Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

Monitor Polski

M.P.1971.6.44

Akt utracił moc
Wersja od: 30 stycznia 1971 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 19 stycznia 1971 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
Przy przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
Traci moc zarządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 30 marca 1966 r. w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów (Monitor Polski Nr 16, poz. 93).
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 1971 r.

ZAŁĄCZNIK

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO W PÓŁTUSZACH ZDEKOMPLETOWANYCH PODCZAS PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§  1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas przechowywania i wydawania mięsa wieprzowego luzem w półtuszach zdekompletowanych.
§  2.
1.
Przez ubytek naturalny należy rozumieć ilość wyparowanej wody z mięsa podczas przechowywania oraz utraty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają stopień zdekompletowania i stan termiczny półtusz w momencie przekazywania do magazynów, niezależnie od klas jakościowych mięsa, oraz warunki i okresy przechowywania.
§  3.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do magazynów, określa norma BN-64/8011-08 "Półtusze wieprzowe zdekompletowane".
§  4.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące rodzaje półtusz wieprzowych zdekompletowanych:
1)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wystudzeniu,
2)
półtusze wieprzowe bez szynek, zdekompletowane po wychłodzeniu,
3)
półtusze wieprzowe bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowane po wychłodzeniu,
4)
półtusze wieprzowe zdekompletowane po wychłodzeniu, inne niż wymienione w pkt 2 i 3.
§  5.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa ustalonego przy przyjęciu do magazynu określają tabele 1-4.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabelach są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków odnoszą się do mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych, przechowywanych w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy okres od 1 listopada do 31 marca.
§  8.
Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach zdekompletowanych bez szynek podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów mogą stosować zakłady, które nie posiadają odpowiedniej wychładzalni, a dekompletację przeprowadzają w ciągu kilku godzin, nie mniej jednak niż 6 godzin, po uboju. Odcięcie szynek od półtusz w stanie wystudzonym powinno być odpowiednio udokumentowane.
§  9.
1.
W razie uzasadnionej konieczności przechowywania mięsa wieprzowego w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim, normy ubytków naturalnych podane w tabelach ulegają podwyższeniu o 20%.
2.
Przepis ust. 1 może być stosowany w okresie do 31 października 1971 r. i nie ma zastosowania do przedsiębiorstw zgrupowanych w Centrali Przemysłu Mięsnego.
§  10.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  11.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych w niniejszych normach, ubytki rozliczać należy w trybie przewidzianym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wystudzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
12
do 10,10
powyżej 1 do 20,13
" 2 do 30,16
" 3 do 40,19
" 4 do 50,22
" 5 do 60,25
" 6 do 70,27
" 7 do 80,29
" 8 do 90,31
" 9 do 100,33
" 10 do 110,34
" 11 do 120,35
" 12 do 130,36
" 13 do 140,37
" 14 do 150,38
" 15 do 160,39
" 16 do 170,40
" 17 do 180,40
" 18 do 190,41
" 19 do 200,42
" 20 do 210,43
" 21 do 220,44
" 22 do 230,44
" 23 do 240,45
" 24 do 250,46
" 25 do 260,47
" 26 do 270,48
" 27 do 280,49
" 28 do 290,50
" 29 do 300,50
" 30 do 310,51
" 31 do 320,52
" 32 do 330,52
" 33 do 340,53
" 34 do 350,53
" 35 do 360,53
" 36 do 370,54
" 37 do 380,55
" 38 do 390,55
" 39 do 400,56
" 40 do 410,56
" 41 do 420,57
" 42 do 430,57
" 43 do 440,58
" 44 do 450,58
" 45 do 460,59
" 46 do 470,59
" 47 do 480,60
" 48 do 490,61
" 49 do 500,61
" 50 do 510,62
" 51 do 520,63
" 52 do 530,63
" 53 do 540,64
" 54 do 550,65
" 55 do 560,65
" 56 do 570,66
" 57 do 580,67
" 58 do 590,67
" 59 do 600,68
" 60 do 610,69
" 61 do 620,69
" 62 do 630,70
" 63 do 640,71
" 64 do 650,71
" 65 do 660,72
" 66 do 670,72
" 67 do 680,73
" 68 do 690,73
" 69 do 700,74
" 70 do 710,74
" 71 do 720,75

