Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.
M.P.1966.20.112
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 28 kwietnia 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.
ZAŁĄCZNIK
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH PRZYZAKŁADOWYCH ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH PRZYZAKŁADOWYCH ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI
PN-59/A-82001 "Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach",
PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach",
BN-62/8010-01 "Technika uboju zwierząt rzeźnych".
w którym:
N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego pierwszego miesiąca,
a = wysokość normy ubytków naturalnych po pierwszym miesiącu przechowywania,
d = ilość dób przechowywania.
w którym:
N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego końcowego miesiąca,
a = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej również pełną wysokość normy dla rozpoczętego końcowego miesiąca,
b = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej okres pełnych miesięcy poprzedzających rozpoczęty końcowy miesiąc,
d = ilość dób przechowywania.
Tabela 1.
Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielącego i baraniego podczas zamrażania.
Rodzaj mięsa | Normy ubytków naturalnych w % | ||
Klasa mięsa | |||
I | II | III | |
Mięso wieprzowe w półtuszach | 0,70 | 0,75 | 0,80 |
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach | 0,90 | 1,05 | 1,25 |
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach | 1,10 | 1,20 | 1,25 |
Mięso cielęce w tuszach | 1,20 | 1,30 | 1,40 |
Mięso baranie w tuszach | 1,00 | 1,10 | 1,20 |
Tabela 2.
Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas przechowywania.
Rodzaj mięsa | Klasa mięsa | Normy ubytków naturalnych w % | |||||
Okresy przechowywania | |||||||
po 1 miesiącu | po 2 miesiącach | po 3 miesiącach | po 4 miesiącach | po 5 miesiącach | po 6 miesiącach | ||
Mięso wieprzowe w półtuszach | I | 0,30 | 0,50 | 0,65 | 0,80 | 0,90 | 1,00 |
II | 0,30 | 0,55 | 0,70 | 0,85 | 0,95 | 1,05 | |
III | 0,35 | 0,60 | 0,80 | 0,95 | 1,05 | 1,15 | |
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach | I | 0,30 | 0,50 | 0,70 | 0,85 | 0,95 | 1,05 |
II | 0,35 | 0,55 | 0,75 | 0,90 | 1,00 | 1,10 | |
III | 0,40 | 0,60 | 0,80 | 0,95 | 1,10 | 1,20 | |
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach | I | 0,35 | 0,55 | 0,75 | 0,90 | 1,00 | 1,10 |
II | 0,35 | 0,55 | 0,75 | 0,90 | 1,05 | 1,15 | |
III | 0,40 | 0,60 | 0,80 | 0,95 | 1,10 | 1,20 | |
Mięso cielęce w tuszach | I | 0,70 | 0,90 | 1,05 | 1,20 | 1,30 | 1,40 |
II | 0,75 | 0,95 | 1,15 | 1,35 | 1,55 | 1,70 | |
III | 0,80 | 1,10 | 1,30 | 1,50 | 1,70 | 1,85 | |
Mięso baranie w tuszach | I | 0,60 | 0,90 | 1,10 | 1,25 | 1,40 | 1,55 |
II | 0,65 | 0,95 | 1,15 | 1,35 | 1,55 | 1,70 | |
III | 0,70 | 1,00 | 1,20 | 1,40 | 1,60 | 1,75 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »