Normy ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Monitor Polski

M.P.1964.74.348

Akt utracił moc
Wersja od: 1 lipca 1972 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 12 października 1964 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych wędlin podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420), zarządza się, co następuje:
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu magazynów wędlin stosuje się normy ubytków naturalnych zawarte w załączniku do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 15 grudnia 1960 r. w sprawie norm ubytków naturalnych podczas studzenia, chłodzenia i przechowywania mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego, ośrodków i podrobów zwierząt rzeźnych, łojów surowych oraz podczas przechowywania wędlin i wyrobów wędliniarskich w zakładach mięsnych podporządkowanych Centrali Przemysłu Mięsnego (Monitor Polski z 1961 r. Nr 5, poz. 29).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1964 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH WĘDLIN PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§ 1. 1
Przedmiotem normy są ubytki naturalne wędlin (wędzonek i kiełbas) powstałe podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów. Normy ubytków naturalnych nie dotyczą wędlin przechowywanych i przekazywanych do obrotu w pojemnikach plombowanych.
§  2.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z wędlin podczas przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
§  3. 2
Jakość i warunki, jakim powinny odpowiadać wędliny w momencie przekazywania do magazynów określa norma BN-72/8014-05 - Wędliny oraz inne przepisy technologiczno-normalizacyjne wydane przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w zakresie wymagań jakościowych nowowprowadzanych asortymentów wędlin.
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do wagi wędlin ustalonej przy przyjęciu do magazynu wyrobów gotowych określają tabele 1-6.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w [??brak jednego wiersza]
§  6.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne grupy i podgrupy wędlin, wyodrębnione w zależności od technologii produkcji, stopnia rozdrobnienia, średnicy przekroju, rodzaju osłonki, trwałości itp. oraz w zależności od rodzajów magazynów i okresów przechowywania.
§  7.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące grupy i podgrupy wędlin:
1)
wędzonki:
a)
wędzonki trwałe: słonina wędzona;
b)
wędzonki półtrwałe:

grupa I: szynka z kością wędzona, szynka sznurowana wędzona (wieprzowa i wołowa), ogonówka, baleron wędzony, bekon wędzony, polędwica wędzona (wieprzowa i wołowa), polędwica łososiowa (wieprzowa i wołowa), boczek wędzony, podgardle wędzone, słonina paprykowana, ozór wędzony wołowy;

grupa II: golonka wędzona, żeberka wędzone, nóżki [??brak jednego wiersza]

c)
wędzonki, nietrwale: szynka gotowana (wieprzowa i wołowa), szynka gotowana sznurowana w pęcherzu, szynka gotowana z prosiąt, bekon zwijany gotowany, baleron gotowany, boczek gotowany, szynka cielęca, rolada (cielęca, schabowa, wołowa, z prosiąt), ozór wołowy gotowany, schab polski pieczony, polędwiczka wieprzowa pieczona;
2)
kiełbasy:
a)
kiełbasy trwałe: salami (wszystkie), kiełbasa krakowska sucha, hutnicka;
b)
kiełbasy półtrwałe:

grupa I: kiełbasa cielęca tarnowska, tuchowska, wołowa krajana, rzeszowska, polska wędzona, frankfurterki, wczasowa, turystyczna, żuławska, litewska, podhalańska, serbska;

grupa II: kiełbasa węgierska, kujawska, wiejska, serwolatki, metki, ukraińska, żywiecka, piwna,, piwna z gęsiną, krakowska krajana, białostocka, podkarpacka, polędwicowa, toruńska, tarnogórska, limanowska, łowiecka, bełska;

grupa III: kiełbasa łososiowa, delikatesowa, myśliwska, jałowcowa, bałtycka, kabanosy;

c)
kiełbasy nietrwałe:

grupa I: parówki, kiełbasa biała surowa, parówki cieszyńskie;

grupa II: serdelki, kiełbasa parówkowa, serdelowa (wieprzowa i cielęca), kiełbaski porcjowane (z manną i bez manny), kiełbasa śniadaniowa, grudziądzka;

grupa III: kiełbasa śląska, zwyczajna, bieszczadzka, mazowiecka, służewiecka, umowna;

grupa IV: kiełbasa kminkowa, królewiecka, gnieźnieńska, bydgoska, tomaszowska, beczkowa, mortadela (wszystkie rodzaje);

grupa V: kiełbasa szynkowa, szynkowa wołowa, cytrynowa, krakowska parzona, czosnkowa, kiełbasy bezosłonkowe.

§  8.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do wędlin przechowywanych w magazynach chłodzonych i nie chłodzonych w okresie letnim i zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy - okres od 1 listopada do 31 marca.
§  9.
1.
Przy przechowywaniu wędlin z przerzutu stosuje się normy ubytków naturalnych określone w tabelach 3 i 6.
2.
Wędliny otrzymane z przerzutu należy ewidencjonować i rozliczać oddzielnie od wędlin z produkcji własnej.
§  10. 3
1.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami z zakresu inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów, uwzględniając zasady ustalone przez Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego w sprawie ustalania średniego okresu przechowywania wędlin dla rozliczania ubytków naturalnych.
3.
Zasady rozliczania ubytków naturalnych wędlin pochodzących z przerzutu w razie przechowywania ich w magazynach określają odrębne przepisy Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego.
§  11.
1.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych normami ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
2.
W razie wprowadzania do produkcji asortymentów wędlin nie wymienionych w § 7 stosuje się do nich normy ubytków naturalnych ustalone dla wędlin zaliczonych do grupy i podgrupy technologicznej o podobnej wydajności, rozdrobnieniu, średnicy przekroju i innych cechach mających wpływ na kształtowanie się ubytków naturalnych, zgodnie z ustaleniami normy przedmiotowej.
3.
Zakwalifikowania asortymentów wędlin, o których mowa w ust. 2, do poszczególnych grup i podgrup dokonuje dyrektor Centrali Przemysłu Mięsnego na wniosek jednostki nadrzędnej producenta.
§  12.
Jeżeli zakład posiada oddzielnie magazyn wyrobów gotowych i magazyn dystrybucyjny, określone w tabelach 1-6 normy ubytków naturalnych obejmują okres przechowywania wędlin w obu magazynach, a także ubytki naturalne powstałe wskutek rozważania.
§  13. 4
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-6.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych wędzonek podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim, i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

Normy ubytków naturalnych w %
GodzinyWędzonki
przechowywaniatrwałepółtrwałenietrwałe
grupa Igrupa II
12345
do10,010,020,030,04
powyżej1do20,030,050,070,09
"2do30,050,080,100,13
"3do40,060,100,140,18
"4do50,080,120,170,22
"5do60,100,150,200,25
"6do70,110,170,220,27
"7do80,120,190,240,29
"8do90,130,200,260,31
"9do100,130,210,280,33
"10do110,140,230,290,34
"11do120,150,250,300,35
"12do130,160,270,320,36
"13do140,160,290,330,38
"14do150,170,300,340,39
"15do160,180,320,360,40
"16do170,190,330,370,42
"17do180,200,340,390,43
"18do190,200,350,400,44
"19do200,210,360,410,46
"20do210,220,370,420,47
"21do220,230,380,430,48
"22do230,240,390,440,49
"23do240,250,400,450,50
"24do250,250,400,460,51
"25do260,260,410,470,52
"26do270,260,410,480,53
"27do280,270,420,490,54
"28do290,270,420,500,55
"29do300,280,430,510,56
"30do310,280,430,510,57
"31do320,290,440,520,57
"32do330,290,440,520,58
"33do340,290,450,530,58
"34do350,300,450,530,59
"35do360,300,460,540,59
"36do370,310,460,540,60
"37do380,310,460,550,60
"38do390,320,470,550,61
"39do400,320,470,560,61
"40do410,330,470,560,62
"41do420,330,480,570,62
"42do430,330,480,570,63
"43do440,340,480,580,63
"44do450,340,490,580,64
"45do460,340,490,590,64
"46do470,350,490,590,65
"47do480,350,500,600,65
"48do490,350,500,600,66
"49do500,360,500,610,66
"50do510,360,500,610,67
"51do520,370,510,620,67
"52do530,370,510,620,68
"53do540,380,510,630,68
"54do550,380,520,630,69
"55do560,380,520,640,69
"56do570,390,530,640,70
"57do580,390,530,650,70
"58do590,400,540,650,71
"59do600,400,540,660,71
"60do610,400,550,660,72
"61do620,410,550,660,72
"62do630,410,550,670,72
"63do640,420,560,670,73
"64do650,420,560,670,73
"65do660,430,570,680,73
"66do670,430,570,680,74
"67do680,430,580,680,74
"68do690,440,580,690,74
"69do700,440,590,690,75
"70do710,450,590,690,75
"71do720,450,600,700,75
"72do730,450,600,70-
"73do740,460,600,70-
"74do750,460,600,70-
"75do760,460,610,71-
"76do770,460,610,71-
"77do780,470,620,71-
"78do790,470,620,71-
"79do800,470,630,71-
"80do810,470,630,72-
"81do820,470,640,72-
"82do830,480,640,72-
"83do840,480,650,72-
"84do850,480,650,72-
"85do860,480,660,73-
"86do870,480,660,73-
"87do880,490,660,73-
"88do890,490,670,73-
"89do900,490,670,73-
"90do910,490,680,74-
"91do920,490,680,74-
"92do930,500,690,74-
"93do940,500,690,74-
"94do950,500,690,74-
"95do960,500,700,75-
"96do970,500,700,75-
"97do980,500,700,75-
"98do990,510,700,75-
"99do1000,510,710,76-
"100do1010,510,710,76-
"101do1020,510,710,76-
"102do1030,510,710,76-
"103do1040,520,720,77-
"104do1050,520,720,77-
"105do1060,520,720,77-
"106do1070,520,720,77-
"107do1080,520,730,77-
"108do1090,530,730,78-
"109do1100,530,730,78-
"110do1110,530,730,78-
"111do1120,530,740,78-
"112do1130,530,740,79-
"113do1140,540,740,79-
"114do1150,540,740,79-
"115do1160,540,740,79-
"116do1170,540,750,79-
"117do1180,540,750,80-
"118do1190,550,750,80-
"119do1200,550,750,80-
W razie przechowywania wędzonek trwałych i półtrwałych ponad 120 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 14 dni dla wędzonek trwałych oraz ponad 7 dni dla wędzonek półtrwałych rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych wędzonek podczas przechowywania w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim.

Normy ubytków naturalnych w %
GodzinyWędzonki
przechowywaniatrwałepółtrwałenietrwałe
grupa Igrupa II
12345
do10,020,030,040,07
powyżej1do20,050,070,090,14
"2do30,080,100,130,20
"3do40,100,140,180,26
"4do50,120,170,220,31
"5do60,150,200,250,35
"6do70,160,220,270,37
"7do80,170,240,290,38
"8do90,180,260,310,40
"9do100,190,280,330,42
"10do110,190,290,340,44
"11do120,200,300,350,45
"12do130,210,320,360,46
"13do140,220,330,380,48
"14do150,230,340,390,49
"15do160,240,360,400,50
"16do170,240,370,420,52
"17do180,250,390,430,53
"18do190,260,400,440,54
"19do200,270,410,460,56
"20do210,280,420,470,57
"21do220,290,430,480,58
"22do230,290,440,490,59
"23do240,300,450,500,60
"24do250,300,450,510,61
"25do260,310,460,520,62
"26do270,310,460,530,63
"27do280,320,470,540,64
"28do290,320,470,550,65
"29do300,330,480,560,66
"30do310,330,480,560,67
"31do320,340,490,570,67
"32do330,340,490,570,68
"33do340,340,500,580,68
"34do350,350,500,580,69
"35do360,350,510,590,69
"36do370,360,510,59-
"37do380,360,510,60-
"38do390,370,520,60-
"39do400,370,520,61-
"40do410,380,520,61-
"41do420,380,530,62-
"42do430,380,530,62-
"43do440,390,530,63-
"44do450,390,540,63-
"45do460,390,540,64-
"46do470,400,540,64-
"47do480,400,550,65-
"48do490,400,550,65-
"49do500,410,550,66-
"50do510,410,550,66-
"51do520,420,560,67-
"52do530,420,560,67-
"53do540,430,560,68-
"54do550,430,570,68-
"55do560,430,570,69-
"56do570,440,580,69-
"57do580,440,580,70-
"58do590,450,590,70-
"59do600,450,590,71-
"60do610,450,600,71-
"61do620,460,600,71-
"62do630,460,600,72-
"63do640,470,610,72-
"64do650,470,610,72-
"65do660,480,620,73-
"66do670,480,620,73-
"67do680,480,630,73-
"68do690,490,630,74-
"69do700,490,640,74-
"70do710,500,640,74-
"71do720,500,650,75-
"72do730,500,650,75-
"73do740,510,650,75-
"74do750,510,650,75-
"75do760,510,660,76-
"76do770,510,660,76-
"77do780,520,670,76-
"78do790,520,670,76-
"79do800,520,680,76-
"80do810,520,680,77-
"81do820,520,690,77-
"82do830,530,690,77-
"83do840,530,700,77-
"84do850,530,700,77-
"85do860,530,710,78-
"86do870,530,710,78-
"87do880,540,710,78-
"88do890,540,720,78-
"89do900,540,720,78-
"90do910,540,730,79-
"91do920,540,730,79-
"92do930,550,740,79-
"93do940,550,740,79-
"94do950,550,740,79-
"95do960,550,750,80-
"96do970,550,750,80-
"97do980,550,750,80-
"98do990,560,750,80-
"99do1000,560,760,81-
"100do1010,560,760,81-
"101do1020,560,760,81-
"102do1030,560,760,81-
"103do1040,570,770,82-
"104do1050,570,770,82-
"105do1060,570,770,82-
"106do1070,570,770,82-
"107do1080,570,770,82-
"108do1090,580,780,83-
"109do1100,580,780,83-
"110do1110,580,780,83-
"111do1120,580,790,83-
"112do1130,580,790,84-
"113do1140,590,790,84-
"114do1150,590,790,84-
"115do1160,590,790,84-
"116do1170,590,800,84-
"117do1180,590,800,85-
"118do1190,600,800,85-
"119do1200,600,800,85-
W razie przechowywania wędzonek trwałych dłużej ponad 120 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania wędzonek trwałych ponad 7 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych wędzonek otrzymanych z przerzutu podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym i letnim.

