§ 2. - Kontrola jakości artykułów wytwarzanych przez jednostki gospodarki uspołecznionej.

Monitor Polski

M.P.1957.89.531

Akt utracił moc
Wersja od: 22 listopada 1957 r.
§  2.
1.
Ministrowie, kierownicy urzędów centralnych oraz centralne organizacje spółdzielcze nadzorujące jednostki wymienione w § 1 określą w terminie do dnia 31 grudnia 1957 r. zakres i tryb wykonywania kontroli, o której mowa w § 1.
2.
Określenie zakresu i trybu wykonywania kontroli artykułów żywnościowych i wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka wymaga uzgodnienia z Ministrem Zdrowia.
3.
Jeżeli przepisami, o których mowa w ust. 1, zostanie nałożony obowiązek zamieszczania znaków z dokonanej kontroli, znaki te powinny być możliwie jednolite i nie powinny wpływać na wygląd estetyczny towaru lub opakowania.