Normy ubytku naturalnego siana i słomy oraz owoców ziarnkowych podczas magazynowania.

Monitor Polski

M.P.1957.31.214

Akt utracił moc
Wersja od: 1 stycznia 1957 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA
z dnia 2 lutego 1957 r.
w sprawie norm ubytku naturalnego siana i słomy oraz owoców ziarnkowych podczas magazynowania.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301) i § 1 ust. 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarnego z dnia 29 listopada 1955 r. w sprawie przekazania uprawnień do ustalania norm ubytków naturalnych oraz trybu opracowania, stosowania i kontroli tych norm (Monitor Polski Nr 127, poz. 1630) zarządza się, co następuje:
Ustala się normy ubytku naturalnego siana i słomy w wysokości podanej w załączniku nr 1 oraz owoców ziarnkowych w wysokości podanej w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.
Zasady stosowania norm wymienionych w § 1 określa instrukcja, stanowiąca załącznik nr 3 do niniejszego zarządzenia.
Tracą moc obowiązującą wszelkie dotychczasowe przepisy w zakresie unormowanym niniejszym zarządzeniem.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 stycznia 1957 r.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

NORMY UBYTKU NATURALNEGO SIANA I SŁOMY PODCZAS MAGAZYNOWANIA

W miesiącachStawka luzem w %%Stawka prasowana w %%Jednostka odniesienia
teren otwartyW szopachteren otwartyW szopach
123456
XII, I. II0,30,30,1miesiąc
III, IV, V, VI0,b0,40.50.3
VII, VIU, IX, X, XI2 01,61,20,8
W miesiącachSłoma luzem w %%Słoma prasowana %%Jednostka odniesienia
XII, I0,20,1miesiąc
II, III, IV, V, VI.0,50,3
VII. vii, IX, X, XI1,59,8

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

NORMY UBYTKU NATURALNEGO OWOCÓW ZIARNKOWYCH PODCZAS MAGAZYNOWANIA

Wysokość ubytku w %%OpakowanieJednostka odniesieniaMiejsce powstawania ubytków naturalnych
1234 !
10,5Skrzynki drewniane "lite"Okres zimowyPrzechowalnia nadziemna wentylowana

ZAŁĄCZNIK  Nr 3

INSTRUKCJA W SPRAWIE STOSOWANIA NORM UBYTKU NATURALNEGO SIANA i SŁOMY ORAZ OWOCÓW ZIARNKOWYCH PODCZAS MAGAZYNOWANIA

§  1.
1.
Ubytek naturalny siana i słomy oraz owoców ziarnkowych podczas magazynowania jest to strata spowodowana zmniejszeniem początkowej wagi tych ziemiopłodów powstała podczas przyjmowania, magazynowania i wydawania na skutek ich właściwości biochemicznych i fizycznych.
2.
Ubytek naturalny powstaje na skutek procesów biochemicznych, rozkruszania, rozkurzania, rozsypywania, rozważania, przylegania itp.
§  2.
Nie są ubytkiem naturalnym straty spowodowane nie zadowalającymi warunkami magazynowymi lub niewłaściwym obchodzeniem się z ziemiopłodami podczas magazynowania.
§  3.
1.
Nie oblicza się ubytków naturalnych ziemiopłodów składowanych w okresie krótszym niż dwa tygodnie.
2.
Do ziemiopłodów nie przechodzących fizycznie przez magazyn nie stosuje się norm ubytku naturalnego.
§  4.
1.
Odpisów ubytku naturalnego ziemiopłodów podczas magazynowania dokonuje się przy każdorazowym rozliczaniu magazynu. Odpisów tych dokonuje się na podstawie dokumentów sporządzanych zgodnie z obowiązującymi przepisami, stwierdzających rzeczywistą wysokość ubytku naturalnego podczas magazynowania i wydawania.
2.
W celu stwierdzenia, czy ustalony na podstawie tych dokumentów ubytek naturalny mieści się w granicach obowiązujących norm, należy średni miesięczny stan zapasów przemnożyć przez odpowiednią normę ubytku naturalnego i podzielić przez sto.
§  5.
1.
W każdym przypadku przekroczenia normy ubytku naturalnego podczas magazynowania należy przeprowadzić dochodzenie celem ustalenia przyczyn tego przekroczenia oraz osoby odpowiedzialnej za jego powstanie.
2.
Dochodzenie należy przeprowadzić również w przypadku stosowania norm ubytku naturalnego oraz obliczania i odpisywania ubytku naturalnego w sposób sprzeczny z zarządzeniem Ministra Rolnictwa z dnia 2 lutego 1957 r. w sprawie norm ubytku naturalnego siana i słomy oraz owoców ziarnkowych podczas magazynowania (Monitor Polski Nr 31, poz. 214).