Nadzór nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.
M.P.1950.A-95.1206
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I REFORM ROLNYCH
z dnia 5 lipca 1950 r.
w sprawie nadzoru nad niektórymi środkami żywienia zwierząt.
PRZEPIS OGÓLNY
PRZEPIS OGÓLNY
CECHY ZEPSUCIA
CECHY ZEPSUCIA
DOPUSZCZALNA PROCENTOWA ILOŚĆ ZANIECZYSZCZEŃ I DOMIESZEK
DOPUSZCZALNA PROCENTOWA ILOŚĆ ZANIECZYSZCZEŃ I DOMIESZEK
PROCENTOWA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH ISTOTNYCH W PASZACH, WPROWADZONYCH DO OBROTU
PROCENTOWA ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH ISTOTNYCH W PASZACH, WPROWADZONYCH DO OBROTU
żytnich - co najmniej 11% białka surowego,
pszennych - co najmniej 11% białka surowego,
jęczmiennych - co najmniej 6% białka surowego,
owsianych - co najmniej 5% białka surowego,
kukurydzianych - co najmniej 10% białka surowego,
gryczanych - co najmniej 5% białka surowego,
z prosa - co najmniej 10% białka surowego,
z ziaren strączkowych - co najmniej 10% białka surowego,
z pszenicy lub żyta - co najmniej 11% białka surowego,
z jęczmienia - co najmniej 9% białka surowego,
z owsa - co najmniej 10% białka surowego,
z gryki - co najmniej 6% białka surowego,
z prosa - co najmniej 8% białka surowego,
z grochu - co najmniej 15% białka surowego,
ryżowej - co najmniej 10% białka surowego,
lnianych - co najmniej 28% białka surowego,
rzepakowych - co najmniej 30% białka surowego,
makowych - co najmniej 30% białka surowego,
konopnych - co najmniej 25% białka surowego,
z lnianki - co najmniej 28% białka surowego,
sojowych - co najmniej 40% białka surowego,
sezamowych - co najmniej 30% białka surowego,
palmowych - co najmniej 14% białka surowego,
kokosowych - co najmniej 20% białka surowego,
z niełuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 29% białka surowego,
z łuszczonego orzecha ziemnego - co najmniej 40% białka surowego,
z łuszczonych nasion słonecznika - co najmniej 33% białka surowego,
z niełuszczonych nasion buku - co najmniej 15% białka surowego,
z łuszczonych nasion buku - co najmniej 24% białka surowego,
z niełuszczonych ziaren bawełny - co najmniej 12% białka surowego,
z łuszczonych ziaren bawełny - co najmniej 30% białka surowego,
z krwi - co najmniej 70% białka surowego i najwyżej 4% tłuszczu,
mięsnej pastewnej - co najmniej 60% białka surowego i najwyżej 5-15% tłuszczu,
mięsno-kostnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
kostno-mięsnej - co najmniej 35% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
mięsno-kostnej utylizacyjnej - co najmniej 40% białka surowego i najwyżej 4-15% tłuszczu,
kostnej - co najmniej 16% białka surowego i najwyżej 2-8% tłuszczu,
z małży i fauny morskiej - co najmniej 45% białka surowego,
rybiej - co najmniej 50% białka surowego,
śledziowej - co najmniej 50% białka surowego,
wielorybiej - co najmniej 47% białka surowego,
ze skwarków - co najmniej 45% białka surowego,
z jaj - co najmniej 28% białka surowego,
ze skwarków - 15%,
rybiej - 5%,
śledziowej - 7%,
wielorybiej - 10%,
z jaj - 12%.
DOPUSZCZALNY PROCENT ZAWARTOŚCI WODY
DOPUSZCZALNY PROCENT ZAWARTOŚCI WODY
SPOSÓB OPAKOWANIA I NAPISY NA OPAKOWANIU
SPOSÓB OPAKOWANIA I NAPISY NA OPAKOWANIU
SPOSOBY POBIERANIA PRÓBEK
SPOSOBY POBIERANIA PRÓBEK
Z pasz dostarczonych w makuchach próbki pobiera się po wyłamaniu i rozdrobnieniu odpowiedniej części makuchu.
ZASADY WYKONYWANIA NADZORU NAD PASZAMI
ZASADY WYKONYWANIA NADZORU NAD PASZAMI
ZAŁĄCZNIK
CHARAKTERYSTYKA ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
CHARAKTERYSTYKA ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
A.
OTRĘBY
OTRĘBY
B.
ŚRUTY, MAKUCHY I MĄCZKI POCHODZENIA ROŚLINNEGO
ŚRUTY, MAKUCHY I MĄCZKI POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Makuchy, śruty i mączki z nasion i z ziaren oleistych.
Makuchy całe i kruszone są to pozostałości nasion i owoców oleistych, otrzymywane po wyciśnięciu z nich olejów i tłuszczów.
Śrut i mączka z makuchów są to rozdrobnione pozostałości nasion lub owoców oleistych, otrzymywane przy wyciskaniu roślinnych olejów i tłuszczów.
Śrut i mączka poekstrakcyjna są to pozostałości, które otrzymuje się przy przerobie nasion i owoców oleistych przy pomocy rozpuszczalników.
Śrut i mączka poekstrakcyjna z makuchów są to pozostałości uzyskiwane przy traktowaniu rozpuszczalnikami rozdrobnionych makuchów.
W dalszym ciągu niniejszych przepisów przez "makuchy" rozumieć się będzie produkty uboczne olejarskie, wymienione w pkt 1-4.
Mączki pastewne pochodzenia roślinnego.
C.
MĄCZKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
MĄCZKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Produkt, uzyskamy w sposób wyżej podany, może być uważany za mączkę mięsną tylko wówczas, gdy zawiera najwyżej 12% trójfosforanu wapnia.
Zależnie od zawartości trójfosforanu wapnia rozróżnia się mączkę mięsno-kostną lub kostno-mięsną, przy czym mączka mięsno-kostna powinna zawierać od 13% do 36% trójfosforanu wapnia, mączka zaś kostno-mięsna od 36% do 50%.
Mączka kostna powinna zawierać ponad 50% trójfosforanu wapnia.
Do mączek rybich zalicza się mączkę z dorsza, mączkę z łbów i odpadków rybich, mączkę z drobnicy rybiej niezdatnej do spożycia i inne.
Mączkę uzyskuje się po zmieleniu makuchów.
D.
ŚRODKI CHEMICZNE JAKO DODATKI DO PASZ
ŚRODKI CHEMICZNE JAKO DODATKI DO PASZ
Miarą wartości soli tej jest zawartość bezwodnego chlorku wapnia (CaCl2).
Dodatki nieroślinne.
Środki roślinne jako dodatek do pasz.
E.
ŚRODKI ŻYWIENIA MIESZANE
ŚRODKI ŻYWIENIA MIESZANE
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »