Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.
M.P.1962.74.346
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 2 października 1962 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.
ZAŁĄCZNIK 1
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH
a - b = c
w którym:
a - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określonych w tabeli ubytków dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w danej chłodni łącznie z okresem przechowywania w chłodniach poprzednich,
b - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określony w tabeli ubytków naturalnych dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w poprzednich chłodniach,
c - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych w danej chłodni.
Tabela nr 1.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % |
I | I | 0,60 |
II | 0,70 | |
III | 0,80 | |
II | I | 0,80 |
II | 0,90 | |
III | 1,00 | |
III | I | 0,90 |
II | 1,00 | |
III | 1,10 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 0,90 |
II | 1,05 | |
III | 1,20 |
Tabela nr 2.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy powyżej +4°C.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa: | |
od +4,1°C do +10°C | od +10,1°C do +15°C | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
I | I | 0,69 | 0,72 |
II | 0,80 | 0,84 | |
III | 0,93 | 0,96 | |
II | I | 0,94 | 0,99 |
II | 1,08 | 1,14 | |
III | 1,21 | 1,28 | |
III | I | 1,07 | 1,13 |
II | 1,21 | 1,28 | |
III | 1,34 | 1,42 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 1,08 | 1,15 |
II | 1,28 | 1,35 | |
III | 1,47 | 1,54 |
Tabela nr 3.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w % | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
I | I | 0,25 | 0,45 | 0,63 | 0,79 | 0,93 | 1,06 | 1,18 | 1,28 | 1,35 | 1,41 | 1,47 | 1,53 |
II | 0,27 | 0,48 | 0,66 | 0,82 | 0,97 | 1,11 | 1,23 | 1,33 | 1,42 | 1,48 | 1,54 | 1,62 | |
III | 0,31 | 0,54 | 0,71 | 0,92 | 1,09 | 1,24 | 1,38 | 1,50 | 1,60 | 1,68 | 1,76 | 1,84 | |
II | I | 0,30 | 0,55 | 0,76 | 0,94 | 1,10 | 1,24 | 1,36 | 1,48 | - | - | - | - |
II | 0,34 | 0,59 | 0,81 | 0,98 | 1,14 | 1,28 | 1,40 | 1,52 | - | - | - | - | |
III | 0,41 | 0,69 | 0,93 | 1,12 | 1,30 | 1,46 | 1,60 | 1,73 | - | - | - | - | |
III | I | 0,43 | 0,67 | 0,88 | 1,07 | 1,23 | 1,37 | 1,50 | 1,61 | - | - | - | - |
II | 0,49 | 0,74 | 0,96 | 1,14 | 1,29 | 1,43 | 1,55 | 1,67 | - | - | - | - | |
III | 0,59 | 0,88 | 1,11 | 1,30 | 1,48 | 1,64 | 1,78 | 1,90 | - | - | - | - | |
Chłodnia Wrocławska | I | 0,45 | 0,84 | 1,16 | 1,40 | 1,58 | 1,70 | - | - | - | - | - | - |
II | 0,60 | 1,00 | 1,35 | 1,60 | 1,80 | 1,95 | - | - | - | - | - | - | |
III | 0,70 | 1,15 | 1,50 | 1,78 | 2,00 | 2,15 | - | - | - | - | - | - |
Tabela nr 4.
Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalnikach lub komorach składowych mięsa wieprzowego, w półtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków naturalnych określonych w tabeli nr 1.
Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C | Dodatkowe normy ubytków naturalnych w % | |
od | do | |
-8 | i niżej | 0 |
-7,9 | -5,1 | 20 |
-5,0 | -3,1 | 40 |
-3,0 | -2,1 | 60 |
-2,0 | -1,5 | 80 |
-1,4 | 0,0 | 100 |
0,0 | +4,0 | 110 |
Tabela nr 5.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych, o temperaturze w najgrubszej części ćwierćtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % |
I | I | 0,70 |
II | 0,80 | |
III | 0,90 | |
II | I | 0,90 |
II | 1,00 | |
III | 1,15 | |
III | I | 1,10 |
II | 1,20 | |
III | 1,50 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 1,25 |
II | 1,50 | |
III | 1,80 |
Tabela nr 6.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych o temperaturze w najgrubszej czyści ćwierćtuszy powyżej +4°C.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa: | |
od +4°C do +10°C | od +10,1°C do +15°C | ||
I | I | 0,80 | 0,84 |
II | 0,93 | 0,98 | |
III | 1,06 | 1,12 | |
II | I | 1,05 | 1,08 |
II | 1,21 | 1,26 | |
III | 1,40 | 1,49 | |
III | I | 1,30 | 1,38 |
II | 1,43 | 1,54 | |
III | 1,83 | 1,94 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 1,47 | 1,55 |
II | 1,78 | 1,86 | |
III | 2,15 | 2,26 |
Tabela nr 7.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w % | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
I | I | 0,26 | 0,47 | 0,65 | 0,81 | 0,96 | 1,10 | 1,22 | 1,33 | 1,42 | 1,50 | 1,57 | 1,63 |
II | 0,27 | 0,48 | 0,66 | 0,83 | 0,99 | 1,13 | 1,27 | 1,40 | 1,50 | 1,60 | 1,70 | 1,79 | |
III | 0,33 | 0,57 | 0,77 | 0,95 | 1,13 | 1,29 | 1,44 | 1,59 | 1,72 | 1,83 | 1,93 | 2,01 | |
II | I | 0,32 | 0,60 | 0,84 | 1,06 | 1,22 | 1,36 | 1,48 | 1,56 | 1,63 | 1,68 | - | - |
II | 0,35 | 0,65 | 0,89 | 1,11 | 1,28 | 1,43 | 1,56 | 1,67 | 1,76 | 1,84 | - | - | |
III | 0,40 | 0,75 | 1,00 | 1,23 | 1,43 | 1,60 | 1,74 | 1,87 | 2,00 | 2,10 | - | - | |
III | I | 0,33 | 0,62 | 0,86 | 1,10 | 1,27 | 1,41 | 1,55 | 1,63 | 1,70 | 1,75 | - | - |
II | 0,37 | 0,70 | 0,94 | 1,17 | 1,35 | 1,51 | 1,65 | 1,77 | 1,87 | 1,95 | - | - | |
III | 0,45 | 0,90 | 1,25 | 1,54 | 1,78 | 1,98 | 2,15 | 2,30 | 2,41 | 2,50 | - | - | |
Chłodnia Wrocławska | I | 0,50 | 0,90 | 1,25 | 1,50 | 1,70 | 1,87 | 2,00 | 2,10 | - | - | - | - |
II | 0,65 | 1,08 | 1,42 | 1,70 | 1,90 | 2,07 | 2,20 | 2,30 | - | - | - | - | |
III | 0,75 | 1,22 | 1,58 | 1,88 | 2,10 | 2,30 | 2,45 | 2,58 | - | - | - | - |
Tabela nr 8.
Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczone do wielkości norm ubytków określonych w tabeli nr 5.
Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C | Dodatkowe normy ubytków naturalnych w % | |
od | do | |
-8 | i niżej | 0 |
-7,9 | -5,1 | 20 |
-5,0 | -3,1 | 40 |
-3,0 | -2,1 | 60 |
-2,0 | -1,5 | 80 |
-1,4 | 0,0 | 100 |
0,0 | +4,0 | 110 |
Tabela nr 9.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrażaniem i -8°C po zamrożeniu.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % |
I | I | 1,26 |
II | 1,40 | |
II | I | 1,60 |
II | 1,76 | |
III | I | 1,75 |
II | 1,92 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 1,85 |
II | 2,10 |
Tabela nr 10.
Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy powyżej +4°C.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa: | |
od +4,1°C do +10°C | od +10,1°C do +15°C | ||
I | I | 1,47 | 1,54 |
II | 1,70 | 1,80 | |
II | I | 1,84 | 1,92 |
II | 2,10 | 2,22 | |
III | I | 2,03 | 2,13 |
II | 2,32 | 2,46 | |
Chłodnia Wrocławska | I | 2,13 | 2,23 |
II | 2,50 | 2,64 |
Tabela nr 11.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach.
Grupa chłodni | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w % | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||
I | I | 0,69 | 1,12 | 1,42 | 1,62 | 1,79 | 1,92 |
II | 0,75 | 1,23 | 1,56 | 1,79 | 1,97 | 2,12 | |
II | I | 0,84 | 1,28 | 1,58 | 1,78 | - | - |
II | 0,94 | 1,42 | 1,69 | 1,98 | - | - | |
III | I | 0,95 | 1,37 | 1,68 | 1,88 | - | - |
II | 1,05 | 1,51 | 1,86 | 2,08 | - | - | |
Chłodnia Wrocławska | I | 0,95 | 1,37 | 1,70 | - | - | - |
II | 1,05 | 1,51 | 1,90 | - | - | - |
Tabela nr 12.
Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków określonych w tabeli 9.
Temperatura mięsa domrażanego w stopniach C | Dodatkowe normy ubytków naturalnych w % | |
od | do | |
-8 | i niżej | 0 |
-7,9 | -5,1 | 20 |
-5,0 | -3,1 | 40 |
-3,0 | -2,1 | 60 |
-2,0 | -1,5 | 80 |
-1,4 | 0,0 | 100 |
0,0 | +4,0 | 110 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »