§ 1. - Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.
Monitor Polski
M.P.1971.43.272
Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 1971 r.
§ 1.
1.
Zakłady produkujące i zakłady wprowadzające do obrotu środki spożywcze są obowiązane do zorganizowania i sprawowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz do przestrzegania związanych z tą działalnością wymagań higieny.
2.
Czynności kontroli wewnętrznej w zakresie, o którym mowa w ust. 1, wykonują pracownicy zatrudnieni na określonych stanowiskach pracy, związanych bezpośrednio z produkcją środków spożywczych, ich magazynowaniem lub obrotem oraz osoby kierujące i kontrolujące produkcję.
3.
Szczegółowe zasady organizacji i działania kontroli wewnętrznej oraz tryb i zakres przeprowadzania badań laboratoryjnych określają przepisy szczegółowe, wydane w trybie przewidzianym w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245).
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .