Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.

Monitor Polski

M.P.1979.16.102

Akt utracił moc
Wersja od: 30 czerwca 1979 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 11 czerwca 1979 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 i 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301, z 1956 r. Nr 54, poz. 244 i z 1971 r. Nr 12, poz. 115) oraz § 7 ust. 1 i 2 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) zarządza się, co następuje:
Ustala się normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas chłodzenia i przechowywania w magazynach chłodzonych; normy ubytków zawiera załącznik do zarządzenia.
1.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 7 lutego 1968 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego podczas studzenia, chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 8, poz. 46).
2.
Stosownie do § 14 zarządzenia nr 13 Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 1975 r. w sprawie właściwości, zasad i trybu ustalania norm ubytków naturalnych oraz kontroli ich stosowania (Monitor Polski Nr 5, poz. 25) z dniem wejścia w życie niniejszego zarządzenia utracą moc normy ubytku naturalnego mięsa i przetworów mięsnych podczas przechowywania w magazynach rozdzielczych i chłodniach, określone w tabeli nr 4 załącznika do zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 października 1969 r. w sprawię norm ubytków naturalnych niektórych artykułów w obrocie towarowym (Monitor Polski z 1969 r. Nr 49, poz. 379, z 1972 r. Nr 31, poz. 173 i z 1977 r. Nr 14, poz. 80).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 1979 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO, BARANIEGO I KOŃSKIEGO PODCZAS CHŁODZENIA I PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH CHŁODZONYCH

§  1.
Przedmiotem norm są ubytki naturalne powstające podczas chłodzenia i przechowywania mięsa:
1)
wieprzowego w półtuszach i w półtuszach zdekompletowanych,
2)
wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach,
3)
cielęcego i baraniego w tuszach,
4)
końskiego w półtuszach i ćwierćtuszach.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to zmniejszenie ciężaru mięsa podczas chłodzenia i przechowywania, spowodowane parowaniem oraz czynnościami manipulacyjnymi.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa, systemy chłodzenia oraz okresy przechowywania.
§  3.
Niezależnie od systemów chłodzenia mięso powinno być tak wychłodzone, aby temperatura wewnętrzna (w środku szynki lub udźca) mięsa po wychłodzeniu wynosiła +4°C i nie przekraczała +8°C.
§  4.
1.
Podczas chłodzenia mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego, baraniego i końskiego systemem szybkim dwufazowym, jednostopniowym lub wielostopniowym oraz podczas przechowywania stosuje się następujące normy ubytków:
Lp.Gatunek mięsaCzas liczony w godzinach od ubojuNormy ubytków naturalnych mięsa w %
klasy mięsa
12345
1Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym24III, III, IV
1,451,35
481,701,60
721,801,70
2Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym24III, III, IV
1,551,40
481,801,65
722,001,90
3Mięso wieprzowe w półtuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym24III, III, IV
1,701,55
481,951,85
722,152,10
4Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym24I, IIIII
1,301,50
481,501,70
721,801,85
5Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem jednostopniowym24I, IIIII
1,401,55
481,802,00
722,002,10
6Mięso wołowe w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym24I, IIIII
1,451,65
481,902,05
722,102,25
7Mięso cielęce w tuszach podczas oblodzenia systemem szybkim dwufazowym24III
1,101,40
481,201,55
721,451,65
8Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym24III
1,201,45
481,751,85
721,851,95
9Mięso cielęce w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym24III
1,351,50
481,851,95
722,002,20
10Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem szybkim dwufazowym24III, III
1,351,45
481,601,80
721,801,95
11Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem jednostopniowym24III, III
1,401,55
481,651,95
721,902,15
12Mięso baranie w tuszach podczas chłodzenia systemem wielostopniowym24III, III
1,651,85
481,702,00
722,002,30
13Mięso końskie w półtuszach (ćwierćtuszach) podczas chłodzenia systemem wielostopniowym24III, III
1,401,60
481,802,10
722,052,30

W razie przechowywania mięsa ponad 72 godziny normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.

2.
Mięso chłodzone systemem szybkim dwufazowym i jednofazowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w czasie 24 godzin.
3.
Mięso chłodzone systemem wielostopniowym powinno osiągnąć temperaturę, o której mowa w § 3, w ciągu 48 godzin. Do rozliczenia mięsa chłodzonego tym systemem i przekazywanego do dalszej fazy produkcji w stanie nie wychłodzonym w następnym dniu po uboju stosuje się normy ubytków naturalnych, które odnoszą się do okresu 24 godzin po uboju.
§  5.
Podczas przechowywania w magazynach chłodzonych mięsa wychłodzonego wieprzowego w półtuszach, mięsa wołowego w półtuszach i ćwierćtuszach oraz mięsa cielęcego i baraniego w tuszach - pochodzącego z przerzutu - stosuje się następujące normy ubytków:
Gatunek mięsaNormy ubytków naturalnych mięsa w %
24 godziny przechowywania48 godzin przechowywania
półtusze wieprzowe0,300,45
półtusze wołowe0,350,50
ćwierćtusze wołoweprzody0,400,55
zady0,300,45
tusze cielęce0,400,60
tusze baranie0,300,50

W razie przechowywania mięsa ponad 48 godzin normę ubytku naturalnego mięsa ustala się przez dodanie do normy wynikającej z tabeli 0,08% za każde następne 24 godziny.

§  6.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do masy ciepłego mięsa (w wadze bitej ciepłej) określa tabela podana w § 4 ust. 1, a w stosunku do masy mięsa wychłodzonego - tabela podana w § 5. Przez masę mięsa chłodzonego pochodzącego z przerzutu rozumie się masę ustaloną w chwili przyjęcia do magazynu.