Rozdział 2 - Skup i obrót produktami ogrodniczymi. - Intensyfikacja produkcji ogrodniczej oraz usprawnienie obrotu produktami ogrodniczymi.

Monitor Polski

M.P.1973.21.122

Akt utracił moc
Wersja od: 12 maja 1973 r.

Rozdział  2

Skup i obrót produktami ogrodniczymi.

§  9.
1.
Organizatorzy produkcji są obowiązani do skupu produktów ogrodniczych dostarczonych ponad ilości zakontraktowane, pochodzących z zakontraktowanych plantacji, o jakości odpowiadającej normom przedmiotowym.
2.
Organizatorzy produkcji powinni zwiększać odbiór warzyw i owoców bezpośrednio z gospodarstw producentów, a zwłaszcza z gospodarstw prowadzonych zespołowo i specjalistycznych.
§  10.
1.
Głównymi dostawcami produktów ogrodniczych dla przedsiębiorstw prowadzących sprzedaż detaliczną, zakładów gastronomicznych i konsumentów zbiorowych są spółdzielnie ogrodnicze, które powinny zapewnić pełne i rytmiczne zaopatrzenie rejonu objętego ich statutową działalnością.
2.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług oraz Ministrem Rolnictwa ustali zasady i warunki, na jakich jednostki gospodarki uspołecznionej nie będące organizatorami produkcji mogą prowadzić bezpośrednio od producentów skup warzyw i owoców uzupełniający zaopatrzenie przez głównego dostawcę.
3.
Dla zapewnienia ciągłości zaopatrzenia rynku jednostki gospodarki uspołecznionej gromadzą i utrzymują rezerwy warzyw, owoców i ziemniaków na zasadach ustalonych przez Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług.
§  11.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa określi zasady organizacji skupu i obrotu hurtowego miodem i woskiem pszczelim przez jednostki gospodarki uspołecznionej.