§ 5. - Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.
Monitor Polski
M.P.1953.A-8.114
Akt utracił moc Wersja od: 30 marca 2001 r.
§ 5.
Procentowa zawartość składników odżywczych istotnych w paszach powinna wynosić: 1)
w otrębach:a)
żytnich - co najmniej 11% białka surowego,b)
pszennych - co najmniej 11% białka surowego,c)
jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,d)
owsianych - co najmniej 5% białka surowego,e)
kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,f)
gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,g)
z prosa - co najmniej 10% białka surowego,h)
z ziarn strączkowych - co najmniej 10% białka surowego; 2)
w mączce pastewnej:a)
z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,b)
z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,c)
z owsa - co najmniej 10% białka surowego,d)
z gryki - co najmniej 6% białka surowego,e)
z prosa - co najmniej 8% białka surowego,f)
z grochu - co najmniej 15% białka surowego,g)
ryżowej - co najmniej 10% białka surowego; 3)
w makuchach, śrutach i mączkach roślin oleistych:a)
lnianych - co najmniej 28% białka surowego,b)
rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,c)
makowych - co najmniej 30% białka surowego,d)
konopnych - co najmniej 25% białka surowego,e)
z lnianki -co najmniej 28% białka surowego,f)
sojowych - co najmniej 40% białka surowego,g)
sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,h)
palmowych - co najmniej 14% białka surowego,i)
kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,j)
z nie łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,k)
z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,l)
nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,ł)
z nie łuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,m)
z nie łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 12% białka surowego,n)
z łuszczonych ziarn bawełny - co najmniej 30% białka surowego, 4)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:a)
z krwi suszarnianej - co najmniej 75% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,b)
z krwi utylizacyjnej - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 7% tłuszczu,c)
mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,d)
mięso-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,e)
kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,f)
mięsnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,g)
mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,h)
kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,i)
z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,j)
rybiej - co najmniej 40% białka surowego,k)
śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,l)
wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,ł)
ze skwarek - co najmniej 45% białka surowego,m)
z jaj - co najmniej 28% białka surowego; 5)
w drożdżach pastewnych - co najmniej 44% białka surowego; 6)
w melasie - co najmniej 45% cukru; 7)
w kredzie pastewnej nie zawilgoconej (około 1% wilgoci) - co najmniej 92% węglanu wapnia.