§ 5. - Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

Monitor Polski

M.P.1953.A-8.114

Akt utracił moc
Wersja od: 30 marca 2001 r.
§  5.
Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach powinna wynosić:
1)
w otrębach:
a)
żytnich - co najmniej 11% białka surowego,
b)
pszennych - co najmniej 11% białka surowego,
c)
jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,
d)
owsianych - co najmniej 5% białka surowego,
e)
kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,
f)
gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,
g)
z prosa - co najmniej 10% białka surowego,
h)
z ziarn strączkowych - co najmniej 10% białka surowego;
2)
w mączce pastewnej:
a)
z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,
b)
z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,
c)
z owsa - co najmniej 10% białka surowego,
d)
z gryki - co najmniej 6% białka surowego,
e)
z prosa - co najmniej 8% białka surowego,
f)
z grochu - co najmniej 15% białka surowego,
g)
ryżowej - co najmniej 10% białka surowego;
3)
w makuchach, śrutach i mączkach roślin oleistych:
a)
lnianych - co najmniej 28% białka surowego,
b)
rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,
c)
makowych - co najmniej 30% białka surowego,
d)
konopnych - co najmniej 25% białka surowego,
e)
z lnianki -co najmniej 28% białka surowego,
f)
sojowych - co najmniej 40% białka surowego,
g)
sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,
h)
palmowych - co najmniej 14% białka surowego,
i)
kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,
j)
z nie łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,
k)
z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,
l)
nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,
ł)
z nie łuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,
m)
z nie łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 12% białka surowego,
n)
z łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 30% białka surowego,
4)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:
a)
z krwi suszarnianej - co najmniej 75% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,
b)
z krwi utylizacyjnej - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 7% tłuszczu,
c)
mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,
d)
mięso-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
e)
kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
f)
mięsnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
g)
mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
h)
kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,
i)
z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,
j)
rybiej - co najmniej 40% białka surowego,
k)
śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,
l)
wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,
ł)
ze skwarek - co najmniej 45% białka surowego,
m)
z jaj - co najmniej 28% białka surowego;
5)
w drożdżach pastewnych - co najmniej 44% białka surowego;
6)
w melasie - co najmniej 45% cukru;
7)
w kredzie pastewnej nie zawilgoconej (około 1% wilgoci) - co najmniej 92% węglanu wapnia.