Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.
Monitor Polski
M.P.1979.16.102
Akt utracił moc Wersja od: 30 czerwca 1979 r.
ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 11 czerwca 1979 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.
Na podstawie art. 3 ust. 1 i 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 7 ust. 1 i 2 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) zarządza się, co następuje:
Ustala się normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych; normy ubytków zawiera załącznik do zarządzenia.
1.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 7 lutego 1968 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 8, poz. 46).2.
Stosownie do § 14 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) z dniem wejścia w życie niniejszego zarządzenia utracą moc normy ubytku naturalnego mięsa i przetworów mięsnych podczas przechowywania w magazynach rozdzielczych i chłodniach, określone w tabeli nr 4 załącznika do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawię norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski z 1969 r. Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173 i z 1977 r. Nr 14, poz. 80).ZAŁĄCZNIK
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO, BARANIEGO I KOŃSKIEGO PODCZAS CHŁODZENIA I PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH CHŁODZONYCH
NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO, BARANIEGO I KOŃSKIEGO PODCZAS CHŁODZENIA I PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH CHŁODZONYCH
§ 1.
Przedmiotem norm są ubytki naturalne powstające podczas chłodzenia i przechowywania mięsa:1)
wieprzowego w półtuszach i w półtuszach zdekompletowanych,2)
wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach,3)
cielęcego i baraniego w tuszach,4)
końskiego w półtuszach i ćwierćtuszach.§ 2.
1.
Ubytek naturalny jest to zmniejszenie ciężaru mięsa podczas chłodzenia i przechowywania, spowodowane parowaniem oraz czynnościami manipulacyjnymi.2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, systemy chłodzenia oraz okresy przechowywania.§ 3.
Niezależnie od systemów chłodzenia mięso powinno być tak wychłodzone, aby temperatura wewnętrzna (w środku szynki lub udźca) mięsa po wychłodzeniu wynosiła +4°C i nie przekraczała +8°C.§ 4.
1.
Podczas chłodzenia mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego systemem szybkim dwufazowym, jednostopniowym lub wielostopniowym oraz podczas przechowywania stosuje się następujące normy ubytków:Lp. | Gatunek mięsa | Czas liczony w godzinach od uboju | Normy ubytków naturalnych mięsa w % | |
klasy mięsa | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym | 24 | I | II, III, IV |
1,45 | 1,35 | |||
48 | 1,70 | 1,60 | ||
72 | 1,80 | 1,70 | ||
2 | Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym | 24 | I | II, III, IV |
1,55 | 1,40 | |||
48 | 1,80 | 1,65 | ||
72 | 2,00 | 1,90 | ||
3 | Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym | 24 | I | II, III, IV |
1,70 | 1,55 | |||
48 | 1,95 | 1,85 | ||
72 | 2,15 | 2,10 | ||
4 | Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym | 24 | I, II | III |
1,30 | 1,50 | |||
48 | 1,50 | 1,70 | ||
72 | 1,80 | 1,85 | ||
5 | Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem jednostopniowym | 24 | I, II | III |
1,40 | 1,55 | |||
48 | 1,80 | 2,00 | ||
72 | 2,00 | 2,10 | ||
6 | Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym | 24 | I, II | III |
1,45 | 1,65 | |||
48 | 1,90 | 2,05 | ||
72 | 2,10 | 2,25 | ||
7 | Mięso cielęce w tuszach podczas oblodzenia systemem szybkim dwufazowym | 24 | I | II |
1,10 | 1,40 | |||
48 | 1,20 | 1,55 | ||
72 | 1,45 | 1,65 | ||
8 | Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym | 24 | I | II |
1,20 | 1,45 | |||
48 | 1,75 | 1,85 | ||
72 | 1,85 | 1,95 | ||
9 | Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym | 24 | I | II |
1,35 | 1,50 | |||
48 | 1,85 | 1,95 | ||
72 | 2,00 | 2,20 | ||
10 | Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym | 24 | I | II, III |
1,35 | 1,45 | |||
48 | 1,60 | 1,80 | ||
72 | 1,80 | 1,95 | ||
11 | Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym | 24 | I | II, III |
1,40 | 1,55 | |||
48 | 1,65 | 1,95 | ||
72 | 1,90 | 2,15 | ||
12 | Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym | 24 | I | II, III |
1,65 | 1,85 | |||
48 | 1,70 | 2,00 | ||
72 | 2,00 | 2,30 | ||
13 | Mięso końskie w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym | 24 | I | II, III |
1,40 | 1,60 | |||
48 | 1,80 | 2,10 | ||
72 | 2,05 | 2,30 |
W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.
2.
Mięso chłodzone systemem szybkim dwufazowym i jednofazowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w czasie 24 godzin.3.
Mięso chłodzone systemem wielostopniowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w ciągu 48 godzin. Do rozliczenia mięsa chłodzonego tym systemem i przekazywanego do dalszej fazy produkcji w stanie nie wychłodzonym w następnym dniu po uboju stosuje się normy ubytków naturalnych, które odnoszą się do okresu 24 godzin po uboju.§ 5.
Podczas przechowywania w magazynach chłodzonych mięsa wychłodzonego wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach oraz mięsa cielęcego i baraniego w tuszach - pochodzącego z przerzutu - stosuje się następujące normy ubytków:Gatunek mięsa | Normy ubytków naturalnych mięsa w % | ||
24 godziny przechowywania | 48 godzin przechowywania | ||
półtusze wieprzowe | 0,30 | 0,45 | |
półtusze wołowe | 0,35 | 0,50 | |
ćwierćtusze wołowe | przody | 0,40 | 0,55 |
zady | 0,30 | 0,45 | |
tusze cielęce | 0,40 | 0,60 | |
tusze baranie | 0,30 | 0,50 |
W razie przechowywania mięsa ponad 48 godzin normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.
§ 6.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do masy ciepłego mięsa (w wadze bitej ciepłej) określa tabela podana w § 4 ust. 1, a w stosunku do masy mięsa wychłodzonego - tabela podana w § 5. Przez masę mięsa chłodzonego pochodzącego z przerzutu rozumie się masę ustaloną w chwili przyjęcia do magazynu.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »