§ 2. - Kontrola cen.

Monitor Polski

M.P.1976.19.84

Akt utracił moc
Wersja od: 30 kwietnia 1976 r.
§  2.
1.
Przedmiotem kontroli cen jest w szczególności:
1)
w zakresie ustalania cen sprawdzanie, czy:
a)
ceny zostały ustalone w sposób prawidłowy, tj. zgodny z obowiązującymi przepisami i wytycznymi,
b)
dane i informacje zawarte we wnioskach o ustalenie cen są rzetelne i prawidłowe,
c)
ustalona cena pozostaje we właściwej relacji do jakości wyrobu lub usługi,
d)
organ uprawniony do ustalania cen działa zgodnie z zakresem przyznanych mu uprawnień,
e)
ustalanie cen następuje w terminach pozwalających na szybkie wprowadzenie towarów do obrotu,
f)
zachowany jest obowiązujący tryb rejestrowania i ogłaszania cen,
2)
w zakresie stosowania obowiązujących cen sprawdzanie, czy:
a)
ceny stosowane w obrocie zaopatrzeniowym i rynkowym, a także ceny świadczonych usług, są zgodne z obowiązującymi cennikami lub decyzjami w sprawie cen i z zawartymi umowami,
b)
stosowane ceny odpowiadają danemu gatunkowi lub wzorowi,
c)
ceny w zakładach handlowych, gastronomicznych i usługowych są uwidaczniane w sposób prawidłowy.
2.
W toku przeprowadzania kontroli cen ustala się przyczyny i skutki stwierdzonych nieprawidłowości w zakresie ustalania i stosowania cen oraz osoby odpowiedzialne za powstanie tych nieprawidłowości.
3.
Organy przeprowadzające kontrolę cen oraz jednostki organizacyjne, do których zakresu działania należą sprawy kontroli jakości towarów i usług, powinny ściśle współpracować ze sobą.
4.
Jednostki organizacyjne, do których zakresu działania należą sprawy kontroli jakości towarów i usług, są obowiązane na żądanie organów przeprowadzających kontrolę cen dokonywać ekspertyz i wydawać opinie lub orzeczenia o jakości towarów lub usług, jeżeli jest to konieczne do stwierdzenia, czy ceny są ustalane i stosowane w sposób prawidłowy.