Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Monitor Polski

M.P.1966.16.93

Akt utracił moc
Wersja od: 13 kwietnia 1966 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 30 marca 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 ust. 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
Przy chłodzeniu oraz przechowywaniu w magazynach i wydawaniu z magazynów mięsa wieprzowego w półtuszach zdekompletowanych stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO W PÓŁTUSZACH ZDEKOMPLETOWANYCH PODCZAS CHŁODZENIA ORAZ PRZECHOWYWANIA W MAGAZYNACH I WYDAWANIA Z MAGAZYNÓW

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas chłodzenia oraz przechowywania i wydawania mięsa wieprzowego luzem w półtuszach zdekompletowanych.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z mięsa podczas chłodzenia i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają stopień zdekompletowania i stan termiczny półtusz w momencie przekazywania do magazynów, klasy mięsa oraz warunki i okresy przechowywania.
§  3.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do magazynów, określa norma BN-64/8011-08 "Półtusze wieprzowe zdekompletowane".
§  4.
Przy stosowaniu norm ubytków naturalnych rozróżnia się następujące rodzaje półtusz:
1)
półtusze wieprzowe bez szynek,
2)
półtusze wieprzowe o minimalnym stopniu zdekompletowania (bez nóg, bez głów i nóg przednich, bez głów, nóg przednich i ogonów),
3)
półtusze wieprzowe o większym stopniu zdekompletowania (wszystkie pozostałe rodzaje półtusz, z wyjątkiem półtusz wymienionych w pkt 1 i 2).
§  5.
1.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa wystudzonego określają tabele 1 i 2, a w stosunku do ciężaru mięsa wychłodzonego tabele 3, 4 i 5.
2.
Za ciężar mięsa przyjmuje się ciężar ustalony przy przyjęciu do magazynu.
§  6.
Ustalone wielkości ubytków naturalnych podane w tabelach 1-5 są wielkościami maksymalnymi.
§  7.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa w półtuszach zdekompletowanych, przechowywanych w magazynach chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz w magazynach nie chłodzonych w okresie zimowym.
2.
Za okres letni przyjmuje się okres od 1 kwietnia do 31 października, a za okres zimowy - okres od 1 listopada do 31 marca.
§  8.
1.
Ubytki naturalne mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach zdekompletowanych (bez szynek) podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów należy rozliczać stosując normy podane w tabeli 1. Normy te mogą stosować zakłady, które nie posiadają wychładzalni, a dekompletację przeprowadzają w ciągu kilku godzin po uboju, nie mniej niż 6 godzin. Odcięcie szynek od półtusz w stanie wystudzonym powinno być odpowiednio udokumentowane.
2.
Ubytki naturalne mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach o minimalnym stopniu zdekompletowania podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów należy rozliczać stosując normy podane w tabeli 2.
§  9.
1.
Ubytki naturalne mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach zdekompletowanych (bez szynek) podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów należy rozliczać stosując normy podane w tabeli 3.
2.
Ubytki naturalne mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach o minimalnym stopniu zdekompletowania podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów należy rozliczać stosując normy podane w tabeli 4.
3.
Ubytki naturalne mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach o większym stopniu zdekompletowania podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynu należy rozliczać stosując normy podane w tabeli 5. Przyjmuje się zasadę, że półtusze o większym stopniu zdekompletowania występują tylko w stanie wychłodzonym.
§  10.
W razie uzasadnionej konieczności przechowywania mięsa w magazynach nie chłodzonych w okresie letnim normy ubytków naturalnych podwyższa się przez dodanie 0,20% do norm podanych w procentach w poszczególnych tabelach.
§  11.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  12.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami, ubytki rozliczać należy w trybie przewidzianym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  13.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1-5.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach zdekompletowanych (bez szynek) podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz z magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,150,180,20
powyżej 1 do 20,200,230,25
powyżej 2 do 30,250,280,30
powyżej 3 do 40,300,330,35
powyżej 4 do 50,350,370,40
powyżej 5 do 60,390,410,45
powyżej 6 do 70,430,450,50
powyżej 7 do 80,470,490,54
powyżej 8 do 90,510,530,58
powyżej 9 do 100,540,570,62
powyżej 10 do 110,570,610,66
powyżej 11 do 120,600,650,70
powyżej 12 do 130,630,680,73
powyżej 13 do 140,660,710,76
powyżej 14 do 150,690,740,79
powyżej 15 do 160,720,770,81
powyżej 16 do 170,750,800,84
powyżej 17 do 180,780,830,87
powyżej 18 do 190,800,850,90
powyżej 19 do 200,820,870,92
powyżej 20 do 210,840,890,94
powyżej 21 do 220,860,910,95
powyżej 22 do 230,880,930,98
powyżej 23 do 240,900,951,00
powyżej 24 do 250,910,971,02
powyżej 25 do 260,920,981,04
powyżej 26 do 270,930,991,06
powyżej 27 do 280,941,001,08
powyżej 28 do 290,951,011,10
powyżej 29 do 300,961,021,12
powyżej 30 do 310,971,031,13
powyżej 31 do 320,981,041,14
powyżej 32 do 330,991,051,15
powyżej 33 do 341,001,061,16
powyżej 34 do 351,011,071,17
powyżej 35 do 361,021,081,18
powyżej 36 do 371,031,091,19
powyżej 37 do 381,041,101,20
powyżej 38 do 391,051,111,21
powyżej 39 do 401,061,121,22
powyżej 40 do 411,071,131,23
powyżej 41 do 421,071,141,24
powyżej 42 do 431,081,151,25
powyżej 43 do 441,081,161,26
powyżej 44 do 451,091,171,27
powyżej 45 do 461,091,181,28
powyżej 46 do 471,101,191,29
powyżej 47 do 481,101,201,30

