§ 1. - Krajowe normy ubytków naturalnych niektórych przetworów mleczarskich podczas przechowywania.
Monitor Polski
M.P.1987.10.94
Akt utracił moc
Wersja od: 4 kwietnia 1987 r.
§ 1.
1.
Ustala się krajowe normy ubytków naturalnych następujących przetworów mleczarskich:
1)
serów (podpuszczkowych dojrzewających twardych i półtwardych w powłokach z parafiny lub tworzyw sztucznych i innych powłokach oraz bryndzy) podczas przechowywania w magazynach z wyposażeniem technicznym i w magazynach bez takiego wyposażenia, określone w załącznikach nr 1 i 2 do zarządzenia,
2)
masła świeżego i topionego w blokach podczas przechowywania w magazynach z wyposażeniem technicznym, określone w załączniku nr 1 do zarządzenia.
2.
Za magazyny z wyposażeniem technicznym uważa się magazyny, w których istnieje możliwość utrzymywania temperatury w granicach od 4 do 7°C oraz wilgotności powietrza na poziomie od 90% do 92% w przypadku przechowywania serów oraz temperatury poniżej 0°C w przypadku przechowywania masła.
3.
Za magazyny bez wyposażenia technicznego uważa się magazyny, w których istnieje możliwość otrzymywania temperatury od 7 do 10°C i nie ma możliwości regulowania wilgotności powietrza.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia.