§ 4. - Księgowe ujęcie oraz rozliczenie z budżetem przez uspołecznione przedsiębiorstwa handlowe i gastronomiczne wyników przeszacowania remanentów napojów alkoholowych na dzień 10 sierpnia 1957 r.

Monitor Polski

M.P.1957.73.442

Akt utracił moc
Wersja od: 11 sierpnia 1957 r.
§  4.
1.
W jednostkach ewidencjonujących towary w cenach innych niż ceny zakupu (np. w cenach hurtowych lub detalicznych) i rejestrujących odchylenia od tych cen zapasy towarowe objęte zmianą cen wycenia się:
1)
w cenach ewidencyjnych, stosowanych przed wprowadzeniem zmiany cen,
2)
w cenach ewidencyjnych, które stosowane będą po wprowadzeniu zmiany cen.
2.
Dla ustalenia wyników przeszacowania należy ponadto określić:
1)
odchylenia przypadające na towary objęte zmianą cen przed wprowadzeniem zmiany cen,
2)
odchylenia przypadające na towary objęte zmianą cen po wprowadzeniu zmiany cen.
3.
Wynikiem przeszacowania jest różnica pomiędzy wartością towarów, obliczoną według cen określonych w § 4 ust. 1 pkt 1, a wartością tychże towarów, obliczoną według cen określonych w § 4 ust. 1 pkt 2, skorygowaną o różnicę wartości odchyleń [różnicę pomiędzy wartością odchyleń, przypadającą na towary objęte zmianą cen, przed wprowadzeniem zmiany cen (ust. 2 pkt 1), a wartością odchyleń, przypadającą na towary objęte zmianą, po wprowadzeniu zmiany cen (ust. 2 pkt 2)].