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wystudzonego w półtuszach o minimalnym stopniu zdekompletowania podczas chłodzenia oraz przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,100,080,09
powyżej 1 do 20,150,150,15
powyżej 2 do 30,220,200,21
powyżej 3 do 40,280,260,27
powyżej 4 do 50,320,310,32
powyżej 5 do 60,360,360,37
powyżej 6 do 70,400,410,41
powyżej 7 do 80,430,450,45
powyżej 8 do 90,460,490,50
powyżej 9 do 100,490,530,53
powyżej 10 do 110,520,560,57
powyżej 11 do 120,550,600,60
powyżej 12 do 130,580,630,64
powyżej 13 do 140,600,670,68
powyżej 14 do 150,630,700,70
powyżej 15 do 160,650,740,74
powyżej 16 do 170,680,770,77
powyżej 17 do 180,700,800,80
powyżej 18 do 190,710,820,83
powyżej 19 do 200,730,840,85
powyżej 20 do 210,740,860,87
powyżej 21 do 220,750,880,89
powyżej 22 do 230,760,890,90
powyżej 23 do 240,770,910,92
powyżej 24 do 250,780,930,94
powyżej 25 do 260,790,940,95
powyżej 26 do 270,800,950,97
powyżej 27 do 280,810,960,99
powyżej 28 do 290,820,971,00
powyżej 29 do 300,830,981,01
powyżej 30 do 310,840,991,03
powyżej 31 do 320,851,001,04
powyżej 32 do 330,861,011,05
powyżej 33 do 340,871,021,06
powyżej 34 do 350,881,031,08
powyżej 35 do 360,891,041,09
powyżej 36 do 370,901,051,10
powyżej 37 do 380,911,061,11
powyżej 38 do 390,921,071,12
powyżej 39 do 400,931,081,13
powyżej 40 do 410,941,091,14
powyżej 41 do 420,951,101,15
powyżej 42 do 430,961,121,16
powyżej 43 do 440,971,131,17
powyżej 44 do 450,981,141,19
powyżej 45 do 460,991,151,20
powyżej 46 do 471,001,161,22
powyżej 47 do 481,011,171,23

Tabela 3.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach zdekompletowanych (bez szynek) podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,050,06
powyżej 2 do 30,050,070,09
powyżej 3 do 40,070,090,12
powyżej 4 do 50,090,110,15
powyżej 5 do 60,110,130,18
powyżej 6 do 70,130,150,20
powyżej 7 do 80,150,170,22
powyżej 8 do 90,170,190,24
powyżej 9 do 100,180,210,26
powyżej 10 do 110,190,230,28
powyżej 11 do 120,200,250,30
powyżej 12 do 130,220,270,32
powyżej 13 do 140,240,290,34
powyżej 14 do 150,260,310,36
powyżej 15 do 160,270,330,38
powyżej 16 do 170,280,350,40
powyżej 17 do 180,290,370,42
powyżej 18 do 190,300,390,44
powyżej 19 do 200,310,410,46
powyżej 20 do 210,320,420,47
powyżej 21 do 220,330,430,48
powyżej 22 do 230,340,440,49
powyżej 23 do 240,350,450,50
powyżej 24 do 250,360,460,51
powyżej 25 do 260,370,470,52
powyżej 26 do 270,380,480,53
powyżej 27 do 280,390,490,54
powyżej 28 do 290,400,500,55
powyżej 29 do 300,410,510,56
powyżej 30 do 310,420,520,57
powyżej 31 do 320,430,520,57
powyżej 32 do 330,440,530,58
powyżej 33 do 340,450,530,58
powyżej 34 do 350,460,540,59
powyżej 35 do 360,470,540,59
powyżej 36 do 370,480,550,60
powyżej 37 do 380,490,550,60
powyżej 38 do 390,500,560,61
powyżej 39 do 400,510,560,61
powyżej 40 do 410,520,570,62
powyżej 41 do 420,520,570,62
powyżej 42 do 430,530,580,63
powyżej 43 do 440,530,580,63
powyżej 44 do 450,540,590,64
powyżej 45 do 460,540,590,64
powyżej 46 do 470,550,600,65
powyżej 47 do 480,550,600,65

