuczyć i sprzedać właściwemu terenowo oddziałowi Centrali Mięsnej sztuki utuczone o wadze nie mniejszej niż 100 kg i w ilości, określonej następującymi normami:
1)
przy liczbie żywionych od 50 do 100 osób - nie mniej niż 1 sztukę,
2)
przy liczbie żywionych od 100 do 200 osób - nie mniej niż 2 sztuki,
3)
na każdych 100 osób ponad 200 - nie mniej niż 1 sztukę dodatkowo.
2.
Centrala Mięsna zakupi od placówek żywienia zbiorowego utuczone sztuki po cenach ustalonych i wyda kierownictwu placówki poświadczenie zakupu. Centralny Zarząd Przemysłu Mięsnego sprzeda po cenie hurtowej placówkom żywienia zbiorowego na ich żądanie mięso w ilości równej połowie wagi poubojowej zdanych sztuk. Sprzedane w ten sposób mięso, nie może być zaliczane na poczet normalnych przydziałów danej placówki żywienia zbiorowego.
3.
Dla placówek, powstałych po wejściu w życie niniejszego zarządzenia i nie zwolnionych od obowiązku prowadzenia tuczu, właściwy oddział Centrali Mięsnej określi ilość sztuk, które powinny być tuczone oraz ich wagę.