Nadanie statutu Głównemu Instytutowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Monitor Polski

M.P.1950.A-29.339

Akt utracił moc
Wersja od: 18 marca 1950 r.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU ROLNEGO I SPOŻYWCZEGO
z dnia 27 lutego 1950 r.
w sprawie statutu Głównemu Instytutowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Na podstawie art. 3 ust. 2 i art. 4 ust. 2 dekretu z dnia 25 października 1948 r. o tworzeniu Głównych Instytutów Naukowo-Badawczych Przemysłu (Dz. U. R. P. Nr 50, poz. 388) i § 11 zarządzenia Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z dnia 20 września 1949 r. (Monitor Polski Nr A-80, poz. 989) zarządza się, co następuje:
Głównemu Instytutowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego, utworzonemu zarządzeniem Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z dnia 20 września 1949 r. (Monitor Polski Nr A-80, poz. 989), nadaje się statut w brzmieniu ustalonym w załączniku do niniejszego zarządzenia.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Monitorze Polskim.

ZAŁĄCZNIK 

STATUT

GŁÓWNEGO INSTYTUTU PRZEMYSŁU ROLNEGO I SPOŻYWCZEGO.

Rozdział I.

Postanowienia ogólne.

§  1.
Główny Instytut Przemysłu Rolnego i Spożywczego, zwany dalej w skróceniu "Główny Instytut", działa na podstawie dekretu z dnia 25 października 1948 r. o tworzeniu Głównych Instytutów Naukowo-Badawczych Przemysłu (Dz. U. R. P. Nr 50, poz. 388), zarządzenia Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego z dnia 20 września 1949 r. o utworzeniu Głównego Instytutu Przemysłu Rolnego i Spożywczego (Monitor Polski Nr A-80, poz. 989) oraz niniejszego statutu.
§  2.
Główny Instytut posiada osobowość prawną.

Główny Instytut używa pieczęci okrągłej z godłem państwowym pośrodku i napisem zawierającym nazwę Głównego Instytutu w otoku.

§  3.
Siedzibą Głównego Instytutu jest m.st. Warszawa.
§  4.
Zadaniem Głównego Instytut jest prowadzenie prac naukowo-badawczych, mających na celu rozwój produkcji wszystkich gałęzi przemysłu rolnego i spożywczego, a w szczególności:
1)
organizowanie i prowadzenie prac naukowo-badawczych dla stworzenia podstaw zarówno teoretycznych jak i praktycznych dla nowych działów produkcji lub nowych metod wytwarzania i organizacji pracy;
2)
śledzenie postępu technicznego i naukowego oraz udzielanie opinii w sprawach związanych z postępem wiedzy i techniki;
3)
udoskonalanie i usprawnianie metod już stosowanych w przemyśle;
4)
inicjowanie nowej wytwórczości i współpraca przy jej organizowaniu;
5)
przeprowadzanie ekspertyz, zleconych prac technicznych i naukowo-badawczych;
6)
przysposabianie kadr pracowników w zakresie nieprzewidzianym przez instytucje oświatowe;
7)
współpraca ze szkołami wyższymi, innymi instytucjami i osobami oraz powierzanie im do opracowania specjalnych zagadnień w obrębie ich własnych pracowni lub instytutów;
8)
udział w pracach zbiorowych, organizowanych przez inne instytuty, pracownie szkół wyższych i innych ośrodków badawczych w celu rozwiązania bardziej złożonych zagadnień;
9)
nawiązywanie i utrzymywanie łączności z odpowiednimi instytucjami i organizacjami za granicą;
10)
prowadzenie dokumentacji i informacji naukowej i naukowo-technicznej;
11)
udział w pracach normalizacyjnych;
12)
opracowywanie i wydawanie książek, czasopism, biuletynów, sprawozdań, itp.;
13)
opracowywanie instrukcyj i druków dla podległych instytutów specjalnych;
14)
organizowanie i prowadzenie konferencyj i zjazdów naukowych, kursów, wykładów, odczytów itp.
§  5.
1.
W ramach Głównego Instytutu mogą istnieć instytuty specjalne.
2.
Instytuty specjalne tworzone są i likwidowane zarządzeniami Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego.

Rozdział  II.

Władze Głównego Instytutu.

§  6.
Zwierzchni nadzór nad Głównym Instytutem sprawuje Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  7.
Władzami Głównego Instytutu są: Dyrekcja i Rada Naukowa.
§  8.
1.
Dyrekcja kieruje całokształtem prac Głównego Instytutu i reprezentuje go na zewnątrz.
2.
W skład Dyrekcji wchodzą: Dyrektor Naczelny, który reprezentuje Dyrekcję samodzielnie, oraz podlegli mu dwaj Dyrektorzy Naukowo-Techniczni i jeden Finansowo-Administracyjny.
3.
Dyrekcję powołuje i odwołuje Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  9.
Dyrektor Naczelny wykonuje nadzór nad pracami innych członków Dyrekcji. Naczelnemu Dyrektorowi przysługuje prawo samodzielnego podpisu z wyjątkiem przypadków przewidzianych w § 25.
§  10.
Zakres czynności dyrektorów Naukowo-Technicznych ustala Dyrektor Naczelny. Jednego z nich Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego wyznacza na zastępcę Dyrektora Naczelnego.
§  11.
Dyrektor Finansowo-Administracyjny kieruje sprawami finansowymi i administracyjnymi Głównego Instytutu oraz instytutów specjalnych.
§  12.
1.
Rada Naukowa składa się z 10 członków, powoływanych na okres lat 3 spośród przedstawicieli nauki, zainteresowanych instytucyj i wybitnych specjalistów - praktyków.
2.
Członków Rady Naukowej powołuje i odwołuje Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
3.
Przewodniczącego Rady i jego zastępcę powołuje Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego spośród członków Rady Naukowej.
4.
Członkowie Dyrekcji i inni pracownicy Głównego Instytutu nie mogą wchodzić w skład Rady Naukowej, natomiast mogą brać udział w jej posiedzeniach z głosem doradczym.
§  13.
Do zakresu działania Rady Naukowej należy nadzór nad działalnością Głównego Instytutu, a w szczególności:
1)
inicjowanie prac naukowo-badawczych,
2)
składanie Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego wniosków w przedmiocie tworzenia w ramach Głównego Instytutu instytutów specjalnych,
3)
opiniowanie budżetu, działalności i programu prac Głównego Instytutu,
4)
opiniowanie spraw wniesionych przez Dyrektora Naczelnego.
§  14.
1.
Posiedzenia Rady Naukowej zwołuje jej Przewodniczący co najmniej dwa razy w ciągu roku.
2.
Niezależnie od obowiązku, przewidzianego w ust. 1, Przewodniczący obowiązany jest zwołać posiedzenie Rady Naukowej:
1)
na żądanie Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego,
2)
na wniosek Dyrektora Naczelnego Głównego Instytutu,
3)
na wniosek co najmniej 1/4 liczby jej członków.
§  15.
Do ważności uchwał Rady Naukowej konieczna jest obecność Przewodniczącego lub jego zastępcy i co najmniej połowy ogólnej liczby członków. Uchwały zapadają zwykłą większością głosów. W razie równości głosów rozstrzyga głos Przewodniczącego.
§  16.
Członkowie Rady Naukowej otrzymują za udział w posiedzeniach wynagrodzenie według norm, ustalonych przez Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  17.
Udział w Radzie Naukowej nie stoi na przeszkodzie w wykonywaniu prac specjalnych lub wyrażaniu opinii indywidualnych na podstawie umowy o dzieło zawartej z Głównym Instytutem.

Rozdział  III.

Instytuty specjalne.

§  18.
1.
Instytuty specjalne są jednostkami autonomicznymi w zakresie prac naukowo-badawczych.
2.
Na czele instytutu specjalnego stoi Dyrektor i Komitet Naukowy.
3.
Szczegółową organizację i zakres działania instytutów specjalnych ustalą regulaminy, nadane przez Dyrektora Naczelnego Głównego Instytutu i zatwierdzone przez Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego.
§  19.
Dyrektorów instytutów specjalnych mianuje i zwalnia Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego. Członków Komitetów Naukowych powołuje i odwołuje Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego lub na podstawie jego upoważnienia - Dyrektor Naczelny Głównego Instytutu.

Rozdział  IV.

Zasady gospodarki finansowej.

§  20.
1.
Główny Instytut użytkuje majątek nieruchomy i zarządza nim, natomiast majątek ruchomy oddany mu protokólarnie przez Skarb Państwa, stanowi własność Instytutu.
2.
Główny Instytut może nabywać majątek nieruchomy na własność Skarbu Państwa, zatrzymując go w swym użytkowaniu.
3.
Główny Instytut może nabywać i zbywać majątek ruchomy oraz zaciągać inne zobowiązania.
4.
Za zobowiązania, zaciągnięte przez Główny Instytut, niezależnie od odpowiedzialności Głównego Instytutu, odpowiada, według zasad ustalonych obowiązującymi przepisami, Skarb Państwa do wysokości wartości majątku nieruchomego, użytkowanego i zarządzanego przez Główny Instytut.
§  21.
Majątek nieruchomy Skarbu Państwa, znajdujący się w zarządzie i użytkowaniu Głównego Instytutu, wykazuje się w aktywach Głównego Instytutu tak, jak gdyby stanowił jego własność.
§  22.
1.
Budżet Głównego Instytutu obejmujący całość dochodów i wydatków objęty jest budżetem Państwa.
2.
Projekt budżetu Głównego Instytutu zatwierdza Minister Przemysłu Rolnego i Spożywczego w porozumieniu z Ministrem Skarbu.
3.
Okresem budżetowym Głównego Instytutu jest okres przyjęty w administracji państwowej.
§  23.
Za każdy miniony okres budżetowy Główny Instytut sporządza sprawozdanie oraz zamknięcie rachunkowe, które powinny być przedłożone Ministrowi Przemysłu Rolnego i Spożywczego w terminach przez niego ustalonych.
§  24.
Główny Instytut prowadzi rachunkowość i sporządza preliminarze budżetowe według zasad ustalonych dla instytucji państwowych.
§  25.
Zobowiązania Głównego Instytutu, polecenia wypłat, czeki oraz potwierdzenia odbioru wpływów majątkowych powinny być podpisywane przez dwóch członków Dyrekcji.

Rozdział  V.

Likwidacja Głównego Instytutu.

§  26.
Likwidacja Głównego Instytutu następuje w drodze zarządzenia Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego, wydanego w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego i Ministrem Skarbu.