Tabela 4.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach o minimalnym stopniu zdekompletowania podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie letnim i zimowym oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,010,020,03
powyżej 1 do 20,030,040,05
powyżej 2 do 30,040,060,07
powyżej 3 do 40,050,080,09
powyżej 4 do 50,060,090,10
powyżej 5 do 60,070,110,12
powyżej 6 do 70,080,130,14
powyżej 7 do 80,090,140,15
powyżej 8 do 90,100,150,17
powyżej 9 do 100,110,160,19
powyżej 10 do 110,120,170,20
powyżej 11 do 120,130,180,21
powyżej 12 do 130,140,190,23
powyżej 13 do 140,150,200,24
powyżej 14 do 150,160,210,25
powyżej 15 do 160,170,220,26
powyżej 16 do 170,180,230,28
powyżej 17 do 180,190,240,29
powyżej 18 do 190,200,250,30
powyżej 19 do 200,210,260,31
powyżej 20 do 210,220,270,32
powyżej 21 do 220,230,280,33
powyżej 22 do 230,240,290,34
powyżej 23 do 240,250,300,35
powyżej 24 do 250,260,320,37
powyżej 25 do 260,270,340,39
powyżej 26 do 270,280,350,40
powyżej 27 do 280,290,360,42
powyżej 28 do 290,300,370,43
powyżej 29 do 300,300,380,45
powyżej 30 do 310,310,390,46
powyżej 31 do 320,310,400,48
powyżej 32 do 330,320,410,50
powyżej 33 do 340,330,420,51
powyżej 34 do 350,330,430,52
powyżej 35 do 360,340,440,54
powyżej 36 do 370,350,450,55
powyżej 37 do 380,360,460,56
powyżej 38 do 390,360,470,57
powyżej 39 do 400,370,480,58
powyżej 40 do 410,370,490,59
powyżej 41 do 420,380,500,60
powyżej 42 do 430,390,510,61
powyżej 43 do 440,390,520,62
powyżej 44 do 450,400,530,63
powyżej 45 do 460,400,540,64
powyżej 46 do 470,410,550,65
powyżej 47 do 480,410,560,66

Tabela 5.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego wychłodzonego w półtuszach o większym stopniu zdekompletowania podczas przechowywania w magazynach i wydawania z magazynów chłodzonych w okresie zimowym i letnim oraz magazynów nie chłodzonych w okresie zimowym.

Godziny przechowywania mięsaNormy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
IIIIII
1234
do 10,030,040,05
powyżej 1 do 20,060,070,09
powyżej 2 do 30,090,100,13
powyżej 3 do 40,120,130,14
powyżej 4 do 50,150,160,19
powyżej 5 do 60,180,190,22
powyżej 6 do 70,200,220,25
powyżej 7 do 80,220,250,28
powyżej 8 do 90,240,280,31
powyżej 9 do 100,260,310,34
powyżej 10 do 110,280,330,37
powyżej 11 do 120,300,350,40
powyżej 12 do 130,320,370,42
powyżej 13 do 140,340,390,44
powyżej 14 do 150,360,410,46
powyżej 15 do 160,370,430,48
powyżej 16 do 170,380,450,50
powyżej 17 do 180,390,470,52
powyżej 18 do 190,400,490,54
powyżej 19 do 200,410,510,56
powyżej 20 do 210,420,520,57
powyżej 21 do 220,430,530,58
powyżej 22 do 230,440,540,59
powyżej 23 do 240,450,550,60
powyżej 24 do 250,460,560,61
powyżej 25 do 260,470,570,62
powyżej 26 do 270,480,580,63
powyżej 27 do 280,490,590,64
powyżej 28 do 290,500,600,65
powyżej 29 do 300,510,610,66
powyżej 30 do 310,520,620,67
powyżej 31 do 320,530,620,67
powyżej 32 do 330,540,630,68
powyżej 33 do 340,550,630,68
powyżej 34 do 350,560,640,69
powyżej 35 do 360,570,640,69
powyżej 36 do 370,580,650,70
powyżej 37 do 380,590,650,70
powyżej 38 do 390,600,660,71
powyżej 39 do 400,610,660,71
powyżej 40 do 410,620,670,72
powyżej 41 do 420,620,670,72
powyżej 42 do 430,630,680,73
powyżej 43 do 440,630,680,73
powyżej 44 do 450,640,690,74
powyżej 45 do 460,640,690,74
powyżej 46 do 470,650,700,75
powyżej 47 do 480,650,700,75