§ 1. - Klasyfikowanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

Monitor Polski

M.P.1949.A-6.66

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 1949 r.
§  1.
1.
Obowiązek przedsiębiorstw posiadających zezwolenia na prowadzenie handlu hurtowego zwierzętami rzeźnymi, mięsem, tłuszczem i przetworami mięsnymi oraz przetwórczych przedsiębiorstw przemysłowych branży mięsnej poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa wykonuje się na targowiskach zwierzęcych, spędach rolniczych i w halach mięsnych.
2.
Przedsiębiorstwa, o których mowa w punkcie poprzedzającym, mogą być zwolnione od obowiązku poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa na targowiskach o małych obrotach, zaspakajających wyłącznie lokalne potrzeby konsumcyjne. Decyzje w sprawie zwolnienia wydaje Ministerstwo Przemysłu i Handlu.
3.
Terminy rozpoczęcia klasyfikowania na poszczególnych targowiskach ustali Ministerstwo Przemysłu i Handlu.