§ 5. - Jednolite zasady kwalifikacji jakości i oznaczania wyrobów.

Monitor Polski

M.P.1977.23.120

Akt utracił moc
Wersja od: 22 września 1977 r.
§  5.
1.
Kwalifikacji jakości wyrobów dokonują jednostki kwalifikujące, upoważnione na podstawie odrębnych przepisów.
2.
Przy jednostkach kwalifikujących działają opiniodawcze komisje ekspertów powołane przez zainteresowanego ministra po uzgodnieniu z Komitetem.
3.
W skład komisji ekspertów powinni wchodzić przedstawiciele wyższych uczelni, instytutów naukowo-badawczych, organizacji społecznych, producentów, głównych odbiorców i Komitetu; przewodniczącym komisji powinien być przedstawiciel Komitetu lub głównego odbiorcy.
4.
Komitet ustala po porozumieniu z zainteresowanymi ministrami zadania i regulamin działania komisji ekspertów.
5.
Właściwi ministrowie zapewniają dla jednostek kwalifikujących niezbędne środki do badań jakości wyrobów.
6.
Sprawy sporne, wynikłe z orzeczeń jednostek kwalifikujących i opinii ekspertów, rozstrzyga Komitet.
7.
Do zadań jednostek kwalifikujących należy w szczególności:
1)
ustalanie szczegółowych kryteriów dla określonych wyrobów lub grup wyrobów,
2)
dokonywanie kwalifikacji jakości wyrobów, wydawanie świadectw jakości oraz przeprowadzanie okresowych kontroli jakości wyrobów oznaczonych,
3)
opracowywanie okresowych informacji o kształtowaniu się poziomu jakości wyrobów objętych kwalifikacją jakości.