Godziny przechowywania liczone od chwiliNormy ubytków naturalnych w % w stosunku do ciężaru wędzonek otrzymanych z przerzutu
przyjęcia wędzonek zWędzonki
przerzutu do magazynutrwałepółtrwałenietrwałe
grupa Igrupa II
12345
do10,010,010,010,01
powyżej1do20,010,010,020,02
"2do30,010,010,030,03
"3do40,020,020,040,04
"4do50,020,020,050,05
"5do60,030,030,060,06
"6do70,030,030,060,07
"7do80,040,040,070,07
"8do90,040,040,070,08
"9do100,040,050,080,08
"10do110,050,050,080,09
"11do120,050,060,090,09
"12do130,060,060,090,10
"13do140,060,060,100,10
"14do150,070,070,100,11
"15do160,070,070,110,11
"16do170,080,070,110,12
"17do180,080,080,120,12
"18do190,080,080,120,13
"19do200,090,080,130,13
"20do210,090,090,130,14
"21do220,090,090,140,14
"22do230,100,090,140,15
"23do240,100,100,150,15
"24do250,100,100,150,16
"25do260,110,100,160,16
"26do270,110,100,160,17
"27do280,120,110,170,17
"28do290,120,110,170,18
"29do300,130,110,180,18
"30do310,130,120,180,19
"31do320,130,120,190,19
"32do330,140,130,190,20
"33do340,140,130,200,20
"34do350,150,140,200,21
"35do360,150,140,210,21
"36do370,150,150,210,22
"37do380,160,150,210,22
"38do390,160,150,220,22
"39do400,170,160,220,23
"40do410,170,160,220,23
"41do420,180,170,230,23
"42do430,180,170,230,24
"43do440,180,180,230,24
"44do450,190,180,240,24
"45do460,190,190,240,25
"46do470,200,190,240,25
"47do480,200,200,250,25
"48do490,200,200,25-
"49do500,210,200,25-
"50do510,210,200,25-
"51do520,210,210,26-
"52do530,210,210,26-
"53do540,220,220,26-
"54do550,220,220,26-
"55do560,220,230,26-
"56do570,220,230,27-
"57do580,220,240,27-
"58do590,230,240,27-
"59do600,230,250,27-
"60do610,230,250,27-
"61do620,230,260,28-
"62do630,230,260,28-
"63do640,240,260,28-
"64do650,240,270,28-
"65do660,240,270,28-
"66do670,240,280,29-
"67do680,240,280,29-
"68do690,250,290,29-
"69do700,250,290,29-
"70do710,250,290,29-
"71do720,250,300,30-
"72do730,250,300,30-
"73do740,250,300,30-
"74do750,260,300,30-
"75do760,260,310,31-
"76do770,260,310,31-
"77do780,260,310,31-
"78do790,260,310,31-
"79do800,270,320,32-
"80do810,270,320,32-
"81do820,270,320,32-
"82do830,270,320,32-
"83do840,270,330,32-
"84do850,280,330,33-
"85do860,280,330,33-
"86do870,280,330,33-
"87do880,280,340,33-
"88do890,280,340,34-
"89do900,290,340,34-
"90do910,290,340,34-
"91do920,290,340,34-
"92do930,290,350,34-
"93do940,290,350,35-
"94do950,300,350,35-
"95do960,300,350,35-
W razie przechowywania wędzonek trwałych i półtrwałych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin, dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 13 dni dla wędzonek trwałych oraz ponad 6 dni dla wędzonek półtrwałych rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.
W razie przechowywania wędzonek trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 6 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych kiełbas podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.

(Normy ubytków naturalnych kiełbas nietrwałych grupy I powyżej 24 godzin nie dotyczą kiełbasy białej surowej).

Normy ubytków naturalnych w %%
GodzinyKiełbasy
przechowywaniatrwałepółtrwałenietrwałe
I grupaII grupaIII grupaI grupaII grupaIII grupaIV grupaV grupa
12345678910
do10,020,050,040,030,100,070,060,050,03
powyżej1do20,040,080,070,050,190,140,120,080,05
"2do30,050,130,100,080,270,200,170,130,08
"3do40,070,170,140,100,340,260,220,170,10
"4do50,090,210,170,130,400,310,260,210,13
"5do60,100,250,200,150,450,350,300,250,15
"6do70,110,280,220,170,490,390,340,290,17
"7do80,120,300,240,180,530,440,370,320,19
"8do90,130,330,260,200,580,480,400,350,21
"9do100,140,350,280,220,620,520,440,390,23
"10do110,140,380,290,240,660,560,470,420,25
"11do120,150,400,300,250,700,600,500,450,27
"12do130,160,420,320,270,730,630,520,470,29
"13do140,170,430,340,290,760,660,540,490,30
"14do150,180,450,360,310,790,690,560,510,31
"15do160,190,460,380,330,820,720,580,520,32
"16do170,190,480,400,350,850,750,600,530,33
"17do180,200,500,420,370,880,780,620,540,34
"18do190,210,520,440,390,910,800,640,550,35
"19do200,220,550,460,410,930,830,660,560,36
"20do210,230,570,470,420,950,860,670,570,37
"21do220,240,580,480,430,970,890,680,580,38
"22do230,240,590,490,440,990,920,690,590,39
"23do240,250,600,500,451,000,950,700,600,40
"24do250,250,610,510,461,010,960,720,620,41
"25do260,260,620,520,471,020,970 740,640,42
"26do270,260,630,530,481,030,980,760,660,43
"27do280,270,640,540,491,040,990,780,680,44
"28do290,270,650,550,501,051,000,800,700,45
"29do300,280,660,560,511,061,010,820,720,46
"30do310,290,670,570,521,071,020,830,730,47
"31do320,290,680,580,531,081,030,840,740,48
"32do330,300,690,590,541,091,040,850,750,49
"33do340,310,700,600,551,101,050,860,760,50
"34do350,320,710,610,561,111,060,870,770,51
"35do360,330,720,620,571,121,070,880,780,52
"36do370,330,730,630,581,131,080,890,790,53
"37do380,340,740,640,591,141,090,900,800,54
"38do390,340,750,650,601,151,100,910,810,55
"39do400,350,760,660,611,161,110,920,820,56
"40do410,350,760,660,611,171,110,930,830,56
"41do420,360,770,670,621,171,120,940,840,57
"42do430,370,770,670,621,181,120,950,850,57
"43do440,370,780,680,631,181,130,960,860,58
"44do450,380,780,680,631,191,130,970,870,58
"45do460,390,790,690,641,191,140,980,880,59
"46do470,390,790,690,641,201,140,990,890,59
"47do480,400,800,700,651,201,151,000,900,60
"48do490,400,800,700,65--1,010,910,60
"49do500,410,810,710,66--1,020,930,61
"50do510,410,810,720,67--1,030,940,61
"51do520,420,820,730,68--1,040,950,62
"52do530,420,820,730,68--1,050,960,62
