§ 2. - Niektóre obowiązki organów resortu rolnictwa oraz przemysłu mięsnego i mleczarskiego w rzeźniach i eksportowych przetwórniach mięsnych.

Monitor Polski

M.P.1955.36.355

Akt utracił moc
Wersja od: 23 marca 1955 r.
§  2.
1.
Do obowiązków przedsiębiorstw wymienionych w § 1 należy ponadto dostarczenie niezbędnych urządzeń i środków dezynfekcyjnych oraz dokonanie rozbioru, oczyszczenia mięsa, unieszkodliwienie mięsa warunkowo zdatnego i nieszkodliwe usunięcie mięsa niezdatnego, oczyszczenie i odkażenie placów, pomieszczeń i urządzeń rzeźni (przetwórni) na każde żądanie służby weterynaryjnej.
2.
Czynności związane z przenoszeniem i przewożeniem mięsa zakwestionowanego, unieszkodliwianiem mięsa warunkowo zdatnego, nieszkodliwym usuwaniem niezdatnego mięsa, przeprowadzaniem oczyszczania i odkażania odbywają się pod nadzorem służby weterynaryjnej resortu rolnictwa.