§ 3. - Księgowe ujęcie oraz rozliczenie z budżetem przez uspołecznione przedsiębiorstwa handlowe i gastronomiczne wyników przeszacowania remanentów napojów alkoholowych na dzień 10 sierpnia 1957 r.

Monitor Polski

M.P.1957.73.442

Akt utracił moc
Wersja od: 11 sierpnia 1957 r.
§  3.
1.
W jednostkach ewidencjonujących towary w cenie zakupu wycenia się zapasy towarowe (zapasy ewidencjonowane na odpowiednich kontach towarów), objęte zmianą cen:
1)
w cenach zakupu obowiązujących przed zmianą cen;
2)
w cenach zakupu obowiązujących po wprowadzeniu zmiany cen.
2.
Wynikiem przeszacowania jest różnica pomiędzy wartością towarów podlegających przeszacowaniu, obliczona według cen określonych w ust. 1 pkt 1, a wartością tychże towarów, obliczoną według cen określonych w ust. 1 pkt 2.