Normy ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

Monitor Polski

M.P.1962.74.346

Akt utracił moc
Wersja od: 22 listopada 1962 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 2 października 1962 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 oraz z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i Nr 58, poz. 270) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 29 listopada 1955 r. w sprawie przekazania uprawnień do ustalania norm ubytków naturalnych oraz trybu opracowania, stosowania i kontroli tych norm (Monitor Polski Nr 127, poz. 1630) zarządza się, co następuje:
Przy zamrażaniu i przechowywaniu w chłodniach składowych mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych oraz postanowienia zawarte w normach ubytków naturalnych mięsa podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych, stanowiących załącznik do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 23 sierpnia 1960 r. w sprawie ubytków naturalnych przy zamrażaniu i przechowywaniu mięsa wieprzowego, wołowego ze zwierząt dorosłych, cielęcego i baraniego w chłodniach składowych (Monitor Polski Nr 71, poz. 330).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH SKŁADOWYCH

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach składowych mięsa luzem: wieprzowego w półtuszach, wołowego ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach oraz cielęcego i baraniego w tuszach.
§  2.
Ubytek naturalny jest to ilość wody odparowanej z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz okruchy niejadalne powstałe przy manipulacjach przeładunkowych.
§  3.
Normy ubytków określone w zarządzeniu stosuje się, jeżeli sposób zamrażania i przechowywania oraz warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do chłodni, są zgodne z następującymi normami:
1)
PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.",
2)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 1. Mięso i podroby - ocena w chłodniach składowych.",
3)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 26. Towary żywnościowe - załadowanie powierzchni składowej w chłodniach.",
4)
RN-61-MPSiSk "Chłod. 51. Towary żywnościowe - warunki zamrażania w chłodniach.",
5)
RN-MPMiMl "Chłod. 74/54. Staplowanie mięsa luzem, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny i baraniny.".
§  4.
Wielkość ubytków naturalnych określa się w procentach w stosunku do wagi mięsa ustalonej przy przyjęciu.
§  5.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  6.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają warunki klimatyczne i okresy przechowywania mięsa.
§  7.
Obliczeń ubytków naturalnych dokonuje się za okresy miesięczne. Rozpoczęty miesiąc liczy się za miesiąc pełny.
§  8.
W razie przekroczenia określonych normami okresów przechowywania mięsa, za każdy miesiąc przechowywania ponad obowiązujący okres stosuje się normę ubytków przewidzianą dla ostatniego miesiąca przechowywania.
§  9.
Jednostką rozliczeniową ubytków naturalnych jest partia mięsa w określonych klasach.
§  10.
Dopuszcza się stosowanie kompensaty ubytków naturalnych w poszczególnych klasach, o ile suma ubytków nie przekracza norm ubytków przewidzianych dla całej partii mięsa.
§  11.
W uzasadnionych przypadkach (np. przechowywanie mięsa przy parownikach, pod kanałami powietrznymi, przy drzwiach) w partiach mięsa nie przekraczających 15 ton ubytek może być uznany za usprawiedliwiony w granicach do 15% ponad normy ubytków określone w zarządzeniu.
§  12.
1.
W razie przerzutu mięsa między chłodniami ubytki naturalne ustala się odrębnie dla każdej chłodni w zależności od grupy, do jakiej została zaliczona dana chłodnia zgodnie z normą PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe - warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.".
2.
Zależnie od możliwości osiągania określonych zakresów temperatury chłodnie składowe zalicza się do następujących grup:
1)
od minus 18,1°C do minus 22,0°C do grupy I,
2)
od minus 14,1°C do minus 18,0°C do grupy II,
3)
od minus 10,0°C do minus 14,0°C do grupy III.
3.
Dla mięsa przechowywanego w chłodniach składowych pochodzącego z przerzutu z innej chłodni wskaźnik ubytków naturalnych, z wyjątkiem przypadku przewidzianego w ust. 4, oblicza się według wzoru:

a - b = c

w którym:

a - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określonych w tabeli ubytków dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w danej chłodni łącznie z okresem przechowywania w chłodniach poprzednich,

b - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych określony w tabeli ubytków naturalnych dla okresu przechowywania równego okresowi przechowywania w poprzednich chłodniach,

c - oznacza wskaźnik ubytków naturalnych w danej chłodni.

4.
W razie przyjęcia do chłodni w drodze przerzutu z innej chłodni mięsa o temperaturze poniżej minus 8°C, wskaźnik normy ubytków naturalnych określony w ust. 3 powiększa się o 0,1%.
§  13.
W razie domrażania w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa posiadającego temperaturę powyżej minus 8°C w chwili przyjęcia, normy ubytków naturalnych zwiększa się według wskaźników określonych w tabelach nr 4, 8 lub 12.
§  14.
W partiach mięsa przyjętego do zamrożenia, w których znajduje się mięso o temperaturze powyżej +15°C, ubytki naturalne oblicza się według faktycznego ubytku.
§  15.
Wielkość ubytków naturalnych stwierdza się każdorazowo komisyjnie w protokole ubytków naturalnych.
§  16.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele nr 1-12.

