Rozdział 3 - DOPUSZCZALNA PROCENTOWA ILOŚĆ ZANIECZYSZCZEŃ I DOMIESZEK Do art. 3 pkt 2. - Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.

Monitor Polski

M.P.1950.A-95.1206

Akt utracił moc
Wersja od: 29 sierpnia 1951 r.

III.

DOPUSZCZALNA PROCENTOWA ILOŚĆ ZANIECZYSZCZEŃ I DOMIESZEK

Do art. 3 pkt 2.
§  3.
1.
Pasze nie mogą zawierać odłamków metali, szkła itp. ciał obcych.
2.
W otrębach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego nie może przekraczać:
a)
zawartość nasion chwastów - 0,5%, w tym sporyszu i kąkolu - 0,1%,
b)
zanieczyszczenia mineralne (piasek i części ziemiste) - 0,5%,
c)
inne zanieczyszczenia organiczne - 1,0%.
3.
W otrębach danego gatunku dopuszczalna jest zawartość innych otrąb mniej wartościowych do - 5%.
4.
W makuchach, śrutach i mączkach pochodzenia roślinnego zanieczyszczenia łuskami, łupinami itd. danego gatunku nasion oraz nasionami roślin obcymi dla danego gatunku makuchów, śrut i mączek nie mogą przekraczać:
a)
w makuchach, śrutach i mączkach lnu łącznie - 8%,
b)
w makuchach, śrutach i mączkach rzepaku i maku łącznie - 5%,
c)
w makuchach, śrutach i mączkach słonecznika tylko łuską - 14%,
d)
w makuchach, śrutach i mączkach innych roślin oleistych łącznie - 3%.
5.
Zanieczyszczenia mineralne (piasek i części ziemiste) nie mogą przekraczać:
a)
w makuchach, śrutach i mączkach z roślin oleistych (za wyjątkiem lnianych, sojowych słonecznikowych i z bawełny) - 1,5%,
b)
w makuchach, śrutach i mączkach lnianych - 2%,
c)
w makuchach, śrutach i mączkach z bawełny, kukurydzy, słonecznika i soi - 1%,
d)
w mączkach pochodzenia zwierzęcego - 1%.
6.
W produktach paszowych pochodzenia zwierzęcego zawartość soli kuchennej nie może przekraczać 4%.
7.
W dodatkach mineralnych do pasz, a mianowicie: węglanie wapnia i fosforanie wapnia niedopuszczalne są zanieczyszczenia uboczne pochodzenia organicznego i nieorganicznego, jak również pochodzące z chemikalii służących do ich technicznego otrzymywania.
8.
Kreda szlamowana, mielony wapń i mączka z muszli oraz ze skorup z jaj, nie mogą zawierać domieszki fluoru oraz więcej jak 1% gliny i piasku; poza tym wapń powinien być tak zmielony, ażeby dał się przesiać bez reszty przez sito o oczkach 0,2 mm.
9.
Sól kuchenna (bydlęca) nie może zawierać więcej niż 5% zanieczyszczeń i to tylko pochodzących z naturalnych zanieczyszczeń soli kamiennej, natomiast może być jodowana.
10.
Tran nie może zawierać domieszki żadnych olejów strączkowych i mineralnych, ani też zanieczyszczeń trujących, jak arsen lub cynk. Winien posiadać barwę jasną, zawartość azotu nie powinna przekraczać 0,5%, a liczba jodowa - 160. Jeżeli tran jest surowy, powinno to być na opakowaniu zaznaczane.
§  4.
Dodatek preparatu chemicznego lub domieszka mechaniczna do paszy, dokonana na skutek zarządzenia władz skarbowych, jako skażające paszę, nie są zanieczyszczeniami ani też domieszką w rozumieniu niniejszego zarządzenia.