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez szynek, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
12
do 10,08
powyżej 1 do 20,11
" 2 do 30,14
" 3 do 40,16
" 4 do 50,18
" 5 do 60,20
" 6 do 70,22
" 7 do 80,24
" 8 do 90,26
" 9 do 100,27
" 10 do 110,28
" 11 do 120,28
" 12 do 130,29
" 13 do 140,30
" 14 do 150,30
" 15 do 160,31
" 16 do 170,31
" 17 do 180,32
" 18 do 190,32
" 19 do 200,33
" 20 do 210,33
" 21 do 220,34
" 22 do 230,34
" 23 do 240,35
" 24 do 250,35
" 25 do 260,36
" 26 do 270,36
" 27 do 280,37
" 28 do 290,37
" 29 do 300,38
" 30 do 310,38
" 31 do 320,39
" 32 do 330,39
" 33 do 340,40
" 34 do 350,40
" 35 do 360,40
" 36 do 370,41
" 37 do 380,41
" 38 do 390,41
" 39 do 400,42
" 40 do 410,42
" 41 do 420,42
" 42 do 430,43
" 43 do 440,43
" 44 do 450,44
" 45 do 460,44
" 46 do 470,45
" 47 do 480,45
" 48 do 490,45
" 49 do 500,46
" 50 do 510,46
" 51 do 520,47
" 52 do 530,47
" 53 do 540,48
" 54 do 550,48
" 55 do 560,48
" 56 do 570,49
" 57 do 580,49
" 58 do 590,50
" 59 do 600,50
" 60 do 610,51
" 61 do 620,51
" 62 do 630,52
" 63 do 640,52
" 64 do 650,52
" 65 do 660,53
" 66 do 670,53
" 67 do 680,53
" 68 do 690,54
" 69 do 700,54
" 70 do 710,54
" 71 do 720,55

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych bez głów, nóg przednich i ogonów, zdekompletowanych po wychłodzeniu, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
12
do 10,05
powyżej 1 do 20,07
" 2 do 30,09
" 3 do 40,11
" 4 do 50,13
" 5 do 60,15
" 6 do 70,17
" 7 do 80,19
" 8 do 90,21
" 9 do 100,23
" 10 do 110,25
" 11 do 120,27
" 12 do 130,29
" 13 do 140,30
" 14 do 150,31
" 15 do 160,32
" 16 do 170,33
" 17 do 180,34
" 18 do 190,35
" 19 do 200,36
" 20 do 210,37
" 21 do 220,38
" 22 do 230,39
" 23 do 240,40
" 24 do 250,41
" 25 do 260,42
" 26 do 270,43
" 27 do 280,44
" 28 do 290,45
" 29 do 300,46
" 30 do 310,46
" 31 do 320,47
" 32 do 330,47
" 33 do 340,48
" 34 do 350,48
" 35 do 360,49
" 36 do 370,49
" 37 do 380,50
" 38 do 390,50
" 39 do 400,51
" 40 do 410,51
" 41 do 420,52
" 42 do 430,52
" 43 do 440,53
" 44 do 450,53
" 45 do 460,54
" 46 do 470,54
" 47 do 480,55
" 48 do 490,55
" 49 do 500,56
" 50 do 510,56
" 51 do 520,57
" 52 do 530,57
" 53 do 540,58
" 54 do 550,58
" 55 do 560,59
" 56 do 570,59
" 57 do 580,60
" 58 do 590,60
" 59 do 600,61
" 60 do 610,61
" 61 do 620,61
" 62 do 630,62
" 63 do 640,62
" 64 do 650,62
" 65 do 660,63
" 66 do 670,63
" 67 do 680,63
" 68 do 690,64
" 69 do 700,64
" 70 do 710,64
" 71 do 720,65

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa w półtuszach wieprzowych zdekompletowanych po wychłodzeniu, innych niż wymienione w tabelach 1-3, podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
12
do 10,08
powyżej 1 do 20,13
" 2 do 30,17
" 3 do 40,20
" 4 do 50,23
" 5 do 60,25
" 6 do 70,26
" 7 do 80,27
" 8 do 90,28
" 9 do 100,29
" 10 do 110,30
" 11 do 120,31
" 12 do 130,32
" 13 do 140,33
" 14 do 150,34
" 15 do 160,35
" 16 do 170,36
" 17 do 180,37
" 18 do 190,37
" 19 do 200,38
" 20 do 210,38
" 21 do 220,39
" 22 do 230,39
" 23 do 240,40
" 24 do 250,41
" 25 do 260,42
" 26 do 270,43
" 27 do 280,44
" 28 do 290,45
" 29 do 300,46
" 30 do 310,46
" 31 do 320,47
" 32 do 330,47
" 33 do 340,48
" 34 do 350,48
" 35 do 360,49
" 36 do 370,49
" 37 do 380,50
" 38 do 390,50
" 39 do 400,51
" 40 do 410,51
" 41 do 420,52
" 42 do 430,52
" 43 do 440,53
" 44 do 450,53
" 45 do 460,54
" 46 do 470,54
" 47 do 480,55
" 48 do 490,55
" 49 do 500,56
" 50 do 510,56
" 51 do 520,57
" 52 do 530,57
" 53 do 540,58
" 54 do 550,58
" 55 do 560,59
" 56 do 570,59
" 57 do 580,60
" 58 do 590,60
" 59 do 600,61
" 60 do 610,61
" 61 do 620,61
" 62 do 630,62
" 63 do 640,62
" 64 do 650,62
" 65 do 660,63
" 66 do 670,63
" 67 do 680,63
" 68 do 690,64
" 69 do 700,64
" 70 do 710,64
" 71 do 720,65