§ 3. - Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.
Monitor Polski
M.P.1971.43.272
Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.
§ 3.
Kontrola wewnętrzna przestrzegania wymagań higieny obejmuje w szczególności bieżącą i okresową ocenę:
1)
stanu sanitarnego, na który składa się stan techniczny oraz stan czystości i porządku:
a)
otoczenia zewnętrznego zakładu, ze szczególnym uwzględnieniem zanieczyszczenia powietrza, stężenia zapachów i gospodarki ściekami,
b)
całego obszaru zajmowanego przez zakład,
c)
poszczególnych obiektów (budynków) ze szczególnym uwzględnieniem obiektów wykorzystanych do produkcji oraz do magazynowania surowców i wyrobów gotowych,
d)
poszczególnych stanowisk pracy, aparatury, urządzeń i maszyn,
e)
pomieszczeń i urządzeń sanitarnych.
2)
zabezpieczenia zakładu i poszczególnych jego pomieszczeń przed owadami i gryzoniami,
3)
prawidłowego magazynowania dozwolonych substancji dodatkowych, środków do mycia oraz środków dezynfekcyjnych i dezynsekcyjnych,
4)
wyników przeprowadzanych zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych,
5)
stanu sanitarnego środków transportu wewnętrznego i zewnętrznego, należących do danego zakładu, oraz innych środków transportu przeznaczonych do przywożenia lub wywożenia środków żywności,
6)
przestrzegania wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników zatrudnionych przy produkcji lub obrocie środków spożywczych.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .