Rozdział 4 - PROCENTOWA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH ISTOTNYCH W PASZACH, WPROWADZONYCH DO OBROTU Do art. 3 pkt 3. - Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

Monitor Polski

M.P.1950.A-95.1206

Akt utracił moc
Wersja od: 29 sierpnia 1951 r.

IV.

PROCENTOWA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH ISTOTNYCH W PASZACH, WPROWADZONYCH DO OBROTU

Do art. 3 pkt 3.
§  5.
Procentowa ilość składników odżywczych istotnych w paszach powinna wynosić:
1)
w otrębach:

żytnich - co najmniej 11% białka surowego,

pszennych - co najmniej 11% białka surowego,

jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,

owsianych - co najmniej 5% białka surowego,

kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,

gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,

z prosa - co najmniej 10% białka surowego,

z ziaren strączkowych - co najmniej 10% białka surowego,

2)
w mączce pastewnej:

z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,

z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,

z owsa - co najmniej 10% białka surowego,

z gryki - co najmniej 6% białka surowego,

z prosa - co najmniej 8% białka surowego,

z grochu - co najmniej 15% białka surowego,

ryżowej - co najmniej 10% białka surowego,

3)
w makuchach, śrutach i mączkach roślin oleistych:

lnianych - co najmniej 28% białka surowego,

rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,

makowych - co najmniej 30% białka surowego,

konopnych - co najmniej 25% białka surowego,

z lnianki - co najmniej 28% białka surowego,

sojowych - co najmniej 40% białka surowego,

sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,

palmowych - co najmniej 14% białka surowego,

kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,

z niełuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,

z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,

z łuszczonych nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,

z niełuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,

z łuszczonych nasion buku - co najmniej 24% białka surowego,

z niełuszczonych ziaren bawełny - co najmniej 12% białka surowego,

z łuszczonych ziaren bawełny - co najmniej 30% białka surowego,

4)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:

z krwi - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,

mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,

mięsno-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,

kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,

mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,

kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,

z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,

rybiej - co najmniej 50% białka surowego,

śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,

wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,

ze skwarków - co najmniej 45% białka surowego,

z jaj - co najmniej 28% białka surowego,

5)
w melasie - 45% cukru.
§  6.
Zawartość tłuszczu nie może przekraczać:
a)
w makuchach z roślin oleistych całych i kruszonych, śrutach i mączce z makuchów roślin oleistych - 9,5%,
b)
w śrutach i mączce poekstrakcyjnej z nasion i makuchów - 2,5%,
c)
w mączce pochodzenia zwierzęcego:

ze skwarków - 15%,

rybiej - 5%,

śledziowej - 7%,

wielorybiej - 10%,

z jaj - 12%.