§ 1. - Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

Monitor Polski

M.P.1971.43.272

Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.
§  1.
1.
Zakłady produkujące i zakłady wprowadzające do obrotu środki spożywcze są obowiązane do zorganizowania i sprawowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz do przestrzegania związanych z tą działalnością wymagań higieny.
2.
Czynności kontroli wewnętrznej w zakresie, o którym mowa w ust. 1, wykonują pracownicy zatrudnieni na określonych stanowiskach pracy, związanych bezpośrednio z produkcją środków spożywczych, ich magazynowaniem lub obrotem oraz osoby kierujące i kontrolujące produkcję.
3.
Szczegółowe zasady organizacji i działania kontroli wewnętrznej oraz tryb i zakres przeprowadzania badań laboratoryjnych określają przepisy szczegółowe, wydane w trybie przewidzianym w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245).