"53do540,430,830,740,69--1,060,970,63
"54do550,430,830,750,70--1,070,980,63
"55do560,440,830,750,70--1,080,990,64
"56do570,440,840,760,71--1,091,000,64
"57do580,450,840,770,72--1,101,010,65
"58do590,450,840,780,73--1,111,020,65
"59do600,460,850,780,73--1,121,030,66
"60do610,460,850,790,74--1,131,040,66
"61do620,460,850,800,75--1,141,050,67
"62do630,470,860,800,75--1,151,060,67
"63do640,470,860,810,76--1,161,070,68
"64do650,470,860,810,76--1,161,080,68
"65do660,480,870,820,77--1,171,090,69
"66do670,480,870,820,77--1,171,100,69
"67do680,480,880,830,78--1,181,110,70
"68do690,490,880,830,78--1,181,120,70
"69do700,490,890,840,79--1,191,130,71
"70do710,490,890,840,79--1,191,140,71
"71do720,500,900,850,80--1,201,150,72
"72do730,500,900,850,80--1,201,150,72
"73do740,510,900,860,81--1,211,160,73
"74do750,510,910,860,81--1,221,170,73
"75do760,520,910,870,82--1,221,170,74
"76do770,520,920,870,82--1,231,180,74
"77do780,530,920,870,83--1,241,190,75
"78do790,530,920,880,83--1,241,190,75
"79do800,540,930,880,84--1,251,200,76
"80do810,540,930,890,84--1,251,200,76
"81do820,550,940,890,85--1,261,210,77
"82do830,550,940,900,85--1,271,220,77
"83do840,560,950,900,86--1,271,220,78
"84do850,560,950,910,86--1,281,230,78
"85do860,560,950,910,86--1,291,240,79
"86do870,570,960,920,87--1,291,240,79
"87do880,570,960,920,87--1,301,250,80
"88do890,570,970,920,87--1,311,260,80
"89do900,580,970,930,88--1,311,260,81
"90do910,580,980,930,88--1,321,270,81
"91do920,580,980,930,88--1,331,280,82
"92do930,590,990,940,89--1,331,280,82
"93do940,590,990,940,89--1,341,290,83
"94do950,590,990,940,89--1,341,290,83
"95do960,601,000,950,90--1,351,300,84
"96do970,601,000,950,90----0,84
"97do980,601,000,950,90----0,85
"98do990,611,010,960,91----0,85
"99do1000,611,010,960,91----0,86
"100do1010,611,010,960,92----0,86
"101do1020,611,020,970,92----0,87
"102do1030,621,020,970,93----0,87
"103do1040,621,030,980,93----0,88
"104do1050,621,030,980,94----0,88
"105do1060,621,040,990,94----0,89
"106do1070,631,040,990,95----0,89
"107do1080,631,051,000,95----0,90
"108do1090,631,051,000,96----0,90
"109do1100,631,061,010,96----0,91
"110do1110,641,061,010,97----0,91
"111do1120,641,071,020,97----0,92
"112do1130,641,071,020,98----0,92
"113do1140,641,061,030,98----0,93
"114do1150,641,081,030,98----0,93
"115do1160,651,091,040,99----0,94
"116do1170,651,051,040,99----0,94
"117do1180,651,091,040,99----0,95
"118do1190,651,101,051,00----0,95
"119do1200,651,101,051,00----0,95

W razie przechowywania kiełbas trwałych ponad 120 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 24 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania.

Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 30 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy I, II i III ponad 120 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm podanych w tabeli dla 120 godzin przechowywania.

Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 7 dni dla kiełbas grupy I i II oraz ponad 14 dni dla kiełbas grupy III rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych kiełbas podczas przechowywania w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim.

(Normy ubytków naturalnych kiełbas nietrwałych grupy I nie dotyczą kiełbasy białej surowej).

Normy ubytków naturalnych w %%
GodzinyKiełbasy
przechowywaniatrwałepółtrwałenietrwałe
I grupaII grupaIII grupaI grupaII grupaIII grupaIV grupaV grupa
12345678910
do10,030,060,050,040,140,100,150,070,06
powyżej1do20,050,120,080,070,250,190,220,140,12
"2do30,080,170,130,100,340,270,280,200,17
"3do40,100,220,170,140,420,340,330,260,22
"4do50,130,260,210,170,490,400,370,310,26
"5do60,150,300,250,200,550,450,400,350,30
"6do70,160,330,270,220,590,490,440,390,32
"7do80,170,350,290,230,630,540,470,420,34
"8do90,180,360,310,250,680,580,500,450,36
"9do100,190,400,330,270,720,620,540,490,38
"10do110,190,430,340,290,760,660,570,520,39
"11do120,200,450,350,300,800,700,600,550,40
"12do130,210,470,370,320,830,730,620,570,42
"13do140,220,480,390,340,860,760,640,590,44
"14do150,230,500,410,360,890,790,660,610,46
"15do160,240,510,430,380,920,820,680,620,48
"16do170,240,530,440,400,950,850,700,630,50
"17do180,250,550,470,420,980,880,720,640,52
"18do190,260,570,490,441,010,900,740,650,54
"19do200,270,600,510,461,030,930,760,660,56
"20do210,280,620,520,471,050,960,770,670,57
"21do220,290,630,530,481,070,990,780,680,58
"22do230,290,640,540,491,091,020,790,690,59
"23do240,300,650,550,501,101,050,800,700,60
"24do250,300,660,560,511,111,060,820,720,62
"25do260,310,670,570,521,121,070,840,740,64
"26do270,310,680,580,531,131,080,860,760,66
"27do280,320,690,590,541,141,090,880,780,68
"28do290,320,700,600,551,151,100,900,800,70
"29do300,330,710,610,561,161,110,920,820,72
"30do310,340,720,620,571,171,120,930,830,73
"31do320,340,730,630,581,181,130,940,840,74
"32do330,350,740,640,591,191,140,950,850,75
"33do340,360,750,650,601,201,150,960,860,76
"34do350,370,760,660,611,211,160,970,870,77
"35do360,380,770,670,621,221,170,980,880,78
"36do370,380,780,680,63-----
"37do380,390,790,690,64-----
"38do390,390,800,700,65-----
"39do400,400,810,710,66-----
"40do410,400,810,710,66-----
"41do420,410,820,720,67-----
"42do430,420,820,720,67-----
"43do440,420,830,730,68-----
"44do450,430,830,730,68-----
"45do460,440,840,740,69-----
"46do470,440,840,740,69-----
"47do480,450,850,750,70-----
"48do490,450,850,750,70-----
"49do500,460,860,760,71-----
"50do510,460,860,770,72-----
"51do520,470,870,780,73-----
"52do530,470,870,780,73-----
"53do540,480,880,790,74-----
"54do550,480,880,800,75-----
"55do560,490,880,800,75-----
"56do570,490,890,810,76-----
"57do580,500,890,820,77-----
"58do590,500,890,830,78-----
"59do600,510,900,830,78-----
"60do610,510,900,840,79-----
"61do620,510,900,850,80-----
"62do630,520,910,850,80-----
"63do640,520,910,860,81-----
"64do650,520,910,860,81-----
"65do660,530,920,870,82-----
"66do670,530,920,870,82-----
"67do680,530,930,880,83-----
"68do690,540,930,880,83-----
"69do700,540,940,890,84-----
"70do710,540,940,890,84-----
"71do720,550,950,900,85-----
"72do730,550,950,900,85-----
"73do740,560,950,910,86-----
"74do750,560,960,910,86-----
"75do760,570,960,920,87-----
"76do770,570,970,920,87-----
"77do780,580,970,920,88-----
"78do790,580,970,930,88-----
"79do800,590,980,930,89-----
"80do810,590,980,940,89-----
"81do820,600,990,940,90-----
"82do830,600,990,950,90-----
"83do840,611,000,950,91-----
"84do850,611,000,960,91-----
"85do860,611,000,960,91-----
"86do870,621,010,970,92-----
"87do880,621,010,970,92-----
"88do890,621,020,970,92-----
"89do900,631,020,980,93-----
"90do910,631,030,980,93-----
"91do920,631,030,980,93-----
"92do930,641,040,990,94-----
"93do940,641,040,990,94-----
"94do950,641,040,990,94-----
"95do960,651,051,000,95-----
"96do970,651,051,000,95-----
"97do980,651,051,000,95-----
"98do990,661,061,010,96-----
"99do1000,661,061,010,96-----
"100do1010,661,061,010,97-----
"101do1020,661,071,020,97-----
"102do1030,671,071,020,98-----
"103do1040,671,081,030,98-----
"104do1050,671,081,030,99-----
"105do1060,671,091,040,99-----
"106do1070,681,091,041,00-----
"107do1080,681,101,051,00-----
"108do1090,681,101,051,01-----
"109do1100,681,111,061,01-----
"110do1110,691,111,061,02-----
"111do1120,691,121,071,02-----
"112do1130,691,121,071,03-----
"113do1140,691,131,081,03-----
"114do1150,691,131,081,03-----
"115do1160,701,141,091,04-----
"116do1170,701,141,091,04-----
"117do1180,701,141,091,04-----
"118do1190,701,151,101,05-----
"119do1200,701,151,101,05-----

Tabela 6.

Normy ubytków naturalnych kiełbas otrzymanych z przerzutu podczas przechowywania w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim i zimowym.

(Normy ubytków naturalnych nie dotyczą kiełbasy białej surowej i kiełbas z plazmą, których przerzuty nie są dopuszczalne).

Normy ubytków naturalnych w % w stosunku do ciężaru kiełbas otrzymywanych z przerzutu
GodzinyKiełbasy
przechowywaniatrwałepółtrwałenietrwałe
I grupaII grupaIII grupaI grupaII grupaIII grupaIV grupaV grupa
12345678910
do10,010,010,010,010,010,010,020,020,02
powyżej1do20,010,020,020,020,020,020,040,040,04
"2do30,010,030,030,030,030,030,060,060,06
"3do40,020,040,040,040,040,040,080,080,08
"4do50,020,050,050,050,050,050,100,100,10
"5do60,030,060,060,060,060,060,120,120,12
"6do70,040,070,070,070,070,070,130,130,13
"7do80,040,080,080,080,080,080,140,140,14
"8do90,050,090,090,090,090,090,150,150,15
"9do100,060,100,100,100,100,100,160,160,16
"10do110,070,110,110,110,110,110,170,170,17
"11do120,080,120,120,120,120,120,180,180,18
"12do130,080,130,130,130,130,130,190,190,19
"13do140,090,140,140,140,140,140,200,200,20
"14do150,090,150,150,150,150,150,210,210,21
"15do160,100,160,160,160,160,160,220,220,22
"16do170,100,160,160,160,170,160,230,230,23
"17do180,110,170,170,170,170,170,240,240,24
"18do190,120,170,170,170,180,170,250,250,25
"19do200,120,180,180,180,180,180,260,260,26
"20do210,130,180,180,180,190,180,270,270,27
"21do220,140,190,190,190,190,190,280,280,28
"22do230,140,190,190,190,200,190,290,290,29
"23do240 150,200,200,200,200,200,300,300,30
"24do250,150,200,200,20--0,310,310,31
"25do260,160,210,210,21--0,320,330,32
"26do270,160,210,220,22--0,330,340,33
"27do280,170,220,230,23--0,340,350,34
"28do290,170,220,230,23--0,350,360,35
"29do300,180,230,240,24--0,360,370,36
"30do310,180,230,250,25--0,370,380,37
"31do320,190,230,250,25--0,380,390,38
"32do330,190,240,260,26--0,390,400,39
"33do340,200,240,270,27--0,400,410,40
"34do350,200,240,280,28--0,410,420,41
"35do360,210,250,280,28--0,420,430,42
"36do370,210,250,290,29--0,430,440,43
"37do380,210,250,300,30--0,440,450,44
"38do390,220,260,300,30--0,450,460,45
"39do400,220,260,310,31--0,460,470,46
"40do410,220,260,310,31--0,460,480,46
"41do420,230,270,320,32--0,470,490,47
"42do430,230,270,320,32--0,470,500,47
"43do440,230,280,330,33--0,480 510,48
"44do450,240,280,330,33--0,480,520,48
"45do460,240,290,340,34--0,490,530,49
"46do470,240,290,340,34--0,490,540,49
"47do480,250,300,350,35--0,500,550,50
"48do490,250,300,350,35--0,500,550,50
"49do500,260,300,360,36--0,510,560,51
"50do510,260,310,360,36--0,520,570,52
"51do520,270,310,370,37--0,520,570,52
"52do530,270,320,370,37--0,530,580,53
"53do540,280,320,370,38--0,540,590,54
"54do550,280,320,380,38--0,540,590,54
"55do560,290,330,380,39--0,550,600,55
"56do570,290,330,390,39--0,550,600,55
"57do580,300,340,390,40--0,560,610,56
"58do590,300,340,400,40--0,570,620,57
"59do600,310,350,400,41--0,570,620,57
"60do610,310,350,410,41--0,580,630,58
"61do620,310,350,410,41--0,590,640,59
"62do630,320,360,420,42--0,590,640,59
"63do640,320,360,420,42--0,600,650,60
"64do650,320,370,420,42--0,610,660,61
"65do660,330,370,430,43--0,610,660,61
"66do670,330,380,430,43--0,620,670,62
"67do680,330,380,430,43--0,630,680,63
"68do690,340,390,440,44--0,630,680,63
"69do700,340,390,440,44--0,640,690,64
"70do710,340,390,440,44--0,640,690,64
"71do720,350,400,450,45--0,650,700,65
"72do730,350,400,450,45-----
"73do740,350,400,450,45-----
"74do750,360,410,460,46-----
"75do760,360,410,460,46-----
"76do770,360,410,460,47-----
"77do780,360,420,470,47-----
"78do790,370,420,470,48-----
"79do800,370,430,480,48-----
"80do810,370,430,480,49-----
"81do820,370,440,490,49-----
"82do830,380,440,490,50-----
"83do840,380,450,500,50-----
"84do850,380,450,500,51-----
"85do860,380,460,510,51-----
"86do870,390,460,510,52-----
"87do880,390,470,520,52-----
"88do890,390,470,520,53-----
"89do900,390,480,530,53-----
"90do910 390,480,530,53-----
"91do920,400,490,540,54-----
"92do930,400,490 540,54-----
"93do940,400,490,540,54-----
"94do950,400,500,550,55-----
"95do960,400,500,550,55-----

W razie przechowywania kiełbas trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 24 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 29 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy I, II i III otrzymanych z przerzutu w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w. okresie przechowywania ponad 6 dni dla kiełbas grupy I i II oraz ponad 13 dni dla kiełbas grupy III rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas trwałych otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 12 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 14 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

W razie przechowywania kiełbas półtrwałych grupy III otrzymanych z przerzutu w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim ponad 96 godzin dla każdych następnych rozpoczętych 6 godzin przechowywania normy ubytku ustala się przez dodanie 0,01% do norm ubytków podanych w tabeli dla 96 godzin przechowywania. Ubytki powstałe w okresie przechowywania ponad 6 dni rozlicza się w trybie przewidzianym dla ubytków nadzwyczajnych.

1 Załącznik § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
2 Załącznik § 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
3 Załącznik § 10 zmieniony przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.
4 Załącznik § 13 zmieniony przez § 1 pkt 4 zarządzenia z dnia 26 czerwca 1972 r. (M.P.72.35.194) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 lipca 1972 r.