Oddział 15 - Przemysł spożywczy. - Narodowy plan gospodarczy na 1968 r. i podstawowe założenia planu na 1969 r.

Monitor Polski

M.P.1967.70.341

Akt nienormatywny
Wersja od: 21 grudnia 1967 r.

15.

Przemysł spożywczy.

Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłu spożywczego powinna osiągnąć w latach 1968 i 1969 co najmniej następujący poziom:
WyszczególnienieJednostki miary1968 r.1969 r.Wskaźniki %%
1968 r.

-------

1967 r.

1969 r.

-------

1968 r.

Mięso z ubojutys. ton1.3431.37399,7102,2
Bekonytys. ton5757100,0100,0
Konserwy mięsnetys. ton8692101,2107,0
w tym: szynki i łopatkitys. ton303199,7103,3
Połowy ryb morskichtys. ton369403111,6109,2
Mleko spożywczemln l1.3301.350102,7101,5
Masło śmietankowetys. ton120,8123,9100,9102,6
Sery dojrzałetys. ton3438104,6111,8
Oleje i tłuszcze jadalnetys. ton178,2187,2106,6105,1
Cukier
- z kampaniitys. ton1.5101.53097,4101,3
- według roku kalendarzowegotys. ton1.5731.54098,197,9
Wyroby czekoladowetys. ton46,548105,4103,2
Spirytus surowymln l 100°133,5151,982,3113,8
Papierosymld szt.58,559101,4100,9
Mieszanki pasz treściwychtys. ton3.3003.928113,2119,0

Realizując program inwestycyjny, należy dążyć do zapewnienia niezbędnych przyrostów zdolności produkcyjnych, przede wszystkim w drodze modernizacji, rekonstrukcji i rozbudowy istniejących zakładów. Przewidzieć należy również rozbudowę powierzchni magazynowych, powierzchni chłodnictwa składowego i przyzakładowego, rozbudowę przemysłu piekarniczego, poprawę gospodarki paliwowo-energetycznej i wodno-ściekowej.

Specjalną uwagę należy zwrócić na realizację programu budowy elewatorów zbożowych.

W 1968 r. należy oddać do użytku następujące ważniejsze obiekty:

- Zakłady Mięsne Nisko o zdolności produkcyjnej 22.000 ton mięsa z uboju rocznie, 990 ton szynek w puszkach rocznie, 2.200 ton konserw rocznie, 1.560 ton wędlin rocznie i 565 ton mączek pastewnych rocznie,

- elewator jęczmienny "Fordon" o pojemności 12.000 ton,

- elewatory zbożowe o pojemności: Nakło 20.000 ton, Strzelno 20.000 ton, Kozłów 20.000 ton, Grajewo 25.000 ton, Trawniki 20.000 ton, Nidzica 20.000 ton, Szamotuły 20.000 ton,

- wytwórnie pasz Golub-Dobrzyń o zdolności produkcyjnej 65.000 ton mieszanek rocznie,

- chłodnie składowe: w Szczecinie o powierzchni 11.600 m2 i w Zielonej Górze o powierzchni 6.400 m2 i 560 ton mrożonek owocowo-warzywnych rocznie,

- chłodnię mleczarską w Gdyni, centralną dojrzewalnię serów w Koszalinie; proszkownię mleka w Górze Śląskiej i 6 zakładów mleczarskich.

Przemysł mleczarski powinien pełniej wykorzystać moce produkcyjne istniejących zakładów oraz zwrócić uwagę na zagospodarowanie mleka na terenach już zmeliorowanych.