Klasyfikowanie zwierząt rzeźnych i mięsa.
M.P.1949.A-6.66
Akt utracił mocZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 24 grudnia 1948 r.
o klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa.
ZAŁĄCZNIK Nr 1
Tabela klasyfikowania zwierząt rzeźnych.
Tabela klasyfikowania zwierząt rzeźnych.
Klasa I sztuki powyżej a. extra słoninowe
150 kg b. słoninowe
Klasa II sztuki od 125
do 149 kg a. słoninowe
od 115-124 kg b. słoninowe
od 125-149 kg c. mięsno-słoninowe
Klasa III sztuki od 100 kg a. mięsno-słoninowe
do 124 kg b. mięsne
Klasa IV sztuki od 80 kg a. mięsno-słoninowe
do 99 kg b. mięsne
Maciory i późne utuczone
kastraty*) nieutuczone
chudźce i braki -
Uwaga: Powyższa klasyfikacja obowiązuje rynki centralne, dla rolnika obowiązuje 7% wyższa w odniesieniu do wagi żywca,
pod pojęciem "maciory" uważa się świnie w okresie do 2 miesięcy po oprosieniu oraz starsze - świnie, które wykazują znaczne rozwinięcie gruczołów mlecznych.
Wytyczne do klasyfikacji trzody chlewnej będącej przedmiotem obrotów handlowych.
Sztuki extra słoninowe - zewnętrzne cechy jak u świń słoninowych, sztuki żeńskie, młode i nepokrywane oraz wczesne kastraty, w najwyższym stopniu utuczenia. Wydajność tłuszczu do wagi bitej powyżej 50%.
Sztuki słoninowe - sztuki o głębokim, nieobwisłym brzuchu. Zad dopuszczalny, lekko spadzisty z niską obsadą ogona. Szynki duże, dobrze wypełnione, dochodzące nawet do stawu skokowego. Golonka jędrna i dobrze wypełniona. Grzbiet i boki obłożone grubą słoniną. Przy naciśnięciu palcem nie wyczuwa się zupełnie mięśni, przy czym miejsce ucisku powraca szybko do pierwotnego położenia, co świadczy o jędrności słoniny. Niewielka wydajność mięsa, która jest nie przerośnięta tłuszczem. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 35-50%.
Sztuki mięsno-słoninowe - świnie średnio głębokie, o równym i szerokim grzbiecie. Klatka piersiowa dobrze rozbudowana, nieobwisły brzuch. Szynka dobrze wypełniona. Tkanka mięsna przerośnięta tłuszczem, mięso soczyste. Przy naciśnięciu palcem słonina mniej jędrna i łatwo ustępująca. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 20-35%.
Sztuki mięsne - świnie średnio głębokie lub płytkie o beczkowatej budowie klatki piersiowej.
Grzbiet prosty i równy. Zad równy, z ogonem wysoko obsadzonym, głowa lekka.
Szynki dobrze rozwinięte i umięśnione, tkanka mięsna bardzo dobrze rozwinięta.
Przy dotyku łatwo wyczuwalne obfite umięśnienie. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 15-20%.
Pod pojęciem tłuszczu rozumieć należy:
1) słoninę z grzbietu
2) sadło
3) podgardle
4) boczek
1) słoninę z grzbietu
2) sadło
3) podgardle.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
Tabela klasyfikowania mięsa.
Tabela klasyfikowania mięsa.
Klasa extra - Półtusze sztuk ekstra słoninowych o wydajności tłuszczu powyżej 50%.
Głowa mała, lekka.
Kości kończyn cienkie i krótkie.
Klasa I - Półtusze sztuk słoninowych i mięsno-słoninowych o wydajności tłuszczu 35-50%.
Klasa II - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu 20-35% oraz utuczonych macior i późnych kastratów.
Klasa III - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu poniżej 20% nietuczonych macior i późnych kastratów, chudźców i braków.
Uwaga: Pod pojęciem tłuszczu należy rozumieć:
Przy klasie ekstra i I - słoninę z grzbietu, sadło, podgardle i boczek.
II i III - słoninę z grzbietu, sadło i podgardle.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »