Rozdział 3 - Szczegółowe zasady oznaczania wyrobów. - Kryteria kwalifikowania wyrobów do poszczególnych klas znaków jakości oraz szczegółowe zasady oznaczania wyrobów tymi znakami.

Monitor Polski

M.P.1968.13.85

Akt utracił moc
Wersja od: 1 kwietnia 1968 r.

3.

Szczegółowe zasady oznaczania wyrobów.

§  5.
Prawo do oznaczania wyrobu znakiem jakości przyznawane jest na podstawie opinii komisji rzeczoznawców lub ekspertów po przeprowadzeniu badań i oceny wyrobów oraz analizy stabilności poziomu jakości produkcji. Warunkiem przyznania tego prawa jest spełnienie wymagań określonych w § 3 i 4 oraz wymagań ustalonych na podstawie przepisu § 4 ust. 3.
§  6.
Prawo do oznaczania wyrobów znakami jakości przyznaje się na okres jednego lub dwóch lat.
§  7.
1.
Producent wyrobu ubiegający się o przyznanie prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości zgłasza wniosek do jednostki uprawnionej. Wniosek powinien zawierać w szczególności:
1)
nazwę i adres producenta,
2)
nazwę jednostki nadrzędnej producenta (ministerstwa i zjednoczenia),
3)
nazwę i szczegółowe określenie wyrobu,
4)
klasę znaku jakości, o którego przyznanie producent się ubiega,
5)
określenie rocznej wartości produkcji wyrobu,
6)
cenę wyrobu oraz nazwę organu, który tę cenę ustalił,
7)
termin wprowadzenia wyrobu do obrotu towarowego.
2.
Do wniosku powinna być dołączona w zależności od rodzaju wyrobu następująca dokumentacja:
1)
warunki techniczne oraz norma branżowa lub zakładowa; jeżeli wyrób produkowany jest według Polskiej Normy, należy podać numer i tytuł normy,
2)
warunki odbioru technicznego,
3)
rysunki konstrukcyjne kompletne dla wyrobów prostych, a zestawieniowe dla wyrobów skomplikowanych,
4)
krótki opis procesu technologicznego i kontroli technicznej,
5)
instrukcja obsługi (użytkowania) wyrobu,
6)
warunki gwarancji (karta gwarancyjna wyrobu), o ile wyrób objęty jest gwarancją,
7)
wyniki ostatnich badań laboratoryjnych wykonanych we własnych stacjach prób wnioskodawcy lub w innych jednostkach,
8)
zaświadczenie stacji sanitarno-epidemiologicznej o przydatności dla celów spożywczych lub nieszkodliwości dla zdrowia, w razie gdy wniosek dotyczy wyrobów spożywczych lub chemicznych,
9)
wykaz głównych kooperantów i odbiorców.
3.
Oprócz dokumentacji określonej w ust. 2 producent ubiegający się o przyznanie prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości klasy "Q" obowiązany jest dostarczyć, na żądanie jednostki uprawnionej, dane charakteryzujące cechy użytkowe wyrobu w porównaniu z wynikami badań takich wyrobów wytwarzanych przez przodujących producentów krajowych i zagranicznych.
4.
Jednostka uprawniona może odmówić rozpatrzenia wniosku, jeżeli wyrób nie był objęty uzgodnionym z nią planem zgłoszeń; nie dotyczy to wyrobów objętych obowiązkiem zgłaszania do oceny i oznaczania znakiem kontrolnym.
§  8.
1.
W celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych i dokonania oceny wyrobu objętego wnioskiem o przyznanie prawa do oznaczania znakiem jakości, jednostka uprawniona może pobrać na koszt producenta próbkę wyrobu z bieżącej produkcji. W uzasadnionych wypadkach jednostka uprawniona może zwrócić się do producenta o przekazanie jej próbki wyrobu łącznie z protokołem pobrania.
2.
Jednostka uprawniona może również żądać od producenta przy zgłaszaniu wyrobu do oznaczenia znakiem jakości klasy "Q" dostarczenia na jego koszt do badań porównawczych próbki odpowiedniego wyrobu produkcji zagranicznej.
3.
Ilość próbek, o których mowa w ust. 1 i 2, ustala jednostka uprawniona w zależności od potrzeb, kierując się ustaleniami obowiązujących norm.
4.
Koszty transportu próbek do ośrodków przeprowadzających badania laboratoryjne ponosi producent.
5.
Jeżeli dostarczenie próbki wyrobu do ośrodka przeprowadzającego badania laboratoryjne jest technicznie utrudnione, badania i ocena wyrobu mogą być przeprowadzone w miejscu produkcji wyrobu.
6.
Próbki wyrobu trwałego użytku o wartości jednostkowej powyżej 200 zł, które uległy zniszczeniu w czasie badań, zwraca się producentowi po zakończeniu badań.
7.
Nie podlegają zwrotowi próbki wyrobów spożywczych oraz nietrwałych, łatwo psujących się i takich, które straciły termin ważności.
8.
W razie przyznania producentowi prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości, jednostka uprawniona może zatrzymać próbki wyrobu na okres przyznania prawa do oznaczania lub pobrać z bieżącej produkcji do badań kontrolnych nowe próbki.
§  9.
Jednostka uprawniona przeprowadza badania laboratoryjne próbki wyrobu we własnym zakresie lub zleca ich przeprowadzenie właściwemu ośrodkowi badawczemu oraz sprawdza warunki produkcji, przebieg i metody zakładowej kontroli jakości wyrobu.
§  10.
