§ 4. - Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

Monitor Polski

M.P.1971.43.272

Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.
§  4.
1.
O uchybieniach stwierdzonych w toku produkcji środków spożywczych, w ich magazynowaniu lub obrocie należy bezwłocznie zawiadomić:
1)
pracownika odpowiedzialnego za prawidłowe wykonanie danej czynności produkcyjnej lub związanej z magazynowaniem albo z obrotem oraz bezpośredniego przełożonego tego pracownika,
2)
kierownika zakładu lub jego zastępcę do spraw technicznych lub produkcyjnych, jeżeli do usunięcia uchybienia niezbędne jest podjęcie działania przekraczającego zadania pracownika określonego w pkt 1,
3)
osobę odpowiedzialną za kontrolę wewnętrzną, jeżeli celowe jest przeprowadzenie badań należących do jej zakresu działania.
2.
O uchybieniach stwierdzonych w czasie kontroli wewnętrznej należy zawiadomić niezwłocznie osoby wymienione w ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto, jeżeli stwierdzono niewłaściwą jakość określonej partii środków spożywczych - również powiatowego (miejskiego w mieście stanowiącym powiat) inspektora sanitarnego.
3.
W razie stwierdzenia okoliczności, o których mowa w ust. 2, osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie kontroli wewnętrznej wydaje doraźne zarządzenie o zabezpieczeniu danej partii środków spożywczych do czasu podjęcia odpowiednich ustaleń przez państwowego inspektora sanitarnego.