Normy ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego i innych podobnych artykułów podczas przechowywania w magazynach.

Monitor Polski

M.P.1978.1.11

Akt utracił moc
Wersja od: 31 stycznia 1978 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 11 stycznia 1978 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego i innych podobnych artykułów podczas przechowywania w magazynach.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 7 ust. 1 i 3 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) zarządza się, co następuje:
Ustala się normy ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego, tłuszczu kakaowego, ziarna sezamowego, orzechów arachidowych, wiórków kokosowych i agaru podczas przechowywania w magazynach; normy ubytków określa załącznik do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 28 kwietnia 1966 r. w sprawie ustalenia norm ubytków naturalnych ziarna kakaowego surowego podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 21, poz. 115).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1978 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH

ziarna kakaowego surowego, tłuszczu kakaowego, ziarna sezamowego, orzechów arachidowych, wiórków kokosowych oraz agaru podczas przechowywania w magazynach.
Lp.Nazwa artykułuWysokość ubytku w %Okres przechowywaniaOpakowanie
12345
1Ziarno kakaowe 0,091 miesiącworki jutowe
Ghana 0,162 miesiące
0,233 miesiące
0,34 miesiące
0,395 miesięcy
0,476 miesięcy
0,05zwiększa się za każdy następny miesiąc do 1 roku
2Ziarno kakaowe 0,111 miesiącworki jutowe
Bahia 0,212 miesiące
0,33 miesiące
0,394 miesiące
0,475 miesięcy
0,546 miesięcy
0,07zwiększa się za każdy następny miesiąc do 1 roku
3Tłuszcz kakaowy0,1od 1 miesiąca do 1 rokuworki papierowe
4Ziarno sezamowe 0,061 miesiącworki jutowe
0,132 miesiące
0,193 miesiące
0,254 miesiące
0,335 miesięcy
0,396 miesięcy
0,06zwiększa się za każdy następny miesiąc przechowywania do 1 roku
5Orzechy arachidowe0,131 miesiącworki jutowe
0,09zwiększa się za każdy następny miesiąc do 7 miesiąca przechowywania
0,06zwiększa się za każdy następny miesiąc do 1 roku
6Wiórki kokosowe0,231–2 miesiąceworki papierowe z wkładkami polietylenowymi
0,323 miesiące
0,424 miesiące
0,485 miesięcy
0,556 miesięcy
0,08zwiększa się za każdy następny miesiąc do 1 roku
7Agar0,031 miesiącworki jutowe wzmocnione stylonem
0,052 miesiące
0,083 miesiące
0,114 miesiące
0,02zwiększa się za każdy następny miesiąc do 1 roku

Uwaga: Jako jednostkę odniesienia przyjmuje się średni zapas i suchą masę danego artykułu.