Przy ocenie wyrobu jednostka uprawniona powinna zebrać opinie o jakości wyrobu od jego głównych odbiorców (dystrybutorów) i użytkowników oraz dane dotyczące reklamacji zgłaszanych w odniesieniu do tego wyrobu.
§  11.
1.
Wyniki badań laboratoryjnych i przeprowadzonej przez jednostkę uprawnioną analizy stabilności poziomu jakości produkcji oraz ewentualnych badań porównawczych i inne dokumenty dotyczące badania jakości wyrobu rozpatrywane są przez komisję rzeczoznawców powołaną przy jednostce uprawnionej. Komisja ta na podstawie wyników badań i analiz sporządza dla jednostki uprawnionej opinię, która jest podstawą do przyznania lub odmowy przyznania producentom prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości.
2.
Wyniki dokonanych badań laboratoryjnych podawane są do wiadomości producenta.
§  12.
1.
Odmawiając przyznania producentowi prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości, jednostka uprawniona obowiązana jest wskazać przyczyny odmowy lub warunki, po których spełnieniu może być przyznane producentowi takie prawo. Jeżeli odmowa dotyczy znaku kontrolnego na wyrób objęty wykazem wymienionym w § 3 ust. 3, jednostka uprawniona określi jednocześnie termin, w którym jakość wyrobu powinna być dostosowana do określonych dla niego wymagań i w którym wyrób powinien być przedstawiony ponownie do oceny.
2.
O przyznaniu producentowi prawa do oznaczania wyrobu znakiem jakości ogłasza się w wydawnictwach Centralnego Urzędu Jakości i Miar.
3.
O niezakwalifikowaniu wyrobu do oznaczania znakiem jakości jednostka uprawniona zawiadamia jednostkę nadrzędną producenta wyrobu. O niezakwalifikowaniu do oznaczania znakiem kontrolnym wyrobu, objętego wykazem wymienionym w § 3 ust. 3, jednostka uprawniona zawiadamia ponadto: Ministerstwo Handlu Wewnętrznego, Polski Komitet Normalizacyjny oraz organy uprawnione do ustalania ceny na dany wyrób, z podaniem przyczyn niezakwalifikowania wyrobu do oznaczania znakiem kontrolnym.
§  13.
Centralny Urząd Jakości i Miar - Biuro Znaku Jakości prowadzi centralny rejestr wyrobów oznaczonych znakami jakości, a pozostałe jednostki uprawnione - rejestr wyrobów, na które jednostki te przyznały prawo do oznaczania tymi znakami.
§  14.
1.
Producent wyrobu, na który zostało przyznane prawo do oznaczania znakiem jakości, obowiązany jest umieszczać ten znak bezpośrednio na wyrobie, a gdy wyrób sprzedawany jest w stałym opakowaniu, znak jakości powinien być również umieszczony na opakowaniu. Jeżeli ze względu na rodzaj wyrobu oznaczenie go w podany wyżej sposób jest niemożliwe, znak jakości może być umieszczony tylko na opakowaniu lub banderoli albo na etykietach trwale złączonych z wyrobem.
2.
Sposób oznaczania wyrobu powinien być uzgodniony z jednostką uprawnioną.
3.
Przez umieszczenie na wyrobie znaku jakości producent zapewnia, że wyrób odpowiada wymaganiom jakościowym, ustalonym przez jednostkę przyznającą prawo do oznaczania wyrobu tym znakiem.
4.
Wyroby przeznaczone na eksport, na które producent posiada prawo oznaczania znakiem jakości, nie podlegają oznaczaniu, jeżeli tego zażąda przedsiębiorstwo handlu zagranicznego.
§  15.
1.
Producent wyrobu, na który zostało przyznane prawo do oznaczania znakiem jakości, obowiązany jest zawiadomić jednostkę uprawnioną o:
1)
zaprzestaniu produkcji tego wyrobu,
2)
zamierzonych zmianach konstrukcyjnych, technologicznych oraz zmianach metod badań i kontroli jakości wyrobu, które mogą mieć wpływ na jego jakość.
2.
W wypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 jednostka uprawniona ustala, czy znak jakości może być nadal stosowany.
§  16.
Przy wykonywaniu okresowej kontroli stosowania znaków jakości jednostka uprawniona ma prawo wglądu w produkcję wyrobów, na które producent otrzymał prawo oznaczania znakiem jakości, a w szczególności w dokumentację techniczną tych wyrobów, wyniki badań laboratoryjnych i materiały dotyczące wyników kontroli technicznej oraz w reklamacje odbiorców.
§  17.
1.
W razie niedopełnienia warunków związanych z oznaczaniem wyrobów znakiem jakości, a w szczególności:
1)
wprowadzania do obrotu wyrobów oznaczonych znakiem jakości, które nie odpowiadają ustalonym warunkom,
2)
oznaczania wyrobów znakami jakości w sposób niezgodny z ustalonymi wymaganiami,
3)
uniemożliwienia przez producenta przeprowadzenia kontroli prawidłowości stosowania znaku jakości,

jednostka uprawniona może zarządzić zwiększenie ilości badań i kontroli prawidłowości stosowania znaku jakości, udzielić producentowi ostrzeżenia, zawiesić na określony czas prawo do oznaczania wyrobu znakiem jakości lub cofnąć to prawo.

2.
Od zarządzenia jednostki uprawnionej w sprawach wymienionych w ust. 1 przysługuje producentowi prawo odwołania się do Prezesa Centralnego Urzędu Jakości i Miar.