Oddział 15 - Przemysł spożywczy. - Narodowy plan gospodarczy na 1968 r. i podstawowe założenia planu na 1969 r.
M.P.1967.70.341
Akt nienormatywny15.
Przemysł spożywczy.
Przemysł spożywczy.
Wyszczególnienie | Jednostki miary | 1968 r. | 1969 r. | Wskaźniki %% | |
1968 r. ------- 1967 r. | 1969 r. ------- 1968 r. | ||||
Mięso z uboju | tys. ton | 1.343 | 1.373 | 99,7 | 102,2 |
Bekony | tys. ton | 57 | 57 | 100,0 | 100,0 |
Konserwy mięsne | tys. ton | 86 | 92 | 101,2 | 107,0 |
w tym: szynki i łopatki | tys. ton | 30 | 31 | 99,7 | 103,3 |
Połowy ryb morskich | tys. ton | 369 | 403 | 111,6 | 109,2 |
Mleko spożywcze | mln l | 1.330 | 1.350 | 102,7 | 101,5 |
Masło śmietankowe | tys. ton | 120,8 | 123,9 | 100,9 | 102,6 |
Sery dojrzałe | tys. ton | 34 | 38 | 104,6 | 111,8 |
Oleje i tłuszcze jadalne | tys. ton | 178,2 | 187,2 | 106,6 | 105,1 |
Cukier | |||||
- z kampanii | tys. ton | 1.510 | 1.530 | 97,4 | 101,3 |
- według roku kalendarzowego | tys. ton | 1.573 | 1.540 | 98,1 | 97,9 |
Wyroby czekoladowe | tys. ton | 46,5 | 48 | 105,4 | 103,2 |
Spirytus surowy | mln l 100° | 133,5 | 151,9 | 82,3 | 113,8 |
Papierosy | mld szt. | 58,5 | 59 | 101,4 | 100,9 |
Mieszanki pasz treściwych | tys. ton | 3.300 | 3.928 | 113,2 | 119,0 |
Realizując program inwestycyjny, należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Przewidzieć należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodno-ściekowej.
Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy elewatorów zbożowych.
W 1968 r. należy oddać do użytku następujące ważniejsze obiekty:
- Zakłady Mięsne Nisko o zdolności produkcyjnej 22.000 ton mięsa z uboju rocznie, 990 ton szynek w puszkach rocznie, 2.200 ton konserw rocznie, 1.560 ton wędlin rocznie i 565 ton mączek pastewnych rocznie,
- elewator jęczmienny "Fordon" o pojemności 12.000 ton,
- elewatory zbożowe o pojemności: Nakło 20.000 ton, Strzelno 20.000 ton, Kozłów 20.000 ton, Grajewo 25.000 ton, Trawniki 20.000 ton, Nidzica 20.000 ton, Szamotuły 20.000 ton,
- wytwórnie pasz Golub-Dobrzyń o zdolności produkcyjnej 65.000 ton mieszanek rocznie,
- chłodnie składowe: w Szczecinie o powierzchni 11.600 m2 i w Zielonej Górze o powierzchni 6.400 m2 i 560 ton mrożonek owocowo-warzywnych rocznie,
- chłodnię mleczarską w Gdyni, centralną dojrzewalnię serów w Koszalinie; proszkownię mleka w Górze Śląskiej i 6 zakładów mleczarskich.
Przemysł mleczarski powinien pełniej wykorzystać moce produkcyjne istniejących zakładów oraz zwrócić uwagę na zagospodarowanie mleka na terenach już zmeliorowanych.