Tabela nr 1.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w %
II0,60
II0,70
III0,80
III0,80
II0,90
III1,00
IIII0,90
II1,00
III1,10
Chłodnia WrocławskaI0,90
II1,05
III1,20

Tabela nr 2.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach o temperaturze w najgrubszej części półtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°Cod +10,1°C do +15°C
1234
II0,690,72
II0,800,84
III0,930,96
III0,940,99
II1,081,14
III1,211,28
IIII1,071,13
II1,211,28
III1,341,42
Chłodnia WrocławskaI1,081,15
II1,281,35
III1,471,54

Tabela nr 3.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wieprzowego w półtuszach.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
123456789101112
II0,250,450,630,790,931,061,181,281,351,411,471,53
II0,270,480,660,820,971,111,231,331,421,481,541,62
III0,310,540,710,921,091,241,381,501,601,681,761,84
III0,300,550,760,941,101,241,361,48----
II0,340,590,810,981,141,281,401,52----
III0,410,690,931,121,301,461,601,73----
IIII0,430,670,881,071,231,371,501,61----
II0,490,740,961,141,291,431,551,67----
III0,590,881,111,301,481,641,781,90----
Chłodnia WrocławskaI0,450,841,161,401,581,70------
II0,601,001,351,601,801,95------
III0,701,151,501,782,002,15------

Tabela nr 4.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalnikach lub komorach składowych mięsa wieprzowego, w półtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków naturalnych określonych w tabeli nr 1.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach CDodatkowe normy ubytków naturalnych w %
oddo
-8i niżej0
-7,9-5,120
-5,0-3,140
-3,0-2,160
-2,0-1,580
-1,40,0100
0,0+4,0110

Tabela nr 5.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych, o temperaturze w najgrubszej części ćwierćtuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrożeniem oraz od -8°C do -12°C po zamrożeniu.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w %
II0,70
II0,80
III0,90
III0,90
II1,00
III1,15
IIII1,10
II1,20
III1,50
Chłodnia WrocławskaI1,25
II1,50
III1,80

Tabela nr 6.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych o temperaturze w najgrubszej czyści ćwierćtuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4°C do +10°Cod +10,1°C do +15°C
II0,800,84
II0,930,98
III1,061,12
III1,051,08
II1,211,26
III1,401,49
IIII1,301,38
II1,431,54
III1,831,94
Chłodnia WrocławskaI1,471,55
II1,781,86
III2,152,26

Tabela nr 7.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach ze zwierząt dorosłych.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
123456789101112
II0,260,470,650,810,961,101,221,331,421,501,571,63
II0,270,480,660,830,991,131,271,401,501,601,701,79
III0,330,570,770,951,131,291,441,591,721,831,932,01
III0,320,600,841,061,221,361,481,561,631,68--
II0,350,650,891,111,281,431,561,671,761,84--
III0,400,751,001,231,431,601,741,872,002,10--
IIII0,330,620,861,101,271,411,551,631,701,75--
II0,370,700,941,171,351,511,651,771,871,95--
III0,450,901,251,541,781,982,152,302,412,50--
Chłodnia WrocławskaI0,500,901,251,501,701,872,002,10----
II0,651,081,421,701,902,072,202,30----
III0,751,221,581,882,102,302,452,58----

Tabela nr 8.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa wołowego w ćwierćtuszach, o temperaturze powyżej -8°C, doliczone do wielkości norm ubytków określonych w tabeli nr 5.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach CDodatkowe normy ubytków naturalnych w %
oddo
-8i niżej0
-7,9-5,120
-5,0-3,140
-3,0-2,160
-2,0-1,580
-1,40,0100
0,0+4,0110

Tabela nr 9.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy nie wyższej niż +4°C przed zamrażaniem i -8°C po zamrożeniu.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w %
II1,26
II1,40
III1,60
II1,76
IIII1,75
II1,92
Chłodnia WrocławskaI1,85
II2,10

Tabela nr 10.

Normy ubytków naturalnych podczas zamrażania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze w najgrubszej części tuszy powyżej +4°C.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w % przy temperaturach mięsa:
od +4,1°C do +10°Cod +10,1°C do +15°C
II1,471,54
II1,701,80
III1,841,92
II2,102,22
IIII2,032,13
II2,322,46
Chłodnia WrocławskaI2,132,23
II2,502,64

Tabela nr 11.

Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania w chłodniach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach.

Grupa chłodniKlasa mięsaNormy ubytków naturalnych w poszczególnych miesiącach w %
123456
II0,691,121,421,621,791,92
II0,751,231,561,791,972,12
III0,841,281,581,78--
II0,941,421,691,98--
IIII0,951,371,681,88--
II1,051,511,862,08--
Chłodnia WrocławskaI0,951,371,70---
II1,051,511,90---

Tabela nr 12.

Dodatkowe normy ubytków naturalnych przy domrażaniu w zamrażalniach lub komorach składowych mięsa cielęcego i baraniego w tuszach o temperaturze powyżej -8°C, doliczane do wielkości norm ubytków określonych w tabeli 9.

Temperatura mięsa domrażanego w stopniach CDodatkowe normy ubytków naturalnych w %
oddo
-8i niżej0
-7,9-5,120
-5,0-3,140
-3,0-2,160
-2,0-1,580
-1,40,0100
0,0+4,0110
1 Załącznik zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 listopada 1962 r. o sprostowaniu błędów (M.P.62.81.383).